7 curiozități despre Franța, unde vânzătorii nu sunt obligați să dea rest

Franța este una dintre destinațiile turistice de top ale lumii. Sunt multe de văzut în această țară, de la orașele mari precum Paris, Bordeaux sau Marsilia până la siturile preistorice din Valea Vezere și coasta superbă a Bretaniei. Dar cât de multe știm despre această țară? Dincolo de „joie de vivre”, iată câteva curiozități despre Franța!

1

Legi ieșite din comun

Fuste
Foto: The Daily Beast

Până în 2012, în Franța era ilegal ca o femeie să poarte pantaloni fără autorizație oficială (cel puțin teoretic, adică interdicția exista, dar nu era pusă în aplicare).

O altă lege bizară – și care ți-ar putea stârni indignarea – este aceea potrivit căreia comercianții nu au obligația de a oferi rest. Potrivit legii, clientul trebuie să aibă asupra sa suma exactă.

2

Franța a avut „internet” înaintea tuturor

În 1978, în Franța a fost lansat un serviciu online (numit MiniTel) similar cu ceea ce este azi World Wide Web, care le oferea utilizatorilor acces online la cumpărături, motoare de căutare, platforme de mesagerie și multe altele.

Serviciul era accesibil prin conexiune dial-up și avea o interfață video-text. Compania France Telecom, care a implementat serviciul, distribuia terminalele MiniTel gratuit, ca să-și fidelizeze utilizatorii.

MiniTel a avut un mare succes în Franța. Până în 1990, 25 de milioane de francezi foloseau acest sistem. France Telecom a sistat serviciul abia în 2012, după 30 de ani de funcționare. La acel moment, 800.000 de dispozitive MiniTel erau încă în uz.

Deși au fost pionieri în domeniul comunicațiilor, francezilor le-a luat foarte mult timp să abolească pedeapsa execuției cu ghilotina. Popularizată de Joseph Guillotin, ghilotina a fost folosită drept metodă de execuție în Franța până la sfârșitul anilor ’70.

Ultima ghilotinare a avut loc pe 10 septembrie 1977 (cu doar un an înaintea lansării serviciului MiniTel), când ucigașul și violatorul Hamida Djandoubi a fost executat la închisoarea Baumettes, din Marsilia.

3

Are cele mai multe fusuri orare

Fusuri orare
Foto: stuff.co.nz

Franța se întinde pe 12 fusuri orare – mai multe decât orice altă țară din lume -, mulțumită teritoriilor sale îndepărtate, care sunt răsfirate în oceanele Atlantic, Pacific și Indian, precum și în America de Sud.

Până la Al Doilea Război Mondial, Franța s-a aflat pe același fus orar cu Anglia. După ce au ocupat Franța în 1940, germanii au impus trecerea țării pe fusul orar berlinez. Această modificare nu a mai fost anulată după război.

Care este cea mai lungă graniță a Franței? Dacă ținem cont de teritoriile franceze de peste ocean, este vorba de granița cu Brazilia, care se învecinează cu Guyana cale de 730 de kilometri.

4

Niciun indicator „STOP” în Paris

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Franța. Până în 2012, în Paris nu exista decât un singur indicator rutier „STOP”. Acesta se afla la ieșirea din curtea unui depozit de materiale de construcții din arondismentul 16. Astăzi, indicatorul nu mai există.

Pe de altă parte, jumătate din sensurile giratorii din întreaga lume se află în Franța. În 2010, în această țară existau 30.000 de sensuri giratorii, iar astăzi numărul lor este între 40.000 și 50.000.

Franța a fost prima țară care a introdus sistemul urban de transport în comun. În secolul XVII, trăsurile cu cinci soli (atât costa biletul de transport) făceau parte dintr-un sistem de mijloace de transport care circulau cu orar fix pe trasee care legau diferitele cartiere ale Parisului. Conceptul a fost dezvoltat de matematicianul Blaise Pascal.

5

Singura armată europeană cu porumbei mesageri

Armata franceză este singura din Europa care încă deține porumbei mesageri. Ținuți la Fort Mont-Valerien, lângă Paris, porumbeii pot fi folosiți pentru comunicații în timpul dezastrelor majore.

Conducătorul suprem al armatei franceze, președintele țării, este și comonarh al Andorrei. Prin urmare, Andorra este singura țară din lume care are un monarh ales în mod democratic.

6

Șase localități cu primar, dar fără locuitori

Curiozități despre Franța - primar
Gérard Gervaise, primarul localității Haumont-près-Samogneux, care are zero locuitori. Foto: Paris Match

În Franța există șase localități care au primar în pofida faptului că au zero locuitori. Este vorba de șase sate distruse aproape complet în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar primarii sunt aleși pentru a se ocupa de conservarea a ceea ce a mai rămas.

Localitatea franceză cu cel mai scurt nume este Y, un orășel aflat în departamentul Somme, din regiunea Nord Pas de Calais Picardie. Așezarea are 93 de locuitori, care se numesc „ypsiloni”.

7

Drama lui Ludovic al XIV-lea

Încheiem lista noastă de curiozități despre Franța cu un episod mai puțin cunoscut din istoria acestei țări.

Când lui Ludovic al XIV-lea i-a fost arătată o hartă nouă a țării sale, care tocmai fusese întocmită de astronomi cu ajutorul unor metode mai precise, regele a constatat că Franța se micșorase cu 20%. Se spune că, văzând harta, regele a exclamat:

„Am pierdut mai mult teritoriu din pricina astronomilor mei decât din cauza tuturor dușmanilor mei!”

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu