7 lucruri cu adevărat surprinzătoare despre cimpanzei

Iată câteva curiozități despre cimpanzei car au fost descoperite recent și care demonstrează cât de asemănători suntem. Din punct de vedere genetic, cimpanzeii sunt cele mai apropiate rude ale noastre din regatul animalelor.

Între 95% și 98% din ADN-ul nostru este identic cu al lor. La fel ca noi, ei folosesc unelte pentru a-și atinge scopurile, par să râdă împreună și formează grupuri sociale.

Chiar dacă îi studiem de decenii întregi, aflăm mereu lucruri noi despre ei, la fel cum aflăm mereu lucruri noi despre noi înșine.

1. Își avertizează prietenii cu privire la pericole

Curiozități despre cimpanzei

Cimpanzeii trăiesc în zone periculoase, însă, din fericire, au grijă unii de alții. Avertizările cu privire la pericole nu sunt un lucru neobișnuit în grupurile de cimpanzei.

Însă un studiu din 2014 al Science Advances a arătat că cimpanzeii își ajustează avertismentele în funcție de informațiile pe care cred că ceilalți membri ai grupului le dețin în legătură cu pericolul respectiv.

Cimpanzeii scot sunete de alarmă până când toți cimpanzeii din grup observă pericolul. Dacă cred că ceilalți nu sunt conștienți de pericol, sunetele și gesturile lor se intensifică.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În plus, studiul a arătat că cimpanzeii își avertizează mai intens rudele sau prietenii.

2. Curiozități despre cimpanzei – Poartă războaie

Curiozități despre cimpanzei

În 1974, antropoloaga Jane Goodall a observat un conflict într-un grup de cimpanzei din Parcul Național Gombe Stream, din Tanzania. Un grup odată unit s-a scindat în facțiuni, una la nord și alta la sud.

Din acel moment, prietenia s-a transformat în rivalitate marcată de violențe. (Cercetările ulterioare au arătat că schisma avusese loc în 1971, dar a atins apogeul în 1974)

În următorii patru ani, cimpanzeii s-au luptat pentru teritoriu și s-au ucis unul pe altul în mod intenționat, inclusiv într-o ambuscadă în care șase cimpanzei au atacat unul singur.

Una dintre facțiuni a ieșit victorioasă, însă teritoriul ei se suprapunea cu cel al unui al treilea grup. Astfel, conflictul s-a prelungit. Goodall a fost șocată de violența luptelor.

3. Curiozități despre cimpanzei – Urmează curentele modei

Curiozități despre cimpanzei

Învățarea prin socializare este ceva obișnuit la cimpanzei. Ei învață unul de la altul să facă unelte, însă preiau și ponturi legate de modă.

În 2010, un cimpanzeu din Zambia, pe nume Julie, și-a băgat în ureche un mănunchi de fire de iarbă, din motive pe care nimeni nu le-a putut explica. Restul grupului i-a urmat exemplul.

Acest comportament a fost relatat într-un studiu din 2014, publicat în revista Animal Cognition, însă cercetătorii tot nu își puteau da seama de scopul accesoriilor din iarbă, în afară de faptul că aveau un rol estetic.

4. Curiozități despre cimpanzei – Mănâncă aproape orice

Curiozități despre cimpanzei

Mult timp am presupus că cimpanzeii erau erbivori, însă s-a dovedit că sunt omnivori. Ei consumă atât carne, cât și vegetale.

Prima persoană care a observat că cimpanzeii mănâncă și altceva decât iarbă a fost Jane Goodall. Cercetătoarea a remarcat că anumite exemplare de cimpanzei folosesc bețe, cu care extrag termitele din mușuroi, iar apoi le mănâncă.

De asemenea, cimpanzeii consumă carne de maimuță, în special carnea maimuței colobus roșii. Însă, potrivit unui studiu din 2017 publicat în Royal Society Open Science, cimpanzeii evită mâncărurile grele, inclusiv mâncarea a cărei miros este asociat cu substanțele toxice.

5. Curiozități despre cimpanzei – Unii par să sufere de Alzheimer

Curiozități despre cimpanzei

O echipă de cercetători a analizat creierele conservate a 20 de cimpanzei care au murit la vârste cuprinse între 37 și 62 de ani. Cercetătorii au studiat în special zonele afectate de boala Alzheimer.

Oamenii de știință au descoperit că patru dintre cele 20 de creiere conțineau o acumulare de beta-amiloid (o proteină pe care și corpul uman o produce) și urme ale unei proteine numite „tau”.

La oameni, prezența unor acumulări ale acestor două proteine sunt semne ale bolii Alzheimer. Cercetătorii nu au dispus de relatări privind schimbarea comportamentului cimpanzeilor sau apariția demenței, însă prezența acumulărilor de proteine arată că este posibil ca animalele să fi suferit astfel de schimbări.

6. Curiozități despre cimpanzei – Au tipuri stabile de personalitate

Curiozități despre cimpanzei

În 1973, un grup de cercetători a descris personalitățile a 24 de cimpanzei din Parcul Național Gombe, folosind Emotions Profile Index (Indexul Profilurilor Emoționale). Această clasificare împarte personalitățile în câteva grupe distincte: încrezător, neîncrezător, controlat, necontrolat, agresiv, timid, depresiv și gregar.

În general, femelele au dat dovadă de trăsături mai încrezătoare, în timp ce masculii erau mai gregari. Au existat, însă, și excepții: o femelă, numită Passion, care s-a dovedit foarte neîncrezătoare, agresivă și depresivă (de altfel, ea și fiica ei au ucis patru pui aparținând altei femele).

În 2010, cercetătorii s-au întors în parc pentru a stabili personalitățile a 128 de cimpanzei, folosind 24 de parametri diferiți, și au descoperit că personalitățile cimpanzeilor erau stabile, indiferent dacă trăiseră în sălbăticie sau în captivitate.

7. Curiozități despre cimpanzei – Își fac un culcuș nou în fiecare zi

Curiozități despre cimpanzei

Știai că adăposturile cimpanzeilor sunt mai curate decât paturile noastre? Potrivit unui studiu al Universității de Stat din Carolina de Nord, adăposturile lor conțin mai puține bacterii decât paturile noastre, fiindcă își construiesc unul nou în fiecare zi.

Cercetătorii au descoperit doar patru paraziți distincți în cele 41 de culcușuri pe care le-au analizat. Prin urmare, cimpanzeii dorm liniștiți, în culcușuri aproape lipsite de gândaci și bacterii.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu