7 curiozități despre cârnați

Imaginează-ți că ai face un tur culinar al lumii, degustând diferitele alimente disponibile oriunde ai merge. Fiecare cultură are propria ei bucătărie, care, la rândul ei, folosește o mare varietate de produse.

Cu toate că există multe diferențe între alimentele diferitelor culturi, un aliment, în special, poate fi găsit aproape oriunde, într-o varietate de forme, umpluturi și dimensiuni: astăzi vom vorbi despre cârnați, în toate formele lor, de la cel mai bun până la cel mai ciudat.

Cârnații au multe nume în întreaga lume

Foto: DepositPhotos.com
Foto: DepositPhotos.com

Ar fi imposibil să le menționăm pe toate aici, așa că, în schimb, hai să ne uităm la unele dintre cele mai deosebite!

Primul pe listă este cârnatul „merguez”, care provine din nordul Africii. Merguez este un cârnat foarte lung și subțire, făcut de obicei din carne de vită, miel sau un amestec din cele două și o serie de condimente, inclusiv boia, sumac, harissa și ardei Cayenne.

În continuare, avem „boerewors” din Africa de Sud, care poate fi făcut din vânat sau din carne de vită amestecată cu carne de miel sau de porc. Încărcătura de carne este măcinată mult mai grosier decât pentru cârnații obișnuiți și este de obicei amestecată cu coriandru și oțet și apoi modelată într-o formă lungă, în spirală.

„Kamaboko” din Japonia este clasificat drept cârnat, deși nu este făcut din carne de porc, vită sau miel. În schimb, este făcut dintr-o pastă de pește care a fost lăsată la maturat și apoi măcinată, modelată în formă de semilună și apoi lăsată să se usuce.

Cârnații există de mai bine de 5.000 de ani

Foto: FreeImages.com
Foto: FreeImages.com

Și asta, doar din istoria noastră consemnată! Primii cârnați menționați în scris provin din Mesopotamia, o regiune care în zilele noastre acoperă țările Kuweit, Irak și părți din Arabia Saudită.

Potrivit izvoarelor istorice de care dispunem astăzi, prima cultură care a creat acest fel de mâncare a fost cea a sumerienilor, mențiunile mergând până în anul 3100 î.e.n.

Cârnații au fost inventați ca o modalitate de conservare a cărnii

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

În zilele noastre este ușor. Poți merge la supermarket, să iei un pachet de carne proaspătă, să o aduci acasă și să o introduci în frigider.

Dacă nu ai chef să o folosești imediat, o poți lăsa în congelator și o poți păstra pentru o altă zi, o săptămână sau chiar o lună, totul fără să stai pe gânduri.

Dar lucrurile nu au fost întotdeauna atât de simple. Unul dintre modurile originale de conservare a cărnii a fost să o sărezi, adică să o maturezi într-un recipient mare cu sare.

Această metodă conservă bine carnea, permițându-i să reziste multe luni dacă este îngrijită corespunzător.

La un moment dat, sumerienii, sau poate o cultură anterioară, și-au dat seama că, dacă îndesau tot excesul de carne în intestine și apoi o sărau,  aceasta putea rezista și mai mult timp, devenind și mai gustoasă.

Cel mai mare cârnat spiralat din lume cântărea 135 de kilograme!

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Recordul a fost realizat de crescătorul de porci Gary McClure din Broughton-in-Furness, un orășel din regiunea Cumbria, Marea Britanie.

Spirala de cârnați din Cumberland care deținea recordul anterior avea un diametru deja impresionant de 1.5 metri, dar McClure a vrut să doboare cu adevărat recordul.

Inelul de cârnați pe care McClure l-a confecționat a ajuns să fie mult mai mare, cu diametrul de aproape 3.3 metri.

Crearea unui cârnat de asemenea dimensiuni nu a fost nici ea o performanță neglijabilă. Lui McClure i-a luat mai mult de șase ore să-l facă și alte 90 de minute pentru a-l găti, fără a include și timpul necesar pentru a măcina toată carnea.

Primul cârnat „vegetarian” din lume conținea și carne

Foto: iStockPhoto.com
Foto: iStockPhoto.com

Să facem o călătorie în prima jumătate a secolului XX. Alimentele erau la mare căutare, iar rezervele din întreaga lume deveneau din ce în ce mai puține.

Konrad Adenauer, pe atunci primar în orașul german Köln, a încercat să rezolve lipsa de carne cu un cârnat care nu mai fusese văzut până atunci – un cârnat de soia!

Acest cârnat era făcut în principal din făină de soia, cu conținut ridicat de proteine. Totuși, avea și puțină carne în el, însă doar pentru a da gustul de cârnat adevărat.

De atunci, industria alimentară a evoluat mult, iar astăzi este posibil să obții un cârnat vegetarian care să și fie vegetarian. Acești cârnați sunt compuși din diferite legume și condimente și apoi sunt înveliți într-o membrană specială, uneori necomestibilă, alteori comestibilă, pe bază de plante.

În Marea Britanie există peste 500 de rețete diferite de cârnați

Foto: DepositPhotos.com
Foto: DepositPhotos.com

Dacă crezi că îți plac cârnații, așteptați să cunoști un britanic! Cârnații sunt o parte esențială a dietei britanice de mii de ani, încă de la invazia romanilor, care i-au adus cu ei ca sursă de hrană.

De atunci, britanicii au reușit să experimenteze cu nenumărate combinații pentru a găsi cârnatul perfect. Cu toate că mulți vor susține că produsul lor este cel mai bun, vei găsi un om din satul vecin care să susțină același lucru!

Rezultatul: mai mult de 500 de rețete de care se poate bucura oricine.

Cârnații joacă un rol-cheie în politica australiană

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Australianul de rând adoră cârnații, ceea ce presupune instalarea unei tarabe de unde poți cumpăra un cârnat proaspăt fript pe o bucată de pâine albă, cu condimente la alegere, pentru doar câțiva dolari.

Vei găsi tarabe în toată țara, iar încasările merg de obicei către diverse organizații caritabile locale, pentru strângerea de fonduri pentru competițiile sportive școlare și alte activități de acest fel.

Există un anumit tip de cârnat care are un statut mai presus de toți ceilalți. Se numește „cârnatul democrației”, declarată denumirea anului 2016.

În acest context, o minte sclipitoare și-a dat seama că strângerea de fonduri în fața cabinelor de vot pentru alegerile statale și federale ar fi un succes răsunător și ce mod mai bun de a strânge bani decât cu un cârnat prăjit? Și astfel, pur și simplu, s-a născut Democracy Sausage.

Ca notă de final, dacă ești cu adevărat un fan al cârnaților, asigură-te că scoți grătarul de Ziua Internațională a Cârnaților, pe 21 octombrie.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „7 curiozități despre cârnați”

Lasă un comentariu