De ce pot dormi în picioare? 7 curiozități despre cai, primele „motoare” ale omenirii

Cu alură nobilă și musculatură de invidiat, caii au, de mii de ani, o legătură strânsă cu oamenii. Ne-au ajutat la muncile cele mai grele și ne-au servit ca mijloc de transport, ușurându-ne viața. În acest articol îți prezentăm șapte curiozități despre cai, unele dintre cele mai rezistente animale din lume.

1

Caii își pot folosi ochii individual

Curiozitati despre cai - ochi
Foto: Sunny Coast Vet

Dintre animalele terestre, caii au unii dintre cei mai mari ochi, cu diametrul de aproximativ 5 centimetri. Ochii sunt amplasați pe lateralele craniului, astfel că aceste mamifere au un câmp vizual larg.

Caii au vedere monoculară și își pot folosi fiecare ochi separat. Practic, pot vedea și culege informații simultan din două direcții diferite.

De obicei, caii au ochi căprui, însă unele exemplare pot avea ochii albaștri, galben-chihlimbar sau verzi.

În cele mai multe cazuri, direcția în care sunt îndreptate urechile calului indică direcția în care animalul se uită. Dacă urechile sunt îndreptate în direcții diferite, cel mai probabil animalul se uită la două lucruri diferite.

2

Caii sunt înrudiți cu rinocerii

Când vine vorba de curiozități despre cai, trebuie să știi că aceste animale sunt înrudite cu rinocerii și cu tapirii.

În 2014, oamenii de știință au descoperit în India fosilele unei creaturi denumite Cambaytherium, considerat strămoșul comun al acestor trei specii.

3

Au o anatomie ieșită din comun

Dinții cailor ocupă mai mult spațiu în interiorul craniului decât creierul. Masculii au între 40 și 42 de dinți, în timp ce femelele au între 36 și 40 de dinți.

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre cai: aceste animale nu pot vomita. Mușchii sfincterului esofagian sunt atât de puternici, încât fac imposibilă deschiderea valvei în condiții de presiune. De asemenea, stomacul cailor se unește cu esofagul într-un unghi foarte ascuțit.

4

Caii au fost domesticiți în Asia

Cai domesticire
Foto: pbs.org

Cel mai probabil, caii au fost domesticiți în Asia înainte de anul 3.500 î.e.n. Cele mai vechi dovezi ale existenței cailor domesticiți au fost descoperite în Ucraina și Kazahstan (3.500-4.000 î.e.n.). În prezent, în lume există aproximativ 300 de rase de cai.

5

Cum reușesc caii să doarmă în picioare?

Ca să nu fie vulnerabili în fața prădătorilor, caii au capacitatea de a dormi în picioare. Pot face asta datorită unui sistem special de tendoane și ligamente, care se blochează atunci când animalul moțăie.

Totuși, când vine vorba de somnul profund, caii se întind la orizontală. De obicei, dorm în mai multe reprize scurte, care ajung, în total, la două-trei ore pe zi.

6

Cel mai mare cal are peste o tonă

Cal rasa Shire
Un cal din rasa Shire. Foto: pferdepension-traupe.de

Cea mai mare rasă de cai din lume este rasa britanică Shire. Un cal din această rasă are înălțimea la greabăn de cel puțin 1.73 metri și cântărește între 900 de kilograme și 1.1 tone.

Iepele sunt ceva mai mici, având înălțimea la greabăn de cel puțin 1.63 metri și cântărind între 850 de kilograme și 1.1 tone.

Totuși, recordul pentru cel mai mare cal din lume nu face parte din această rasă. Big Jake, deținut de un bărbat din SUA, are înălțimea la greabăn de 2.10 metri și cântărește 1.17 tone.

Recordul pentru cel mai mic cal din lume îi aparține lui Thumbelina, o iapă cu înălțimea de 43 de centimetri și greutatea de doar 26 de kilograme.

7

De ce „râd” caii?

Cal razand
Foto: InHabitat

Am ajuns la finalul listei noastre de curiozități despre cai. Atunci când dau impresia că râd, ridicându-și buza superioară și dezgolindu-și dinții, caii încearcă, de fapt, să distingă mai bine un anumit miros.

Acest gest este făcut de armăsari, atunci când încearcă să depisteze prezența iepelor, sau de iepe, atunci când încearcă să ia urma mânzului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu