7 creaturi uimitoare care își pot regenera părți ale corpului

Deși sunt specia dominantă de pe Terra, oamenii sunt depășiți de animale din multe puncte de vedere. Un domeniu în care organismele necuvântătoarelor sunt mult mai performante decât cel uman este capacitatea de regenerare.

În acest articol îți prezentăm șapte animale care au capacitatea uimitoare de a-și regenera membrele, coada, țesutul ocular, părți ale creierului sau chiar întregul organism.

1

Stelele de mare

Stea de mare
Foto: Wikimedia

Această creatură marină își poate regenera picioarele sau brațele, în cazul în care acestea sunt secționate sau rănite. Cele mai multe stele de mare au cinci brațe, dar unele pot avea până la 40.

În mod surprinzător, unii dintre membrii acestei specii pot chiar să își regenereze întregul corp. Unele exemplare au nevoie ca partea centrală a corpului să fie intactă pentru a se regenera, dar câteva specii pot dezvolta un organism complet nou pornind doar de la o bucată dintr-un membru secționat.

2

Șopârlele Egernia kingii

Egernia kingii
Foto: Wikimedia

Cercetătorii de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, au descoperit că șopârlele din această specie își pot regenera coada, ceea ce le ajută să își conserve energia și să scape de prădători.

Dacă un prădător se apropie din spate pentru a ataca, șopârla își poate desprinde coada în timp ce încă se mișcă. Acest lucru distrage atenția prădătorului, iar reptila are timp să scape nevătămată.

De obicei, este nevoie de aproximativ trei-patru luni pentru ca noua coadă să se formeze. Dezavantajul este că, în timpul perioadei de regenerare, șopârla este mai slabă și mai vulnerabilă.

3

Melcii marini

Din cauză că au ochii în vârful tentaculelor, care pot fi vătămate ușor, melcii au dezvoltat abilitatea de a-și regenera țesutul ocular în caz de nevoie.

Spre deosebire de alte specii de gastropode, la melcii marini procesul de regenerare este mai rapid și durează doar câteva săptămâni.

4

Cerbii

Cerbii își pierd coarnele în timpul iernii, când organismul acestor animale trece printr-o scădere masivă a nivelului de testosteron.

Apoi, pe parcursul câtorva luni, coarnele se regenerează, proces care este inițiat și întreținut de celulele stem neurale. De obicei, aceste celule sunt responsabile de formarea mai multor tipuri de țesut, inclusiv cartilajul și oasele.

Coarnele noi cresc foarte repede. Cea mai mare rată de creștere o înregistrează coarnele elanilor, care câștigă 2.5 centimetri în fiecare zi.

5

Peștele umblător mexican (Axolotl)

Axolotl
Foto: Wikimedia

Această specie de salamandră, care trăiește în câteva lacuri din apropierea orașului Ciudad de Mexico, nu se vindecă prin cicatrizare și este capabilă să își regenereze coada, dar și structuri vitale, precum sistemul nervos central și țesutul ocular și țesutul inimii.

De asemenea, aceste creaturi pot accepta cu ușurință transplanturi de la alți indivizi, inclusiv ochi și părți ale creierului, restabilind funcționalitatea completă a acestor organe străine.

Din păcate, începând cu anul 2020, exemplarele sălbatice sunt pe cale de dispariție din cauza urbanizării Ciudad de Mexico și a poluării apelor din jurul orașului, precum și a introducerii unor specii invazive, precum tilapia și bibanul.

6

Viermii lați

Vierme lat
Foto: Universitatea Stanford

Viermii lați sunt renumiți pentru capacitatea lor extraordinară de a se regenera după aproape orice tip de rănire, proces care implică o fază de creștere, urmată de o fază de „descreștere”, în timpul căreia viermele este redimensionat pentru a-și restabili proporțiile.

Viermii lați pot fi tăiați în bucăți, iar fiecare bucată poate genera un organism întreg. Celulele de la locul unde s-a produs rana se activează și formează o blastemă, care se va diferenția în țesuturi noi și va regenera părțile lipsă ale bucății secționate.

Bucăți foarte mici de vierme lat, estimate a fi doar 1/279 din organismul din care au fost secționate, se pot transforma într-un organism complet în decurs de doar câteva săptămâni.

7

Peștii zebra

Peste Zebra
Foto: Britannica

Peștele zebra își poate regenera înotătoarele amputate în decurs de două-trei săptămâni. Înotătoarea nu este refăcută doar în ceea ce privește dimensiunea și forma, ci și în ceea ce privește structura și organizarea țesuturilor.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu