7 cele mai zgomotoase animale din lume

Credeai că noi, oamenii, avem „gura mare”? Iată o listă cu șapte dintre cele mai zgomotoase animale din lume. Unele sunete sunt pur și simplu prea puternice pentru urechile noastre.

Când respirăm, producem un zgomot de 10 decibeli, iar nivelul unei conversații tipice este de 60 de decibeli. Orice sunet care depășește 120 de decibeli poate cauza dureri și chiar vătămări urechii.

În scopuri diferite, animalele scot sunete diferite, dar unele trec mult de limita suportabilității noastre. Iată câteva exemple interesante, dar supărătoare pentru timpanul unui om.

1. Lupul cenușiu: Până la 115 decibeli

cele mai zgomotoase animale
Urletul lupului este unul dintre cele mai emblematice sunete din sălbăticie. Foto: iStock

Care este primul sunet la care te gândești când auzi denumirea de lup? Cel mai probabil, urlatul la Lună. Lupul cenușiu devine cel mai activă noaptea.

Urletul lupului cenușiu este celebru. Poate ajunge la 115 decibeli și poate fi auzit de la o distanță de kilometri. Lupul este un animal social care trăiește în haite, grupuri care au între 6 și 15 membri.

Urletul lupului poate să aibă diferite semnificații, cum ar fi marcarea teritoriului sau contactarea altor membri ai haitei.

2. Cele mai zgomotoase animale: Elefanții africani – 117 decibeli

Elefanții se numără printre cele mai inteligente animale sociale din lume. Folosesc diferite sunete pentru a comunica între ei. Această variație de sunete poate să aibă diferite semnificații, cum ar fi pericolul sau furia.

cele mai zgomotoase animale
Elefanții transmit prin sunet informații complexe și variate. Foto: Wikimedia

Uneori, sunetul ca de trompetă emis de elefant poate ajunge la 117 decibeli. Elefanții mai folosesc niște sunete de joasă frecvență, care pot ajunge până la distanța de 9.6 kilometri.

Pe lângă faptul că folosesc o varietate de sunete, elefanții au de asemenea un auz excepțional.

3. Cicada verde – 120 de decibeli

Locuind în regiunile de coastă ale Australiei de Sud-Est, cicada verde produce cel mai puternic zgomot din familia insectelor. Sunetele înalte produse de masculii de cicadă pot ajunge la 120 de decibeli.

Este enervant și dureros pentru urechile de om. Cicadele produc un sunet atât de puternic prin vibrațiile rapide ale exoscheletului lor.

cele mai zgomotoase animale
Pentru cei mai mulți oameni, zgomotul făcut de cicada verde este la limita suportabilității. Foto: Wikimedia

Masculii produc acest sunet puternic în primul rând pentru a atrage femelele. Există peste 200 de specii de cicadă în Australia. Însă fiecare specie produce un sunet unic pentru a identifica familia de care aparține.

4. Foca-elefant nordică – 126 de decibeli

Foca-elefant nordică este un mamifer marin de talie mare, care poate fi găsit în Oceanul Pacific de Est. Sunetele folosite pentru comunicare pot varia în funcție de scopul lor.

Sunetul produs de fiecare focă-elefant are un ritm unic, pentru ca animalele să se poată identifica între ele. Foca poate să-și dea seama de forța altui exemplar interpretând sunetele produse de acesta.

cele mai zgomotoase animale
Focile-elefant fac „gălăgie” pe plajele din Pacific. Foto: Shuttertock

Focile-elefant masculi își folosesc trompa pentru a produce zgomote puternice, care pot ajunge la 126 de decibeli. Sunetul poate fi auzit de la mai mulți kilometri.

5. Cele mai zgomotoase animale: Maimuțele urlătoare – 140 de decibeli

Maimuțele urlătoare și-au primit numele de la sunetele puternice pe care le scot. Foto: Wikimedia

Maimuțele urlătoare cele mai zgomotoase animale terestre. Aceste maimuțe uimitoare trăiesc în pădurile din America de Sud și America Centrală.

La apogeu, sunetul produs de ele poate să ajungă până la 140 de decibeli. Prin comparație, un avion de luptă produce la decolare un zgomot de 130 de decibeli.

De asemenea, semnalele acestor maimuțe pot fi auzite de la o distanță de 4.8 kilometri. După cum poți să-ți dai seama, aceste maimuțe sunt botezate după urletele lor puternice.

Maimuțele urlătoare trăiesc în grupuri care au între 6 și 15 membri. Scot sunete puternice pentru a comunica între ele. Osul hioid mărit le permite maimuțelor urlătoare să scoată sunete atât de puternice.

6. Creveta-pistol tigru

cele mai zgomotoase animale
Creveta-pistol produce o undă de șoc foarte puternică folosindu-se de clești. Foto: Wikimedia

Aceste animale trăiesc în apele puțin adânci ale regiunii Pacificului de Vest. Sunt celebre pentru cleștii lor puternici.

Când se apropie prada, creveta-pistol își închide cleștii cu o viteză incredibilă. Astfel se creează o undă de șoc în apă, care o ajută pe crevetă să își ucidă prada. Totodată, bulele de aer creează un zgomot puternic, care poate ajunge la 200 de decibeli.

7. Cele mai zgomotoase animale: Balenele – până la 230 de decibeli

Balenele (cea mai mare specie de animale de pe Pământ) produc și cel mai puternic sunet dintre toate animalele de pe planetă. Mai exact, cașaloții sunt animalele care produc cel mai puternic sunet dintre toate creaturile lumii.

La apogeu, sunetul poate ajunge la 230 de decibeli. Scopul principal al acestor sunete este orientarea și navigația. Balena albastră, cel mai mare animal din lume, nu este departe de cașalot.

Cașaloții emit cele mai puternice sunete produse de animale din lume. Foto: Wikimedia

Sunetele produse de balena albastră pot ajunge până la 188 de decibeli. Balenele folosesc aceste sunete pentru a comunica cu alți membri ai grupului.


În continuare, citește și:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu