7 dintre cele mai misterioase manuscrise antice descoperite vreodată

Care crezi că sunt cele mai misterioase manuscrise din lume? Datând de sute sau mii de ani, vechile manuscrise ar putea să ne spună foarte multe despre marile culturi ale omenirii. Asta, dacă am putea descifra textul.

Scrise adeseori în dialecte obscure, cu gramatică arhaică, aceste texte cer multă răbdare pentru a fi descifrate. Unele continuă să îi intrige pe arheologi și pe alți savanți, în timp ce altele au divulgat numai atât din conținutul lor cât să ne stârnească fascinația și mai tare.

De la o carte egipteană plină de formule magice până la un text scris într-o limbă necunoscută, iată șapte dintre cele mai misterioase manuscrise antice.

1. Liber Linteus

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

Iată primul dintre cele mai misterioase manuscrise antice. Păstrat în învelișul unei mumii egiptene, acest text este scris în etruscă, o limbă folosită în Italia în vremurile antice.

Având o vechime de aproximativ 2.200 de ani, mumia și învelișul ei se află acum în Muzeul din Zagreb, Croația. Semnificația textului nu este în întregime clară.

A fost cândva clasificat drept calendar funerar, însă astăzi este de obicei etichetat ca fiind un calendar ritualic, deși lunile sunt menționate abia de la coloana a șasea din text.

În Egiptul Antic, materialele erau refolosite adeseori ca învelișuri pentru mumii sau pentru confecționarea de măști pentru mumii. În plus, comerțul era larg răspândit în întreaga Mediterană în vremurile antice, și nu era ceva neobișnuit ca bunurile să fie transportate între Italia și Egipt, potrivit documentărilor antice și descoperirilor arheologice.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Codicele din Dresda, printre cele mai misterioase manuscrise

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

Codicele din Dresda este un text mayaș cu o vechime de circa 800 de ani. Conține 39 de foi superb ilustrate, cu text și imagini de ambele părți.

Cercetările publicate în 2016 indică faptul că această carte înregistrează fazele planetei Venus pentru ca mayașii să fie siguri că ceremoniile lor erau ținute în ziua potrivită. Mayașii aveau un șir de ceremonii foarte elaborate, legate de calendar.

Dovezile descoperite până acum arată că mayașii desfășurau activități rituale la scară mare, aflate în legătură cu diferitele faze ale planetei Venus.

Codexul a apărut pentru prima dată în Europa la Biblioteca Regală din Dresda, Germania, în deceniul al patrulea al secolului XVIII. Multe texte mayașe au fost distruse de misionarii creștini zeloși care încercau să combată orice credințe care nu erau creștine.

3. Evanghelia după Iuda

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

În 2006, National Geographic Society a publicat o traducere a textului din secolul III numit Evanghelia după Iuda, care l-ar putea înfățișa într-o lumină pozitivă pe Iuda Iscarioteanul, cel care, în Noul Testament, îl trădează pe Cristos.

Unii savanți susțin că textul, scris în limba coptă, descrie cum Isus îi cere lui Iuda să-l trădeze ca să poată fi crucificat și să ajungă astfel în rai. Totuși, experții nu au căzut de acord asupra traducerii și interpretării textului.

April DeConick, profesor de religie la Universitatea Rice din Houston, spune că textul declară că Iuda este un „daimon” (demon). Testele făcute pe cerneala Evangheliei indică faptul că aceasta este autentică.

4. Popol Vuh

Acesta este unul dintre cele mai misterioase manuscrise mayașe. Popol Vuh (în traducere, „Cartea Sfaturilor”) este o poveste privitoare la origini mitice, spusă de mayașii K’iche’ (care trăiau în regiunea unde este astăzi Guatemala).

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

Potrivit poveștii, zeii strămoșești Tepew și Kukumatz „au făcut pământul dintr-un hău plin de ape și au pus pe pământ plante și animale”.

Povestea spune că zeii au întâmpinat dificultăți când au creat oamenii și apoi descrie felul în care au fost creați gemenii eroici Hunahpu și Xbalanque.

Gemenii au trecut printr-o serie de aventuri, care includ înfrângerea zeilor lumii subpământene. Cea mai veche copie a Popol Vuh datează din 1701 și a fost documentată în spaniolă de preotul dominican Francisco Ximenez.

5. Cele mai misterioase manuscrise: Sulul de cupru

Iată unul dintre cele mai misterioase manuscrise de la Marea Moartă. Sulul de cupru este un text ebraic inscripționat pe folii de cupru, descoperit într-o peșteră de la Qumran, în Deșertul Iudeii, alături de alte pergamente de la Marea Moartă.

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

Textul expune detalii despre o mare comoară îngropată, comoară care cuprinde aur, argint, vase și monede. Pergamentul datează din jurul anului 70, vreme în care armata romană a asediat Ierusalimul și Al Doilea Templu a fost distrus.

Savanții continuă să dezbată dacă această comoară este reală sau ține mai mult de mitologie. Până acum, nicio comoară îngropată, de mărimea celei descrise în pergament, nu a fost descoperită în Palestina sau Israel.

S-ar putea ca această comoară – dacă este reală – să fi fost descoperită în vremurile antice.

6. Codicele Grolier

Așa-numitul Codice Grolier (botezat după un club din New York unde a fost expus) este un text care conține hieroglife mayașe, ilustrații cu zei și un calendar care documentează mișcările planetei Venus.

Un colecționar mexican, pe nume Josue Saenz, susține că a cumpărat codexul de la un grup de jefuitori de vestigii la sfârșitul anilor ’60, însă savanții încă dezbat autenticitatea documentului.

Foto: Justin Kerr

Testele recente arată că hârtia pe care este scris codexul are o vechime de circa 800 de ani. De asemenea, savanții au descoperit că textul a fost ilustrat cu o vopsea cunoscută drept „albastru mayaș”, care a fost sintetizat într-un laborator abia recent.

Asta sugerează că ar fi fost aproape imposibil ca un falsificator să creeze vopseaua și codicele. Testele, alături de studiul hieroglifelor și imaginilor, i-au făcut pe unii cercetători să tragă concluzia că această operă neprețuită este autentică.

7. Cele mai misterioase manuscrise: Manualul de putere rituală

Iată și ultimul dintre cele mai misterioase manuscrise de pe lista noastră. Acest codex de 20 de pagini are o vechime de 1.300 de ani și este scris în coptă.

Conține o varietate de formule magice, inclusiv formule pentru iubire, formule pentru vindecarea icterului și instrucțiuni privitoare la efectuarea unui exorcism.

Foto: Universitatea Macquarie, Australia

Textul ar fi putut fi scris de un grup de setieni, o sectă gnostică antică pentru care Set, al treilea fiu al lui Adam și al Evei, era ținut la mare cinste. La început, textul face referință la o figură misterioasă numită Baktiotha, a cărei identitate este necunoscută.

„Îți mulțumesc și te invoc, Baktiotha: cel înalt, care este de încredere, cel care stăpânește peste cele 49 de soiuri de șerpi”, spune o traducere a textului.

Cercetătorii care au tradus și au analizat textul îl numesc „Manual de putere rituală”. Astăzi, manuscrisul este păstrat la Muzeul Culturilor Antice de la Universitatea Macquarie, din Sydney, Australia.

Universitatea a cumpărat codicele în 1981, de la un dealer de antichități din Viena, Michael Fackelmann. Nu se știe, însă, de unde a procurat Fackelmann artefactul.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu