7 dintre cele mai misterioase manuscrise antice descoperite vreodată

Care crezi că sunt cele mai misterioase manuscrise din lume? Datând de sute sau mii de ani, vechile texte ar putea să ne dea mai multe detalii despre marile culturi ale omenirii. Firește, dacă le vom putea descifra…

Scrise adeseori în dialecte obscure, arhaice, aceste texte necesită multă răbdare pentru a fi descifrate. Unele sunt în continuare de neînțeles pentru arheologi și lingviști, iar altele au „divulgat” din conținutul lor doar frânturi care ne stârnesc și mai tare curiozitatea.

De la o carte egipteană plină de formule magice, la un text scris într-o limbă necunoscută, iată șapte dintre cele mai misterioase manuscrise antice.

1

Liber Linteus

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

Iată primul dintre cele mai misterioase manuscrise antice. Păstrat în învelișul unei mumii egiptene, acest text este scris în etruscă, o limbă folosită în Italia în Antichitate.

Având aproximativ 2.200 de ani vechime, mumia și învelișul ei se află în prezet în Muzeul din Zagreb, Croația. Semnificația textului nu este în întregime clară.

Inițial, s-a crezut că este un calendar funerar, însă astăzi opinia generală este că manuscrisul este un calendar ritualic, deși lunile sunt menționate abia de la coloana a șasea din text.

De ce era un astfel de manuscris înfășurat pe o mumie descoperită în Egipt? Dacă vrei să afli mai multe detalii, te invităm să citești întreaga poveste: Liber Linteus: Mumia egipteană învelită într-un manuscris antic misterios.

2

Codicele din Dresda, printre cele mai misterioase manuscrise

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

Codicele din Dresda este un text mayaș cu o vechime de circa 800 de ani. Conține 39 de foi superb ilustrate, cu text și imagini de ambele părți.

Cercetările publicate în 2016 indică faptul că această carte înregistra fazele planetei Venus pentru ca mayașii să fie siguri că ceremoniile lor erau ținute în ziua potrivită. Mayașii aveau un șir de ceremonii foarte elaborate, strâns legate de calendar.

Dovezile descoperite până acum arată că mayașii desfășurau activități ritualice la scară mare, aflate în legătură cu diferitele faze ale planetei Venus.

Codexul a apărut pentru prima dată în Europa la Biblioteca Regală din Dresda, Germania, în deceniul al patrulea al secolului XVIII. Din păcate, multe texte mayașe au fost distruse de misionarii creștini zeloși care au încercat astfel să distrugă „concurența” creștinismului.

3

Evanghelia după Iuda

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

În 2006, National Geographic Society a publicat traducerea unui text din secolul III, numit „Evanghelia după Iuda”, care l-ar putea înfățișa într-o lumină pozitivă pe Iuda Iscarioteanul, cel care, potrivit Noului Testament, îl trădează pe Isus.

Unii savanți susțin că textul, scris în limba coptă, descrie cum Isus îi cere lui Iuda să-l trădeze ca să poată fi crucificat. Totuși, experții nu au căzut de acord asupra traducerii și interpretării textului.

April DeConick, profesor de religie la Universitatea Rice din Houston, spune că textul îl descrie pe Iuda ca fiind un „daimon” (demon). Testele chimice arată că cerneala cu acre a fost scrisă Evanghelia este autentică.

4

Popol Vuh

Foto: Wikimedia

Acesta este unul dintre cele mai misterioase manuscrise mayașe. Popol Vuh (în traducere, „Cartea Sfaturilor”) este o poveste care face referire la origini mitice, spusă de mayașii K’iche’ (care trăiau pe teritoriul de astăzi al Guatemalei).

Potrivit poveștii, zeii strămoșești Tepew și Kukumatz „au făcut pământul dintr-un hău plin de ape și au pus pe pământ plante și animale”.

Autorul sau autorii menționează că zeii au întâmpinat dificultăți când au creat oamenii, iar apoi descriu felul în care au fost creați eroii gemeni Hunahpu și Xbalanque.

Gemenii au trecut printr-o serie de aventuri, una dintre ele fiind înfrângerea zeilor lumii subpământene. Cea mai veche copie a Popol Vuh datează din 1701 și a fost documentată în limba spaniolă de preotul dominican Francisco Ximenez.

5

Cele mai misterioase manuscrise: Sulul de cupru

cele mai misterioase manuscrise
Foto: Wikimedia

Iată unul dintre cele mai misterioase manuscrise de la Marea Moartă. Acest sul conține un text ebraic inscripționat pe folie de cupru, descoperit într-o peșteră de la Qumran, în Deșertul Iudeii, alături de alte pergamente de la Marea Moartă.

Textul expune detalii despre o mare comoară îngropată, comoară care cuprinde aur, argint, vase și monede. Pergamentul datează din jurul anului 70, epocă în care armata romană a asediat Ierusalimul, iar Al Doilea Templu a fost distrus.

Savanții continuă să dezbată dacă această comoară este reală sau ține mai mult de mitologie. Până acum, nici în Palestina, nici în Israel nu a fost descoperită vreo comoară de mărimea celei descrise în pergament.

Dacă acest tezaur a existat cu adevărat, se poate să fi fost descoperit în vremurile antice.

6

Codicele Grolier

Foto: Justin Kerr

Așa-numitul Codice Grolier (botezat după un club new-yorkez în care a fost expus) este un alt text care conține hieroglife mayașe, ilustrații cu zei și un calendar care documentează mișcările planetei Venus.

Un colecționar mexican, Jose Saenz, susține că a cumpărat codicele de la un grup de jefuitori de vestigii la sfârșitul anilor ’60, dar savanții încă dezbat autenticitatea documentului.

Testele recente arată că hârtia pe care este scris codexul are circa 800 de ani vechime. De asemenea, savanții au descoperit că textul a fost ilustrat cu o vopsea cunoscută drept „albastru mayaș”, sintetizată abia recent.

Acest fapt arată că ar fi fost aproape imposibil ca un falsificator să creeze vopseaua și codicele. Testele, alături de studiul hieroglifelor și imaginilor, i-au făcut pe unii cercetători să tragă concluzia că această operă este autentică și, prin urmare, neprețuită.

7

Cele mai misterioase manuscrise: Manualul de putere rituală

Foto: Universitatea Macquarie, Australia

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu cele mai misterioase manuscrise. Acest codice de 20 de pagini are 1.300 de ani vechime și este scris în limbă coptă.

Conține o varietate de formule magice, inclusiv formule pentru iubire, formule pentru vindecarea icterului și instrucțiuni privitoare la efectuarea unui exorcism.

Textul ar fi putut fi scris de un grup de setieni, o sectă gnostică antică pentru care Set, al treilea fiu al lui Adam și al Evei, era ținut la mare cinste.

„Îți mulțumesc și te invoc, Baktiotha: cel înalt, care este de încredere, cel care stăpânește peste cele 49 de soiuri de șerpi”, spune o traducere a textului.

La început, textul face referință la o figură misterioasă numită Baktiotha, a cărei identitate este necunoscută. Cercetătorii care au tradus și au analizat textul îl numesc „Manual de putere rituală”.

Astăzi, manuscrisul este păstrat la Muzeul Culturilor Antice de la Universitatea Macquarie, din Sydney, Australia. Universitatea a cumpărat codicele în 1981, de la un dealer de antichități din Viena, Michael Fackelmann.

Nu se știe, însă, de unde a procurat Fackelmann artefactul.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu