Top 7 cei mai misterioși oameni din istorie

În ziua de astăzi, a-ți păstra anonimatul sau a dispărea fără urmă este aproape imposibil. Există camere de filmat peste tot, tranzacțiile bancare sunt înregistrate, iar frontierele sunt bine securizate.

Așadar, pare de neconceput că cineva poate rămâne mult timp neidentificat. Cu toate acestea, de-a lungul vremii au existat situații când oameni aflați în centrul atenției mass-media au reușit să-și ascundă idenitatea.

Probabil că nu vom ști niciodată cine au fost ei, iar misterul va continua să-i învăluie.

1. Satoshi Nakamoto, inventatorul bitcoin

Oameni misteriosi - bitcoin

Foto: evilsocket.net

Satoshi Nakamoto este numele folosit de persoana care a inventat moneda bitcoin. Este considerat un geniu în întreaga lume, iar în prezent are o avere estimată la aproximativ 400 de milioane de dolari.

Totuși, nimeni nu știe cu exactitate cine este acest om, pentru că a ales să rămână anonim. Identitatea inventatorului bitcoin face de câțiva ani obiectul speculațiilor, iar mai multe persoane au pretins că sunt adevăratul Nakamoto.

Cel mai cunoscut este un japonez de 37 de ani, care în 2012 s-a pretins inventatorul bitcoin. Totuși, specialiștii afirmă că este puțin probabil ca adevăratul Nakamoto să fie japonez, deoarece misteriosul bărbat folosește termeni specifici englezei britanice.

Astfel, dubiile cu privire la identitatea lui Nakamoto persistă. Printre cei ale căror nume au fost vehiculate în presă se numără informaticianul Nick Szabo, un american pe nume Dorian Nakamoto, programatorul Hal Finney sau fostul profesor australian Craig Steven Wright.

2. Omul care cade de pe WTC

Oameni misteriosi - WTC

Foto: esquire.com

După atacurile de la World Trade Center din 2001, în mass-media au apărut mii de imagini de la locul tragediei. Poate cea mai celebră este cea care surprinde un bărbat care cade de la etajele superioare ale unuia dintre turnurile gemene.

Identitatea acestei persoane n-a fost aflată niciodată.

3. Necunoscuta de pe Sena

Oameni misteriosi - Sena

Foto: pinterest.com

În secolul al XVIII-lea, o tânără necunoscută a fost descoperită înecată în râul Sena din Paris. Ancheta a dezvăluit că femeia se sinucisese, dar identitatea ei și motivul pentru și-a luat viața au rămas un mister.

Tot ce se știe este că, uimit de frumusețea tinerei, medicul legist a realizat o mască mortuară după chipul ei. În anii care au urmat, masca a devenit celebră și a fost copiată intens.

Imaginea necunoscutei de pe Sena i-a fascinat pe mulți, iar scriitorul Albert Camus i-a asemănat zâmbetul enigmatic cu cel al Giocondei. De altfel, misteriosul chip a inspirat mai multe opere literare, iar în Statele Unite ale Americii femeii i se mai spune „frumoasa italiancă”.

4. D. B. Cooper

Oameni misteriosi - DB Cooper

Foto: history.com

D.B. Cooper este numele atribuit unuia dintre cei mai mari hoți ai tuturor timpurilor. În 1971, un bărbat necunoscut a deturnat un avion Boeing care zbura între orașele americane Portland și Seattle.

Pentru a-i elibera pe pasageri, Cooper a cerut 200.000 de dolari (echivalentul a aproape 1,2 milioane de dolari în prezent). După ce autoritățile i-au promis banii, bărbatul a aterizat, i-a eliberat pe pasageri și a colectat recompensa.

Apoi, și-a luat zborul din nou, de această dată doar cu echipajul avionului. În timpul zborului, Cooper s-a parașutat și n-a mai fost zărit niciodată.

În ciuda investigațiilor și unei desfășurări impresionante de forțe, Cooper n-a fost prins niciodată. Identitatea lui a rămas necunoscută pentru totdeauna, iar jaful comis de el rămâne singurul caz neelucidat de piraterie din istoria aviației.

5. Zodiac Killer

Oameni misteriosi - Zodiac Killer

Foto: gizmodo.com

„Zodiac Killer” (în limba română, „Ucigașul Zodiac”) este porecla atribuită unuia dintre cei mai celebri criminali în serie. La sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70, ucigașul a comis 5 crime confirmate, deși este suspect în alte aproape 30 de cazuri.

Identitatea criminalului n-a fost descoperită niciodată. Porecla i-a fost dată de presa americană din cauza mai multor scrisori criptate pe care le-a trimis de-a lungul timpului.

Din cele patru criptograme trimise presei de ucigaș, doar una a fost descifrată până în prezent.

6. Omul care a sfidat tancurile

Oameni misteriosi - Omul Tanc

Foto: time.com

O fotografie care surprinde un bărbat stând sfidător în fața unui tanc în timpul protestelor din Piața Tienanmen a făcut înconjurul lumii. Scena a fost imortalizată pe 5 iunie 1989, de mai mulți fotografi aflați în balcoanele hotelului Beijing.

Unul dintre ei, americanul Jeff Widener (Associated Press) a primit Premiul Pulitzer pentru fotografia sa. Totuși, la peste 27 de ani de la eveniment, nimeni nu știe cine a fost curajosul protestatar sau ce s-a întâmplat cu el după aceea.

7. Enigmaticul vizitator de la mormântul lui E. A. Poe

Oameni misteriosi - Poe

Foto: deseretnews.com

Din 1949, un străin misterios, îmbrăcat în negru, obișnuia să apară la mormântul lui Edgar Allan Poe în data de 19 ianuarie, ziua de naștere a scriitorului. De fiecare dată, necunoscutul aducea o sticlă de coniac plină pe jumătate și trei trandafiri roșii.

Îmbrăcat mereu în negru și purtând o pălărie cu boruri largi și o eșarfă albă, enigmaticul vizitator își turna un pahar și închina în cinstea lui Poe. Apoi, lăsa florile și sticla lângă mormânt și dispărea în noapte.

Bărbatul a făcut acest lucru timp de 61 de ani, iar din 2010 n-a mai fost văzut. Deși a devenit un personaj celebru, identitatea bărbatului n-a fost aflată niciodată.

Articole fascinante

  • […] Afla mai multe printr-un click aici […]

  • >