7 dintre cei mai misterioși oameni din istorie

În ziua de astăzi, a-ți păstra anonimatul sau a dispărea fără urmă este aproape imposibil. Există camere de filmat peste tot, tranzacțiile bancare sunt înregistrate, iar frontierele sunt bine securizate.

Așadar, pare de neconceput că cineva poate rămâne mult timp neidentificat. Cu toate acestea, de-a lungul vremii au existat situații când oameni aflați în centrul atenției mass-media au reușit să-și ascundă identitatea.

Probabil că nu vom ști niciodată cine au fost acești oameni, iar misterul va continua să-i învăluie.

1

Satoshi Nakamoto, inventatorul Bitcoin

Oameni misteriosi - bitcoin
Foto: evilsocket.net

Satoshi Nakamoto este pseudonimul folosit de persoana sau grupul de persoane care a inventat moneda Bitcoin. Este considerat un geniu în întreaga lume, iar în prezent are o avere estimată la aproximativ 400 de milioane de dolari.

Totuși, nimeni nu știe cu exactitate cine este acest om, pentru că a ales să rămână anonim. Identitatea inventatorului Bitcoin face de câțiva ani obiectul speculațiilor, iar mai multe persoane au pretins că sunt adevăratul Nakamoto.

Cel mai cunoscut este un japonez de 37 de ani, care în 2012 s-a pretins inventatorul Bitcoin. Totuși, specialiștii afirmă că este puțin probabil ca adevăratul Nakamoto să fie japonez, deoarece misteriosul bărbat folosește termeni specifici englezei britanice.

Astfel, dubiile cu privire la identitatea lui Nakamoto persistă. Printre cei ale căror nume au fost vehiculate în presă se numără informaticianul Nick Szabo, un american pe nume Dorian Nakamoto, programatorul Hal Finney sau fostul profesor australian Craig Steven Wright.

2

Omul care cade de pe WTC

Oameni misteriosi - WTC
Foto: Esquire

După atacurile de la World Trade Center din 2001, în mass-media au apărut mii de imagini de la locul tragediei. Poate cea mai celebră este cea care surprinde un bărbat care cade (numit „The Falling Man” – citește aici povestea sa) de la etajele superioare ale unuia dintre turnurile gemene.

Identitatea acestei persoane nu a fost aflată niciodată.

3

Necunoscuta de pe Sena

În secolul XVIII, o tânără necunoscută a fost descoperită înecată în râul Sena, în Paris. Ancheta a dezvăluit că femeia se sinucisese, dar identitatea ei și motivul pentru și-a luat viața au rămas un mister.

Tot ce se știe este că, uimit de frumusețea tinerei, medicul legist a realizat o mască mortuară după chipul ei. În anii care au urmat, masca a devenit celebră și a fost copiată intens.

Oameni misteriosi - Sena
Foto: Pinterest

Imaginea necunoscutei de pe Sena i-a fascinat pe mulți, iar scriitorul Albert Camus i-a asemănat zâmbetul enigmatic cu cel al Mona Lisei.

De altfel, misteriosul chip a inspirat mai multe opere literare, iar în Statele Unite ale Americii femeii i se mai spune „frumoasa italiancă”.

4

D. B. Cooper

D.B. Cooper este numele atribuit unuia dintre cei mai mari hoți ai tuturor timpurilor. În 1971, un bărbat necunoscut a deturnat un avion Boeing care zbura între orașele americane Portland și Seattle.

Ca să-i elibereze pe pasageri, Cooper a cerut 200.000 de dolari (echivalentul a aproape 1.2 milioane de dolari în prezent). După ce autoritățile i-au promis banii, bărbatul a aterizat, i-a eliberat pe pasageri și a colectat recompensa.

Oameni misteriosi - DB Cooper
Foto: History

Apoi, și-a luat zborul din nou, de această dată doar cu echipajul avionului. În timpul zborului, Cooper s-a parașutat și nu a mai fost zărit niciodată.

În ciuda investigațiilor și unei desfășurări impresionante de forțe, Cooper nu fost prins niciodată. Identitatea lui a rămas necunoscută pentru totdeauna, iar jaful comis de el rămâne singurul caz neelucidat de piraterie din istoria aviației.

5

Zodiac Killer

„Zodiac Killer” (în limba română, „Ucigașul Zodiac” sau „Ucigașul cu zodiacul”) este porecla atribuită unuia dintre cei mai celebri criminali în serie. La sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70, ucigașul a comis cinci crime confirmate, deși este suspect în alte aproape 30 de cazuri.

Identitatea criminalului nu a fost descoperită niciodată. Porecla i-a fost dată de presa americană din cauza mai multor scrisori criptate pe care le-a trimis de-a lungul timpului.

Oameni misteriosi - Zodiac Killer
Foto: Gizmodo

Din cele patru criptograme trimise presei de ucigaș, doar una a fost descifrată până în prezent.

6

Omul care a sfidat tancurile

O fotografie care surprinde un bărbat stând sfidător în fața unui tanc în timpul protestelor din Piața Tienanmen a făcut înconjurul lumii. Scena a fost imortalizată pe 5 iunie 1989, de mai mulți fotografi aflați în balcoanele hotelului Beijing.

Oameni misteriosi - Omul Tanc
Foto: Time

Unul dintre ei, americanul Jeff Widener (Associated Press) a primit Premiul Pulitzer pentru fotografia sa. Totuși, la 30 de ani de la eveniment, nimeni nu știe cine a fost curajosul protestatar sau ce s-a întâmplat cu el după aceea.

7

Enigmaticul vizitator de la mormântul lui E. A. Poe

Din 1949, un străin misterios, îmbrăcat în negru, obișnuia să apară la mormântul lui Edgar Allan Poe în data de 19 ianuarie, ziua de naștere a scriitorului. De fiecare dată, necunoscutul aducea o sticlă de coniac plină pe jumătate și trei trandafiri roșii.

Oameni misteriosi - Poe
Foto: Deseret News

Îmbrăcat mereu în negru și purtând o pălărie cu boruri largi și o eșarfă albă, enigmaticul vizitator își turna un pahar și închina în cinstea lui Poe. Apoi, lăsa florile și sticla lângă mormânt și dispărea în noapte.

Bărbatul a făcut acest lucru timp de 61 de ani, iar din 2010 n-a mai fost văzut. Deși a devenit un personaj celebru, identitatea acestui om nu a  fost aflată niciodată.

Ca să știi mai mult, citește „Crimele din Rue Morgue și alte povestiri”

„Crimele din Rue Morgue și alte povestiri” cuprinde cele mai cunoscute nuvele și povestiri ale lui Edgar Allan Poe, unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului al XIX-lea. Poe este considerat inventatorul literaturii polițiste și a contribuit, de asemenea, la cristalizarea genurilor științifico-fantastic și horror.

Printre povestirile incluse în acest volum se numără „Manuscris găsit într-o sticlă”, „Prăbușirea casei Usher”, „Crimele din Rue Morgue”, „O pogorâre în Maelstrom”, „Masca Morții Roșii”, „Misterul Mariei Roget”, „Cărăbușul de aur” și „Scrisoarea furată”, adevărate capodopere ale genului scurt, care i-au consolidat autorului reputația atât în Statele Unite, cât și în Europa.

„Poe își alege cea mai neobișnuită realitate, își plasează eroul în cea mai inedită situație, fizică sau psihologică, iar apoi descrie starea lăuntrică a acestui personaj cu o rară acuitate și cu un remarcabil realism… Edgar Poe prezintă, în cel mai mic amănunt, întreg tabloul închipuit, ori evenimentele, cu o plasticitate uluitoare, încât ajungi să crezi în realitatea sau posibilitatea unui fapt care nu s-a întâmplat niciodată, și nici nu s-ar putea întâmpla.” – F. M. Dostoievski

„Crimele din Rue Morgue și alte povestiri” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu