7 animale care duc la extrem arta zborului

Zborul… Iată abilitatea pe care toți ne-am dori să o avem, dar a cărei lipsă ne obligă să ne mulțumim cu scaunele îngrozitoare din avioane.

Animalele prezentate în acest articol sunt zburătoare naturale (sau doar planează) și toate sunt deosebite atunci când vine vorba de zbor.

1

Cele mai grele animale zburătoare: Dropia uriașă

animale zburătoare
Dropia este cea mai grea zburătoare. Foto: Wikimedia

Dropiile sunt păsări care aparțin mai multor specii, însă dropia uriașă iese în evidență fiindcă este cea mai grea zburătoare. Dropia uriașă, alături de dropia kori, poate ajunge la 18 kilograme. Cu toate acestea, zboară.

Dropiile sunt păsări îndesate, iar masculii ajung la înălțimea de un metru.

Dropia uriașă, întâlnită predominant în Europa și Asia, este considerată o specie vulnerabilă, din cauza reducerii habitatului.

O coaliție de organizații a încercat să reintroducă aceste animale zburătoare în Anglia, însă diferențele de opinie legate de acest proces au dus la stoparea proiectului în 2014.

2

Cel mai rapid picaj: Șoimul călător

animale zburătoare
În picaj. Șoimul călător este cel mai rapid animal de pe planetă. Foto: Shutterstock

Dacă întrebi oamenii care este cel mai rapid animal din lume, mulți vor spune că ghepardul. Gheparzii pot atinge viteza de 120 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt cele mai rapide animale terestre.

Însă, dacă e vorba despre toate animalele de pe planetă, șoimul călător depășește aceste feline mari. Atunci când intră în picaj ca să vâneze, șoimul călător atinge viteza de 386 de kilometri pe oră.

Totuși cum atinge șoimul călător această viteză uimitoare? Are mușchi foarte puternici, pe care îi folosește la zbor, și pene ascuțite, care îi conferă un aspect suplu și ager.

Astfel, șoimii sunt mai aerodinamici, ceea ce înseamnă că pot să execute picaje de mare viteză. De asemenea, șoimii călători au inimi mari și plămâni eficienți; cele mai multe păsări nu ar reuși să respire la astfel de viteze.

Împreună, acești factori fac ca șoimii să fie atât de rapizi în picaj, încât, dacă clipești, s-ar putea să-i pierzi din raza vizuală.

3

Mamiferul cu cele mai rapide aripi: Liliacul mexican fără coadă

animale zburătoare
Liliecii mexicani fără coadă. Foto: Wikimedia

Șoimul călător este rapid, dar ai putea spune că acest avantaj se datorează gravitației. În acest caz, poate că te va impresiona liliacul mexican fără coadă.

Acești lilieci, cunoscuți și ca lilieci brazilieni fără coadă, cântăresc între 11 și 14 grame și au o anvergură a aripilor de 30-35 centimetri.

Liliecii au fost cronometrați când zburau, ajungând la viteze de 96-160 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt mai rapizi decât gheparzii.

Sunt printre cele mai răspândite mamifere în America de Nord, însă distrugerea habitatului ar putea să le creeze dificultăți în viitor.

4

Cele mai lente animale zburătoare: Sitarii

animale zburătoare
Sitarul american își petrece cea mai mare parte a timpului la sol. Foto: Shutterstock

În raport cu viteza șoimilor călători, sitarii se situează la extrema opusă. Aceste păsări mici, cu lungimea cuprinsă între 25 și 30 de centimetri și greutatea de 140-230 de grame, zboară în grupuri răsfirate sau de unele singure.

Probabil că zborul laolaltă le face mai sociabile, dar stolurile se mișcă foarte lent. Viteza lor normală de migrație este de 25-45 kilometri pe oră, însă pot zbura și cu doar 8 kilometri pe oră. În alergare, oamenii sunt mai rapizi decât sitarii în zbor!

5

Zborul la cea mai mare altitudine: Cocori și gâște peste Himalaya

Un studiu din 1974 care descrie ciocnirea dintre vulturul grifon al lui Ruppell și un avion la altitudinea de 11.300 de metri îi acordă acestui animal titlul de „pasărea care zboară la cea mai mare înălțime”, dar se pare că vulturul nu zboară prea des la o astfel de altitudine.

Există, însă, două zburătoare care migrează de obicei la mare altitudine: gâsca de India (Anser indicus) și cocorul comun (Grus grus).

animale zburătoare
Gâștele bat mereu din aripi, iar asta le consumă energia. Foto: Wikimedia

Gâsca de India iese în evidență prin tehnica de zbor. Membrii acestei specii pot ajunge la înălțimea de 7.000 de metri atunci când zboară peste Himalaya.

Ca să ajungă la această înălțime, gâștele abordează zborul ca pe un montagne-russe, plonjând și ridicându-se pentru a-și conserva energia.

Pare contraintuitiv, însă zborul la înălțimi foarte mari duce la creșterea exponențială a ritmului cardiac al păsărilor, care le consumă mai multă energie decât coborârea urmată de ascensiune.

De asemenea, gâștele bat mereu din aripi, ceea ce le face să consume și mai multă energie.

6

Planarea: Peștii zburători

Peștii zburători mai mult planează decât zboară. Foto: Shutterstock

Nu toate zburătoarele sunt păsări. Îți prezentăm peștele zburător (care, în pofida numelui, nu zboară cu adevărat). Nu se poate propulsa bătând din aripi.

În schimb, este capabil să facă un salt din apă și să planeze cu ajutorul aripioarelor, adeseori pe distanțe mari. Federația Vieții Sălbatice spune că distanța maximă de zbor a peștelui zburător este de 200 de metri.

Acești pești trăiesc „între ciocan și nicovală”: zboară ca să scape de prădători, însă când se află în aer sunt o pradă ușoară pentru păsări.

Peștii zburători sunt grupați în peste 60 de specii distincte, ceea ce înseamnă că numărul de indivizi care sar din ocean și planează peste valuri este enorm.

7

Cele mai ciudate animale zburătoare: Șerpii

Șerpii zburători fac parte din genul Chrysopelea. Aceste reptile se urcă în copaci până când ajung la capătul unei crengi. Apoi, se propulsează din copaci și străbat aerul.

Șerpi zburători, asta mai lipsea! Foto: Flickr

Șerpii reușesc aceasta contractându-și abdomenul și extinzându-și toracele și această combinație creează o aripă pseudoconcavă, care le permite să zboare, în unele cazuri, chiar mai bine decât veverițele zburătoare.

Departamentul de Apărare din SUA a studiat cândva tehnica de „zbor” a acestor șerpi ca să vadă ce se putea învăța de pe urma dinamicii lor.

Nu putem decât să ne imaginăm cum ar arăta o armă inspirată dintr-un șarpe veninos care mai și zboară…

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu