7 animale cu obiceiuri interesante legate de somn

7 animale cu obiceiuri interesante legate de somn featured.fw_compressed

Cu toții avem nevoie de un somn de noapte odihnitor sau măcar de un pui de somn din când în când. Însă animalele prezentate în acest articol au transformat somnul într-o chestiune fascinantă și uneori extremă.

Internetul este plin de imagini cu animale sălbatice care fac lucruri amuzante… Totuși, nu trebuie să uităm că viața în sălbăticie poate fi foarte aspră.

Somnoroase păsărele… Foto: Pinterest

De aceea, creaturi de toate formele și mărimile au dezvoltat niște obiceiuri legate de somn care nu se bazează pe confort, ci pe legea supraviețuirii.

Unii oameni pun semnul egal între somn și timp pierdut și susțin că dorm doar trei ore pe noapte, motivând că astfel se află mereu înaintea competitorilor. Însă competițiile din lumea oamenilor pălesc în comparație cu cele din lumea animalelor.

De exemplu, girafele „funcționează” cu numai 20-30 de minute de somn pe zi. Din cauza leilor, hienelor și leoparzilor care le urmăresc ca să le mănânce, orice repriză de somn din viața unei girafe ar putea fi și ultima.

Albatroșii își trăiesc viața în aer, bazându-se pe fenomenul numit „planare dinamică”, care le permite să se lase purtați de curenți puternici zile în șir și să doarmă în timp ce se află în înălțimi.

Broaștele își petrec iernile într-o stare asemănătoare cu moartea. Diversele specii de amfibieni au regimuri de hibernare diferite, însă broaștele care trăiesc pe uscat îngheață – literalmente – pe durata lunilor de iarnă.

Glucoza ține aceste broaște în viață, în timp ce organele interne importante, cum ar fi inima și plămânii, intră în pauză. Te și întrebi de ce natura nu le-a construit ca să migreze pur și simplu într-un loc mai însorit când vine iarna…

Să aruncăm, așadar, o privire asupra acestor obiceiuri de somn fascinante din regnul animal.

1

Girafele

Foto: Getty Images

După cum am spus deja, girafa poate funcționa cu doar 20-30 de minute de somn pe zi. Însă lucrurile devin și mai interesante. Girafele ajung la 20-30 de minute, dormind în mini-reprize care rareori depășesc 5 minute.

Astfel, se pot odihni fără să se piardă de turmă. Frica de moarte este mereu prezentă, iar dacă dorm prea mult se expun riscului de a fi atacate de lei sau de alți prădători.

2

Suricatele

Foto: National Geographic

Suricatele sunt unele dintre cele mai drăgălașe creaturi din regnul animal. Se adună în grupuri de până la 40 și sapă gropi pe care le folosesc pe post de dormitoarele comune.

După ce intră în vizuină, suricatele se strâng la un loc pentru a se încălzi și își protejează liderii, care se află la baza grămezii.

3

Urșii

Urșii sunt renumiți în lumea animalelor pentru abilitățile lor de hibernare. Aceste animale hibernează pentru a evita să moară de foame în timpul lunilor de iarnă, când hrana este puțină sau nu este deloc.

Mecanismul hibernării este foarte complex. Pulsul, respirația și metabolismul se reduc pentru a ajuta la conservarea energiei.

În timpul hibernării, urșii trăiesc de pe urma grăsimii corporale pe care au acumulat-o înainte de începutul sezonului de hibernare.

În timpul hibernării, urșii pot pierde un sfert din greutatea corporală. Unii urși pot dormi până la 100 de zile fără să mănânce sau să excreteze. Au un sistem foarte evoluat, care reciclează reziduurile corporale și împiedică atrofierea mușchilor.

4

Broaștele

Pe timpul iernii, broaștele hibernează. însă într-un mod foarte diferit de cel al urșilor. În timpul hibernării, inima broaștei se oprește complet. La fel și respirația.

Deși starea este vecină cu moartea, concentrațiile mari de glucoză din organele broaștei o împiedică să înghețe complet. După ce se dezgheață, broasca își reia viața obișnuită.

5

Cașaloții

Foto: Pinterest

Atingând lungimea de 20 de metri, cașaloții sunt printre cei mari prădători. Cașaloții dorm stând „în coadă”. Aceste reprize de somn durează până la 15 minute, timp în care aceste creaturi nu se mișcă și nici măcar nu respiră.

6

Melcii de deșert

Urșii ne impresionează cu somnul lor de 100 de zile, însă melcii de deșert îi depășesc cu mult. Melcul de deșert poate dormi ani de zile.

British Museum a primit un specimen despre care se credea că era mort, însă după patru ani micuța creatură s-a trezit și a început să înainteze târâș. Citește aici întreaga poveste.

7

Albatroșii

Foto: Pinterest

Ți-ai dorit vreodată să poți trage un pui de somn în timp ce muncești? Ei bine, albatrosul chiar o face!

Din cauza stilului său de viață în care vânătoarea este principala grijă, albatrosul a găsit o cale de a combina somnul cu depistarea mâncării. Albatrosul poate să doarmă în timp ce zboară.

Aceste păsări au o anvergură a aripilor incredibilă, de până la 3.6 metri. Își folosesc aripile uriașe pentru a capta curenții și pentru a pluti în timp ce trag un pui de somn. Astfel, este eliminată sarcina obositoare de a ateriza și a decola în mod repetat.

Ca să știi mai mult, citește „Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm”

În această carte, Matthew Walker răspunde la cele mai importante întrebări despre somn: ce efecte au cofeina și alcoolul asupra somnului? Ce se întâmplă cu adevărat în timpul somnului REM? De ce felul cum dormim se schimbă de-a lungul vieții? Cum ne afectează medicamentele somnul și ce daune pot face pe termen lung?

Analizând descoperiri științifice de ultimă oră și sintetizând decenii de cercetare și practică clinică, Walker arată cum putem valorifica somnul pentru îmbunătățirea capacității de învățare și a dispoziției generale; reglarea hormonilor; prevenirea cancerului, bolii Alzheimer și diabetului; încetinirea efectelor îmbătrânirii; îmbunătățirea educației copiilor.

„Majoritatea nu avem habar ce facem cu o treime din viețile noastre. Matt Walker ne explică cum noile descoperiri științifice dezleagă acest mister. Despre somn este o lectură încântătoare!” – Daniel Gilbert, profesor de psihologie, Harvard University

„Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

50 de Întrebări de Cultură Generală (+ răspunsuri)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu