64 de demnitari asasinați de legionari în 1940 – Masacrul de la Jilava

Noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940 rămâne o pată neagră în istoria României, marcată de asasinarea a 64 de înalți demnitari ai statului de către legionari, în închisoarea Jilava. Acest tragic eveniment a avut loc în contextul politic turbulent al României din acea perioadă.

După pierderile teritoriale din vara lui 1940, regele Carol al II-lea l-a numit pe generalul Ion Antonescu prim-ministru, acesta preluând rapid puteri depline. Sub presiunea lui Antonescu, Carol al II-lea a abdicat, lăsând tronul fiului său, Mihai I.

Antonescu și-a asumat titlul de „conducător al statului”, consolidându-și puterea. Neînțelegerile cu partidele tradiționale l-au determinat pe Antonescu să negocieze cu Mișcarea Legionară, formând un „stat național-legionar”.

Horia Sima, liderul legionarilor, a devenit vicepreședinte al Consiliului de Miniștri. În ciuda colaborării, relația dintre Antonescu și legionari era tensionată.

Legionarii au început să acționeze independent, naționalizând fabrici și înființând instituții paralele, precum Poliția legionară, care efectua arestări fără mandat.

Printre primii arestați s-au numărat figuri importante, precum Mihail Moruzov, fost șef al Serviciului Secret de Informații, considerat o amenințare datorită cunoștințelor sale despre regimul carlist.

Ștefan Zăvoianu, prefectul legionar al Poliției Capitalei, a jucat un rol central în aceste evenimente, întocmind liste cu cei considerați responsabili de persecutarea legionarilor. Aceste arestări au culminat cu masacrul de la Jilava.

În noaptea de 26 spre 27 noiembrie, sub pretextul transferării deținuților, legionarii au ucis 64 de persoane la Jilava, printre care foști miniștri, prefecți și ofițeri. Asasinate au avut loc și la Prefectura Poliției Capitalei și în pădurea Balota-Vlăsia.

Alte personalități politice, precum Constantin Argetoianu, Gheorghe Tătărescu, Ion Gigurtu și alții, au fost arestate, dar ulterior eliberate. Profesorii Nicolae Iorga și Virgil Madgearu au fost, însă, asasinați în noaptea următoare.

Aceste crime l-au determinat pe Antonescu să ia măsuri împotriva legionarilor, ordonând dezarmarea Poliției Legionare. Conflictul dintre Antonescu și legionari a escaladat, culminând cu rebeliunea legionară din ianuarie 1941, după care Antonescu a preluat controlul total.

Un proces intentat ulterior a dus la condamnări la moarte și pedepse cu închisoarea pentru cei implicați în masacrul de la Jilava și în asasinarea lui Iorga și Madgearu. Execuțiile au avut loc în Valea Piersicilor, în apropiere de Jilava.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu