6 structuri naturale enigmatice observate sub gheața din Groenlanda

Cu grosimea de aproape trei kilometri în unele locuri, calota glaciară din Groenlanda ascunde un peisaj complex, format din canioane, munți, fiorduri, lacuri preistorice și cratere făcute de meteoriți.

Fridtjof Nansen, conducătorul primei expediții care a traversat regiunea, a descris peisajul arctic drept „o mare aventură a gheții, adâncă și pură ca infinitul”. Nansen, care a călătorit în zona arctică în 1888, nu avea cum să știe că „infinitul de gheață” de sub schiurile sale ascundea numeroase minuni naturale.

Astăzi, datorită radarului și altor tehnologii, partea din Groenlanda care se află sub stratul gros de gheață poate fi, în sfârșit, studiată. În acest articol îți prezentăm câteva dintre formațiunile uimitoare descoperite în ultimul secol sub calota glaciară.

1

Cel mai lung canion din lume se află în Groenlanda, sub gheață

Canionul din Groenlanda
Harta topografică a Groenlandei. Foto: J. Bamber, Universitatea din Bristol

Sub calota glaciară din Groenlanda se află cel mai lung canion din lume. Descoperit în 2013, acesta se întinde pe lungimea de 740 de kilometri, din centrul Groenlandei până la ghețarul Petermann, situat pe coasta de nord-vest.

Este semnificativ mai lung decât Marele Canion Yarlung Tsangpo, din China, care are 504 de kilometri și care, până în 2013, a fost considerat cel mai lung canion de pe planetă.

Conform geologilor, canionul din Groenlanda s-a format înainte de apariția calotei glaciare și a fost cândva albia unui râu foarte mare. În prezent, unele părți ale canionului direcționează către mare apa rezultată din topirea ghețarilor.

Însă canionul din Groenlanda nu este și cel mai adânc din lume. Deși în unele puncte are 800 de metri adâncime, este depășit de departe de Marele Canion din statul american Arizona (cu adâncimea medie de 1.6 kilometri) și Marele Canion Yarlung Tsangpo (5 kilometri adâncime medie).

2

Munții invizibili ai Groenlandei

Canionul nu este singura parte accidentată a peisajului de sub gheața din Groenlanda. După zeci de ani de cartografiere a insulei cu ajutorul radarelor de penetrare a gheții (care sunt montate de obicei pe avioane), geologii au identificat numeroase lanțuri muntoase și fiorduri.

O hartă din 2017 a Groenlandei „dezbrăcate” de gheață arată că în centrul insulei se află o depresiune în formă de bol, mărginită de un lanț muntos circular.

Harta dezvăluie topografia care stă la baza ghețarilor în curs de topire, ceea ce îi poate ajuta pe oamenii de știință să prezică viteza cu care se vor deplasa ghețarii în condiții de încălzire și cât de repede se vor prăbuși aisbergurile în ocean.

3

Un lac preistoric

Gheata din Groenlanda
Foto: VWPics/Universal Images Group via Getty Images

Cu sute de mii sau milioane de ani în urmă, înainte ca Groenlanda să fie acoperită de gheață, aici se găsea un lac imens, cu suprafața de 7.100 de kilometri pătrați (aproximativ cât suprafața județului Constanța).

Transformat în timp într-o depresiune plină de sedimente, lacul era odinioară alimentat de cel puțin 18 cursuri de apă și atingea adâncimea de 250 de metri.

Fundul lacului ar putea conține indicii valoroase despre clima regiunii arctice din trecutul îndepărtat, deși descoperirea acestor secrete ar necesita forarea prin cei 1.8 kilometri de gheață care acoperă acum lacul.

4

În Groenlanda se găsesc două cratere enorme făcute de meteoriți

Crater de meteorit
Craterul Hiawatha. Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Nu toate formele de relief de sub stratul de gheață au origine terestră. Cercetătorii au descoperit în Groenlanda cel puțin două cratere făcute prin căderea unor meteoriți. Ambele se află în nord-vestul insulei: unul sub ghețarul Hiawatha, iar celălalt la 183 de kilometri distanță.

Craterul Hiawatha, cu diametrul de 31 de kilometri, se află sub 930 de metri de gheață, în timp ce al doilea crater, care are diametrul de 36 de kilometri, este îngropat sub doi kilometri de gheață.

5

Groenlanda este presărată cu fosile perfect conservate

Fosile
Crengile și mușchiul descoperite în mostra de gheață. Foto: Universitatea din Vermont

În 2017, oamenii de știință danezi au descoperit și analizat o mostră de gheață prelevată de armata SUA în timpul Războiului Rece.

După ce au studiat materialul, specialiștii de la Universitatea din Copenhaga au constatat că acesta conținea fosilele perfect conservate ale unor plante care au existat în Groenlanda acum cel puțin un milion de ani.

Mostra de gheață provine din nord-vestul Groenlandei, iar specialiștii cred că plantele fosilizate ar fi putut crește într-o taiga. Astfel de păduri cresc doar în absența gheții, ceea ce sugerează că unele părți ale stratului de gheață din Groenlanda ar putea fi mai „tinere” decât credeau cercetătorii anterior.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „6 structuri naturale enigmatice observate sub gheața din Groenlanda”

  1. Interesant spun si eu , insa cand toata Groenlanda se va dezgheta , chiar mai devreme cred ca toata lumea realizeaza cati virusi necunoscuti si periculosi vor apare . Mai e pana atunci , dar ceasul ticaie in defavoarea omenirii , care omenire e vinovata de tot ceea ce se intampla sau se va intampla .

    Răspunde

Lasă un comentariu