6 peșteri misterioase folosite ca locuri de întâlnire cu lumea spiritelor

La începuturi, omul se adăpostea în caverne, ceea ce înseamnă că și astăzi rezonăm puternic – din punct de vedere spiritual – cu peșterile. Aceste peșteri misterioase erau folosite drept adăpost, dar erau considerate în același timp locuri sacre, de întâlnire cu lumea spiritelor.

Mulți savanți cred că practicile religioase din peșteri vor continua până la finalul istoriei. Există, de asemenea, și alte necunoscute legate de măruntaiele pământului, pe măsură ce tot mai multe peșteri misterioase sunt descoperite în fiecare deceniu.

1. Peșteri misterioase: Templele de la Dunhuang

peșteri misterioase

Situate la extremitatea deșertului Gobi, în China, templele din peștera de la Dunhuang se află pe un punct prin care trecea Drumul Mătăsii până în secolul XIV. S-au descoperit documente care conțin rugăciuni creștine și iudaice, documente care au fost răspândite de-a lungul Drumului Mătăsii.

În peșteri s-a găsit „Sutra de diamant”, care a fost tipărită cu plăci de lemn în anul 868, adică înainte de tiparnița lui Gutenberg. Se spune că este cea mai veche carte tipărită din lume.

2. Peștera Zeului Piton

peșteri misterioase

În anii ’90, în Botswana, în Africa, a fost descoperită Peștera Rinocerului, unde s-au găsit dovezi că Homo sapiens venerase un zeu piton. Descoperirea a schimbat istoria, deoarece se estimase că Homo sapiens începuse să se roage la reprezentări simbolice religioase numai cu 30.000 de ani mai târziu.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În Peștera Rinocerului se află unelte de os specializate și ocru roșu, ceea ce indică faptul că acești strămoși erau mai avansați decât se credea inițial. Peștera conține o formațiune stâncoasă naturală de forma unui cap de piton, pe care se află niște zgârieturi făcute intenționat, despre care savanții spun că ar reprezenta solzii șarpelui.

Poate că într-o zi vei vizita măcar una dintre aceste peșteri misterioase.

3. Templul aurit de la Dambulla

peșteri misterioase

Unul dintre cele mai vechi situri din Sri Lanka, datând din secolul III, este complexul de peșteri misterioase numit „Templul aurit de la Dambulla”. Complexul conține peste 80 de peșteri descoperite până în prezent, iar arheologii sugerează că locuitorii din Sri Lanka trăiau în aceste grute acum 2.700 de ani, judecând după rămășițele umane descoperite în apropiere.

Templele conțin trei statui ale unor fețe regale din Sri Lanka, 163 de statui ale lui Buddha și 4 statui ale zeilor și zeițelor. Complexul este acoperit cu picturi murale budiste pe o suprafață de peste 2.100 de metri pătrați și încă funcționează drept mănăstire.

4. Peșteri misterioase: Grotele Longmen

peșteri misterioase

Între anii 624 și 705, sub domnia lui Wu Zeitan, singura împărăteasă a Chinei, templul de caverne de la Grotele Longmen a fost cioplit în muntele Dongshan. Cavernele se găsesc de ambele părți ale râului Yi, lângă capitala antică, Luoyang.

Aici se află peste 2.300 de caverne cu 110.000 de figurine budiste. Templul mai conține 29 de statui în relief, care înfățișează călugări aflați în căutarea iluminării.

5. Catedrala de sare din Zipaquira

O catedrală superbă a fost cioplită la 200 de metri sub pământ în orașul Zipaquira, în Columbia. Această catedrală subpământeană a fost realizată prin îndepărtarea a 250.000 de tone de rocă de sare din cea mai mare ocnă de sare din lume.

Catedrala conține 13 cioplituri în relief, o cascadă de sare și un crucifix uriaș. Catedrala a fost construită în 1995, iar ocna de sare a fost descoperită de către indigenii Muisca.

6. Mănăstirea din peștera Vardzia

În timp ce mongolii încercau să cucerească regatul Georgiei în secolul XII, regina Tamar a comisionat construirea unui sanctuar subpământean. Sanctuarul și fortăreața au fost cioplite în muntele Etrusheli, având peste 13 niveluri și 6.000 de locuințe, o biserică mare și o sală regală a tronului.

Structura a rezistat mongolilor, însă a suferit pagube majore în urma unui cutremur din 1283.


În continuare, te invităm la o călătorie în subteran, să descoperi imagini de o frumusețe rară din peșterile de gheață, iar apoi să admiri operele de artă ale naturii: 10 cele mai frumoase peșteri marine din lume.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu