6 peșteri misterioase folosite ca locuri de întâlnire cu lumea spiritelor

La începuturi, omul se adăpostea în caverne, ceea ce înseamnă că și astăzi rezonăm puternic – din punct de vedere spiritual – cu peșterile. Aceste peșteri misterioase nu serveau doar drept adăpost, ci erau și locuri sacre, de întâlnire cu lumea spiritelor.

În acest articol îți prezentăm șase peșteri cu o încărcătură spirituală importantă.

1

Peșteri misterioase: Templele de la Dunhuang

peșteri misterioase
Foto: Getty Images

Situate la extremitatea deșertului Gobi, în China, templele din peștera de la Dunhuang se află într-un punct prin care trecea, până în secolul XIV, Drumul Mătăsii.

Aici au fost descoperite documente care conțin rugăciuni creștine și iudaice, documente care, cel mai probabil, au fost aduse aici de cei care circulau pe această rută comercială renumită.

În aceste peșteri s-a găsit „Sutra de diamant”, care a fost tipărită cu plăci de lemn în anul 868, adică înainte de tiparnița lui Gutenberg. Se spune că este cea mai veche carte tipărită din lume.

2

Peștera Zeului Piton

peșteri misterioase
Foto: Pinterest

În anii ’90, în Botswana, în Africa, a fost descoperită Peștera Rinocerului, unde s-au găsit dovezi că Homo sapiens venerase un zeu piton.

Descoperirea a schimbat istoria, deoarece se estimase că Homo sapiens începuse să se roage la reprezentări simbolice religioase numai cu 30.000 de ani mai târziu.

În Peștera Rinocerului se află unelte de os specializate și ocru, ceea ce indică faptul că acești strămoși ai noștri erau mai avansați decât se credea inițial.

Peștera conține o formațiune stâncoasă naturală de forma unui cap de piton, pe care se află niște zgârieturi făcute intenționat, despre care savanții spun că ar reprezenta solzii șarpelui.

3

Templul aurit de la Dambulla

peșteri misterioase
Foto: TripAdvisor

Unul dintre cele mai vechi situri din Sri Lanka, datând din secolul III, este complexul de peșteri misterioase numit „Templul aurit de la Dambulla”.

Complexul conține peste 80 de peșteri descoperite până în prezent, iar arheologii sugerează că locuitorii din Sri Lanka trăiau în aceste grote acum 2.700 de ani, judecând după rămășițele umane descoperite în apropiere.

Templele conțin trei statui ale unor fețe regale din Sri Lanka, 163 de statui ale lui Buddha și 4 statui ale altor zeități. Complexul este acoperit cu picturi murale budiste pe o suprafață de peste 2.100 de metri pătrați și încă funcționează pe post de mănăstire.

4

Peșteri misterioase: Grotele Longmen

peșteri misterioase
Foto: Visit Our China

Templul de la Grotele Longmen a fost excavat în muntele Dongshan între anii 624 și 705, sub domnia lui Wu Zeitan, singura împărăteasă a Chinei. Templul constă în peste 2.300 de caverne, situate de ambele părți ale râului Yi, lângă capitala antică Luoyang.

În caverne se află peste 110.000 de figurine budiste, precum și 29 de basoreliefuri care înfățișează călugări aflați în căutarea iluminării.

5

Catedrala de sare din Zipaquira

Foto: Notimerica

În orașul columbian Zipaquira se află o catedrală superbă, aflată la 200 de metri sub pământ. Această catedrală subpământeană a fost realizată prin îndepărtarea a 250.000 de tone de sare din cea mai mare ocnă de sare din lume.

Catedrala conține 13 basoreliefuri, o cascadă de sare și un crucifix uriaș. Catedrala a fost construită în 1995, iar salina a fost descoperită de către indigenii Muisca.

6

Mănăstirea din peștera Vardzia

Foto: Pinterest

În timp ce mongolii încercau să cucerească regatul Georgiei în secolul XII, regina Tamar a contractat construirea unui sanctuar subpământean.

Sanctuarul și fortăreața au fost săpate în muntele Etrusheli, având peste 13 niveluri și 6.000 de locuințe, o biserică mare și o sală a tronului. Structura a rezistat invaziei mongolilor, însă a suferit pagube majore în urma unui cutremur care a avut loc în 1283.


În continuare, te invităm la o călătorie în subteran, să descoperi imagini de o frumusețe rară din peșterile de gheață, iar apoi să admiri operele de artă ale naturii: 10 cele mai frumoase peșteri marine din lume.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>