6 orașe care ar putea dispărea sub apă până în anul 2100

Evenimentele climatice extreme amenință multe orașe de coastă din întreaga lume. În 2017, NASA a publicat o simulare conform căreia aproape 300 de orașe sunt în pericol să dispară până la finele acestui secol.

Principalele amenințări: creșterea nivelului mării, eroziunea coastelor și înmulțirea evenimentelor meteorologice extreme.

Veneția. Foto: Getty Images

În urmă cu un an, în presa britanică a apărut o știre că Fairbourne, un sat pescăresc de pe coasta Țării Galilor, va fi una dintre primele victime ale creșterii nivelului mării.

Autoritățile locale au anunțat că nu vor mai întreprinde lucrări pentru a proteja această localitate în fața apelor. Până în 2050, cei aproape o mie de locuitori trebuie să abandoneze orașul.

Acesta este doar un exemplu modest al realității cu care se confruntă aproape 300 de orașe din întreaga lume, conform prognozelor NASA.

De la megalopolisul Tokyo, la insule cu câteva mii de locuitori, trecând prin locuri emblematice precum Veneția, Sankt Petersburg sau New Orleans, inamicii sunt mereu aceiași: creșterea nivelului mării, eroziunea și evenimentele meteorologice extreme, precum uraganele și inundațiile.

Acestea sunt doar șase orașe de pe lista celor 300, fiecare luptând pentru supraviețuire așa cum știe mai bine.

1

Veneția, Italia

Foto: Shutterstock

Veneția este unul dintre cele mai emblematice orașe cu risc de dispariție. Construit pe un teren mlăștinos, în mijlocul unei lagune, Veneția s-a ridicat din ruinele Imperiului Roman de Apus.

Marea a devenit a doua natură a venețienilor, care au creat pe calea apei unul dintre cele mai mari imperii comerciale din istorie.

Totuși, aceeași mare este acum cel mai mare dușman și pune în pericol însăși existența orașului din cauza scufundării lente a fundațiilor, eroziunii terenului din cauza valurilor – mai ales de la apariția bărcilor cu motor – și fenomenul sezonier de maree înaltă, care provoacă inundații puternice.

Proiectul Moise, ridicarea unui dig enorm, care să izoleze laguna, întârzie de mai bine de zece ani.

2

Malé, Maldive

Foto: Pinterest

Malé este capitala Maldivelor, țara situată aproape la nivelul mării, una dintre cele mai expuse riscului să dispară din cauza creșterii apelor, la fel ca alte țări insulare, precum Kiribati.

Orașul este construit pe o insulă cu zonă urbană de doar doi kilometri pătrați, care a fost creată în mare parte prin lucrări de extindere a coastei.

Însă acest teren este foarte sensibil la furtuni și eroziune, astfel că insula este înconjurată de un baraj de izolare pentru a preveni ca valurile să ia în stăpânire uscatul.

Înmulțirea furtunilor și creșterea nivelului mării pot face ca această măsură de protecție să fie insuficientă și să oblige locuitorii – aproximativ 130.000 de oameni, o treime din populația țării – să evacueze orașul înainte de sfârșitul acestui secol.

3

Sankt Petersburg, Rusia

Foto: Pinterest

Al doilea cel mai populat oraș din Rusia – cu peste cinci milioane de locuitori – este expus la furtuni violente venite din Marea Baltică. Acestea l-au lovit de trei ori în ultima sută de ani. Inundațiile catastrofale au loc la intervale de aproximativ 100 de ani.

Din acest motiv, în 1979 a început construcția unui imens baraj, de 26 de kilometri. Sistate în 1991, din cauza prăbușirii Uniunii Sovietice, lucrările au fost finalizate în 2011.

Dar această măsură ar putea fi ineficientă, deoarece orașul a fost ridicat în delta râului Neva, un teren fragil nu numai în fața furtunilor, ci și în calea inundațiilor râurilor.

4

Tokyo, Japonia

Foto: Flickr / Isagawa

Capitala Japoniei este situată pe țărmul golfului cu același nume. Este un oraș construit la confluența a patru mari râuri. Unele cartiere au fost construite terenuri care cândva se aflau sub valuri.

Prin urmare, creșterea nivelului mării ar putea afecta serios capitala japoneză. La toate acestea se adaugă fenomenul sezonier al ploilor – între iunie și iulie – și taifunurile – în august și septembrie -, care provoacă precipitații torențiale, vânturi puternice și inundații frecvente.

Fenomenul  nu se limitează doar la capitală: unele studii estimează că Japonia și-ar putea pierde aproape toate plajele până în 2065.

5

New Orleans, SUA

Foto: Pinterest

Uraganele și furtunile tropicale reprezintă cel mai mare pericol pentru orașele din Caraibe și de pe coasta atlantică a Statelor Unite și în fiecare an devastează zone întinse.

Orașele situate la malul mării sunt cele mai afectate și riscă să dispară complet.

Datorită amplasării sale în Delta Mississippi, New Orleans se confruntă cu un risc suplimentar: uraganele sunt mult mai agresive decât taifunurile sau furtunile baltice, deci riscul pentru „Mecca muzicii jazz” este mult mai mare.

6

Jakarta, Indonezia

Foto: Adobe Stock

Capitala Indoneziei deține un record mondial trist: este orașul care se scufundă cel mai rapid, cu o rată de 25 de centimetri pe an în zonele cele mai afectate. Din acest motiv, ar putea să dispară chiar înainte de 2050.

Și aici inundațiile constituie principala amenințare, dar cea mai mare problemă este că Jakarta nu le poate evita, deoarece orașul este străbătut de 13 râuri care se revarsă din cauza ploilor sezoniere.

În plus, se află pe un teren mlăștinos, în care totul se scufundă puțin câte puțin. În încercarea de a salva Jakarta de la dispariție, este în desfășurare un mega proiect de inginerie.

Aceasta prevede crearea unei lagune artificiale înconjurate de un inel de 32 de kilometri, unde ar trebui să se acumuleze debitul în exces al râurilor în timpul inundațiilor.

Ca să știi mai mult, citește „Suferințele tânărului Werther”

Compusă aproape în întregime din scrisori adresate de tânărul Werther prietenului său Wilhelm, această carte este o poveste sfâșietoare despre o iubire fără speranță. Werther, un tânăr artist condus mai mult de inimă decât de rațiune, este îndrăgostit de Charlotte, o tânără care se căsătorește cu un alt bărbat, mai potrivit din punct de vedere social. Ca să o păstreze pe Charlotte aproape de el, Werther se împrietenește cu soțul ei – o decizie care se transformă într-o amintire chinuitoare a iubirii neîmplinite. Măcinat de dragostea mistuitoare pentru Charlotte și de situația imposibilă în care se află, Werther decide, într-un final, să își ia viața.

„Suferințele tânărului Werther” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu