6 obiecte preistorice bizare descoperite în Malta

Cunoaștem multe lucruri din istorie, dar ceea ce nu știm depășește ceea ce (credem că) știm. Având ochii și mintea deschise, poți găsi mistere oricând și oriunde călătorești.

Malta este unul dintre acele locuri în care enigmele sunt prea numeroase pentru a fi contabilizate, iar cultura este prea bogată pentru a fi înțeleasă în doar câteva zile.

Dintre sutele de situri și obiecte neobișnuite descoperite în toată Malta, iată șase exemple care generează mai multe întrebări decât răspunsuri.

1

„Doamna adormită” din Malta

Foto: Wikimedia

„Doamna adormită” din Malta a fost descoperită în hipogeul Hal Saflieni și are aproximativ 5.000 de ani. La fel ca în cazul altor artefacte din Malta, și „Doamna adormită” ridică o serie de probleme.

Reprezintă ea moartea, meditația sau somnul? De ce a fost creată? Care era scopul ei? Să fi fost o jertfă adusă zeilor? Hipogeul Hal Saflieni este o cameră subterană și un loc de profundă semnificație spirituală.

Dovezi recente indică faptul că încăperile subterane din hipogeu au fost realizate intenționat pentru a obține frecvențe acustice care induc o stare de meditație.

2

Calendarul de la Mnajdra

Foto: Wikimedia

Cum reușea această cultură preistorică să urmărească echinocțiile acum 6.000 de ani? Nu se știe, dar vechii maltezi au lăsat în urmă un „instantaneu” pe un megalit în templul Mnajdra din Qrendi.

Cum au fost urmărite și înregistrate echinocțiile? În primul rând, de ce erau urmărite? Cine era însărcinat cu urmărirea unor astfel de evenimente?

Mnajdra este considerat unul dintre cele mai vechi situri religioase din lume. Acest loc, inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO, este unul dintre puținele situri arheologice din Malta peste care a fost amenajat un acoperiș de protecție.

Pentru unii vizitatori este frustrant că locul este „ascuns” astfel, însă, la o privire mai atentă, este evident că aceste sculpturi complexe ar dispărea în cele din urmă dacă ar fi expuse la intemperii.

3

„Chipul fenician”

Foto: Wikimedia

Deși nu aparține neapărat preistoriei, „Chipul fenician” (realizat cândva între anii 1500 și 300 î.e.n.) este o descoperire neobișnuită în Malta. Nimeni nu știe exact pentru ce a fost folosit sau ce reprezintă.

Să fie o imagine grosieră a unui fenician mort de mult, o reprezentare figurativă a morții? Cum în lumea feniciană unele imagini erau menite să alunge moartea, ar putea fi aceasta o astfel de imagine?

Sau ochii și gura – reprezentate închise – preveneau instalarea morții?

4

Templu în miniatură de la Hagar Qim

Foto: Wikimedia

Această sculptură din calcar este cea mai veche reprezentare a unui templu din lume. Face parte din grupul Hagar Qim din Malta și datează în jurul anului 3300 î.e.n.

Se știe că acest mic templu este o adevărată machetă a unora dintre structurile megalitice mai mari din Malta. Ceea ce nu se știe, însă, este de ce a fost făcut.

Să fi fost un fel de schiță pentru un model în mărime naturală? O ofrandă pentru zei sau o jucărie pentru copii?

5

„Venus din Malta”

Foto: Wikimedia

Statuete „Venus din Malta” au fost descoperite și în templele Hagar Qim (3300 î.e.n.) și sunt din aceeași perioadă cu templul miniatural de mai sus. Majoritatea istoricilor consideră că aceste statuete Venus reprezintă fertilitatea; mii de figurine de acest fel au fost găsite peste tot în lume, inclusiv în România.

Cea mai faimoasă dintre ele este „Venus din Willendorf”, care are aproximativ 27.000 de ani. Se cunoaște vechimea aproximativă a acestor figurine, dar scopul lor rămâne un mister.

Să fi fost „Venus din Malta” menite să faciliteze închinarea la mame (ca simbol al maternității) sau la o zeiță a fertilității? Să fi fost statuetele obiecte decorative din casele oamenilor? Sau poate obiecte de cult, de folosit în ritualurile religioase?

6

Statuile din perioada Hagar Qim (3300 î.e.n.)

Foto: Wikimedia

Aceste statui sunt unele dintre cele mai enigmatice creații descoperite în Malta. În primul rând, nu se știe ce reprezintă – bărbați sau femei (cu toate că par să înfățișeze femei). De ce au toate o mână peste abdomen?

Au găuri la gât; să fi avut la un moment dat capete interschimbabile? Sute de astfel de statui au fost găsite peste tot în Malta, toate fără cap. Ce s-a întâmplat cu capetele?

Poate că, într-o zi, un arheolog va descoperi o groapă de capete dezarticulate care se potrivesc cu aceste statui…


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu