6 locuri periculoase (dar încântătoare) de pe Terra, pe care mai bine le eviți

Pe planeta noastră există multe locuri frumoase, dar care atrag nenorocirile ca un magnet. Unele sunt accesibile și pot fi vizitate oricând, însă la altele nu ajung decât cei mai aventuroși dintre noi, amatorii de senzații tari.

Chiar dacă oferă priveliști absolut încântătoare, unele dintre aceste locuri periculoase nu sunt călcate de prea mulți oameni. Tragediile cauzate de abisurile amenințătoare, animalele de pradă sau atmosfera toxică țin departe marea masă a turiștilor.

Așadar, te invităm la o aventură virtuală în câteva dintre locurile periculoase (dar splendide) de pe planeta Pământ.

1

Lacurile acide din Parcul Yellowstone, SUA

Locuri periculoase - Lacuri acide
Foto: Pinterest

Dacă nu ții cont de reguli atunci când vizitezi lacurile din Parcul Național Yellowstone, se poate întâmpla o tragedie. În vara anului 2016, un bărbat s-a hotărât să verifice cu mâna temperatura apei unui astfel de lac.

Omul a alunecat și a căzut în apă, unde s-a dizolvat (nu e o metaforă!) în fața surorii sale. Asta, deoarece apa din aceste lacuri multicolore are o aciditate foarte ridicată.

Din 1870 și până acum, cel puțin 22 de oameni au murit din cauza rănilor provocate de acidul din lacurile și gheizerele din Parc.

2

Triunghiul Afar

Locuri periculoase - Triunghiul Afar
Foto: Pinterest

Când vine vorba de locuri periculoase, Triunghiul Afar trebuie neapărat menționat. Zona cuprinde regiuni din Etiopia, Djibouti și Eritreea.

Aici au loc sute de cutremure în fiecare an, iar pământul este plin de crăpături adânci chiar și de opt metri. Triunghiul Afar este una dintre cele mai instabile regiuni de pe Terra.

Atunci când pământul se crapă (uneori, acest lucru se întâmplă spontan), clocotul magmei care fierbe în adâncuri se aude până la suprafață. Uneori, din aceste crăpături ies gaze sulfuroase, care fac atmosfera de nesuportat.

În regiune s-au descoperit fosile ale unor hominizi timpurii, iar unii paleontologi cred că aici se află leagănul civilizației umane. Însă, dacă nu ești arheolog sau antropolog, ar fi mai bine să stai departe de aceste locuri periculoase.

3

Deșertul Danakil este superb și incredibil de toxic

 

Partea nordică a Triunghiului Afar este un deșert numit Danakil. Atmosfera de aici este plină de emanații toxice, iar temperatura aerului ajunge și la 50 de grade Celsius.

Deșertul se întinde pe 100.000 de kilometri pătrați, iar zona este cunoscută pentru activitatea vulcanică intensă. Aici plouă extrem de rar, iar temperaturile caniculare sunt o constantă.

Așadar, Danakil este unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ. Mulți cercetători cred că până și o excursie scurtă în aceste locuri poate afecta sănătatea pe termen lung.

4

Locuri periculoase din America de Sud: Drumul morții, Bolivia

Locuri periculoase - Drumul mortii
Eritrea

Drumul Yungas, care leagă capitala La Paz de orașul Coroico, fost construit în anii ’30. Este presărat de curbe aproape fără vizibilitate și șerpuiește deasupra unor prăpăstii uriașe.

În 1995, într-un raport întocmit de Banca Americană pentru Dezvoltare, a fost inclus pe lista celor mai periculoase drumuri din lume. Se estimează că între 200 și 300 de călători mor anual pe acest drum.

Urmărind videoclipul următor, vei înțelege de ce Drumul Yungas se mai numește Drumul Morții.

După ce părăsește La Paz, drumul urcă la aproximativ 4.650 de metri, până la trecătoarea La Cumbre, înainte de a coborî la 1.200 de metri, în apropierea orașului Coroico.

Drumul face rapid trecerea de la terenul alpin la pădurea tropicală. Din păcate, drumul are foarte puține parapete pe margine, iar cea mai mare parte a traseului permite accesul unui singur vehicul.

Din noiembrie până în martie, în timpul sezonului ploios, ploaia și ceața pot afecta grav vizibilitatea. Apa poate transforma drumul într-o potecă noroioasă, iar traficul este afectat.

5

Insula Komodo, Indonezia

locuri periculoase komodo_compressed

Am inclus Insula Komodo pe lista de locuri periculoase din cauza animalelor care o populează. Dacă îți este frică de reptile, ar fi indicat să nu te aventurezi în acest loc.

Pe Komodo viețuiesc niște șopârle de trei metri, denumite dragoni de Komodo. Aceste creaturi nu numai că răscolesc mormintele din cimitirele locului, dar și atacă oamenii răniți (reptilele miros sângele de la kilometri întregi).

Animalele sunt printre cele mai mari reptile de pe Pământ și sunt protejate de lege, așa că – de voie, de nevoie – tot oamenii trebuie să se adapteze.

6

Locuri periculoase din Asia: Muntele Huashan, China

 

Euforie, adrenalină și frică de moarte: aceste cuvinte pot caracteriza foarte precis Muntele Huashan, pe care se află unul dintre cele mai periculoase trasee de alpinism din lume.

Timp de sute de ani, muntele a fost un loc cu o importanță religioasă deosebită, la baza lui existând un templu taoist.

Locuri periculoase - Muntele Hua 1
Foto: Pinterest

Încă din secolul II î.e.n., pe munte au trăit pelerini și călugări. O rețea de poteci periculoase duc înspre vârful muntelui, dar ele sunt doar pentru cei tari de înger.

Drumul către vârf este plin cu obstacole aproape insurmontabile, iar uneori aventurierii atârnă literalmente deasupra prăpastiei.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu