6 fenomene interesante și rare care se petrec în natură

Când vine vorba de fenomene stranii, natura întrece întotdeauna orice poveste născocită de imaginația omului. De la erupțiile cu lavă albastră, la deșertul plin de flori, iată câteva dintre fenomenele care apar în natură și pe care puțini au șansa să le vadă.

1

Scânteierile verzi

Scanteieri verzi
Foto: Medium

Scânteierile de culoare verde, cunoscute și sub denumirea de raze verzi, sunt fenomene optice care apar uneori în timpul răsăritului sau apusului Soarelui.

În anumite condiții atmosferice, un punct verde este vizibil deasupra marginii superioare a discului Soarelui.

Aceste scânteieri pot fi observate de la orice altitudine. De obicei, acestea pot fi văzute cel mai bine atunci când linia orizontului este liberă, cum ar fi în largul mărilor și oceanelor.

Uneori, ele pot fi observate și deasupra munților. Din păcate, scânteierile verzi apar doar pentru o fracțiune de secundă, deși în anumite părți ale Globului, precum zona ecuatorială, ele pot dura peste o secundă.

2

Lava albastră

Lava albastra
Foto: Reddit

În regiunea Java de Est din Indonezia, există un complex vulcanic unic în lume. Vulcanii din complexul Ijen sunt celebri pentru lava albastră pe care o eliberează, dând naștere unor imagini demne de filmele fantasy.

Motivul pentru care lava are această culoare neobișnuită este concentrația mare de sulf din jurul vulcanului, care face o flamă albastră atunci când este aprins. Deci, nu lava în sine este albastră; materia topită capătă o aură albastră datorită sulfului care arde.

3

Deșertul înflorit

Flori in desert
Foto: Visit Chile

Spre deosebire de majoritatea deșerturilor, Deșertul Atacama este plin de viață. În anii ploioși, pe o anumită secțiune a deșertului înfloresc zeci de mii de flori colorate, transformând acest pământ arid într-o adevărată grădină.

În anii bogați în precipitații, peste 200 de specii de flori înfloresc în perioada septembrie-noiembrie. Potrivit Elite Readers, localnicii denumesc fenomenul „Desierto florido”, adică „Deșertul înflorit”.

4

Curcubeul alb

Curcubeu
Foto: Richard Toulson/HEMEDIA

Curcubeul alb, cunoscut și sub numele de curcubeu de ceață, este un fenomen care se întâmplă în aproape aceleași condiții atmosferice precum curcubeiele obișnuite.

Singura diferență este că apare pe timp de ceață, și nu atunci când plouă. Curcubeul alb se formează datorită picăturilor minuscule de apă din care este compusă ceața.

5

„Părul de gheață”

Parul de gheata
Foto: Livescience

„Părul de gheață”, cunoscut și sub denumirea de „lână de gheață”, este un tip neobișnuit de gheață care crește pe lemnul putred atunci când temperatura este puțin sub zero grade și aerul este umed.

Această formațiune bizară necesită, de asemenea, prezența anumitor ciuperci pentru a se forma. Potrivit experților, ciuperca Exidopsis effusa este una dintre elementele-cheie ale formării „părului de gheață”.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest fenomen, îți recomandăm „Părul de gheață”, fenomenul pe care puțini oameni îl văd vreodată.

6

Florile de gheață

Flori de gheata
Foto. Pinterest

Ca și „părul de gheață”, florile de gheață (care nu sunt aceleași cu tiparele ce apar iarna pe ferestrele umede) sunt o priveliște fascinantă. Diferența dintre cele două constă în faptul că florile de gheață apar în general la suprafața apei.

Atunci când aerul umed de la suprafață devine saturat, din loc în loc se formează flori de gheață, care pot avea diametrul de trei-patru centimetri.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă alte 10 ciudățenii ale naturii, ființe și fenomene ieșite din comun. Apoi, citește despre 8 mistere ale lumii și fenomene stranii pentru care ne-ar plăcea să avem explicații.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu