6 fenomene interesante și rare care se petrec în natură

Când vine vorba de fenomene stranii, natura întrece întotdeauna orice poveste născocită de imaginația omului. De la erupțiile cu lavă albastră la deșertul plin de flori, iată câteva fenomene ale naturii pe care puțini au șansa să le vadă.

1

Scânteierile verzi

Scanteieri verzi
Foto: Medium

Scânteierile de culoare verde cunoscute și sub denumirea de raze verzi sunt fenomene optice care apar uneori în timpul răsăritului sau apusului Soarelui.

În anumite condiții atmosferice, deasupra discului solar se face vizibil un punct verde.

Aceste scânteieri pot fi observate de la orice altitudine. De obicei, acestea pot fi văzute cel mai bine atunci când linia orizontului este liberă, cum ar fi în largul mărilor. Uneori, pot fi observate și deasupra munților.

Din păcate pentru fotografi, scânteierile verzi apar doar pentru o fracțiune de secundă, deși în anumite părți ale globului, precum zona ecuatorială, pot dura mai bine de o secundă.

2

Lava albastră

Lava albastra
Foto: Reddit

În regiunea Java de Est, în Indonezia, există un complex vulcanic unic în lume. Vulcanii Ijen sunt celebri pentru lava albastră pe care o eliberează, dând naștere unor imagini demne de filmele fantasy.

Motivul pentru care lava are această culoare neobișnuită este concentrația mare de sulf din jurul vulcanului, care face o flamă albastră atunci când este aprins. Deci, nu lava în sine este albastră, materia topită capătă o aură albastră datorită sulfului care arde.

3

Atacama, deșertul înflorit

Flori in desert
Foto: Visit Chile

Spre deosebire de majoritatea regiunilor uscate, Deșertul Atacama este plin de viață. În anii ploioși, pe o anumită secțiune a deșertului înfloresc zeci de mii de flori colorate, transformând acest pământ arid într-o adevărată grădină.

În anii bogați în precipitații, peste 200 de specii de flori înfloresc în perioada septembrie-noiembrie. Localnicii denumesc fenomenul „Desierto florido”, adică „Deșertul înflorit”.

4

Curcubeul alb

Curcubeu
Foto: Richard Toulson / HEMEDIA

Curcubeul alb, cunoscut și sub numele de curcubeu de ceață, este un fenomen care se întâmplă în aproape aceleași condiții atmosferice precum curcubeiele obișnuite.

Singura diferență este că apare pe timp de ceață, nu atunci când plouă. Curcubeul alb se formează datorită picăturilor minuscule de apă din care este compusă ceața.

5

„Părul de gheață”

Parul de gheata
Foto: Livescience

„Părul de gheață”, cunoscut și sub denumirea de „lână de gheață”, este un tip neobișnuit de gheață care crește pe lemnul putred atunci când temperatura este puțin sub zero grade și aerul este umed.

Această formațiune bizară necesită, de asemenea, prezența anumitor ciuperci pentru a se forma. Potrivit experților, ciuperca Exidopsis effusa este una dintre elementele-cheie ale formării „părului de gheață”.

6

Florile de gheață

Flori de gheata
Foto. Pinterest

Precum „părul de gheață”, florile de gheață (care nu sunt aceleași cu tiparele ce apar iarna pe ferestrele umede) sunt o priveliște fascinantă. Diferența dintre cele două constă în faptul că florile de gheață apar în general la suprafața apei.

Atunci când aerul umed de la suprafață devine saturat, din loc în loc se formează flori de gheață, care pot avea diametrul de trei-patru centimetri.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu