6 curiozități despre babirussa, animalul care moare străpungându-și creierul cu propriii colți

Ai auzit vreodată de babirussa? Endemice în Indonezia (pot fi găsite în insulele Sula și Buru), aceste mamifere au un aspect cu adevărat preistoric și sunt niște creaturi extrem de curioase.

Babirussa fac parte din familia porcinelor, ceea ce îi înrudește cu porcii domestici și cu mistreții. Specia babirussa este atât de „bătrână”, încât a fost reprezentată în desene rupestre vechi de peste 35.000 de ani.

Deoarece aceste animale trăiesc într-o zonă foarte limitată, sunt o specie pe cale de dispariție, iar uciderea lor este ilegală în Indonezia, deși braconajul rămâne o amenințare. Citește mai jos în acest articol șase curiozități despre babirussa.

1. Babirussa are colți ascuțiți

Photo: FreeImages.com
Foto: FreeImages.com

Babirussa masculi sunt dotați cu două perechi de colți impresionanți. Acești dinți se curbează peste cap și între ochi, terminându-se cu un vârf ascuțit. Colții sunt armele lor principale pentru a se apăra și pentru a-și arăta supremația în fața altor masculi.

Cu toate acestea, cel mai mare atu al lui babirussa este, de asemenea, și cel mai mare defect al său. Pe măsură ce acest porc crește, dinții săi cresc tot mai mult, îi străpung cerul gurii și ies prin partea superioară a botului.

În plus, din cauza curburii colților, la bătrânețe dinții ajung să-i străpungă propriul craniu, ducând la o moarte foarte dureroasă.

2. Specii diferite

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Există trei specii de babirussa cunoscute în prezent: Babyrousa babyrussa, Babyrousa celebensis și Babyrousa togeanensis. Cu toate acestea, la un moment dat, toate aceste creaturi au fost considerate ca făcând parte dintr-o singură specie.

Modificările au fost propuse pe baza locului în care trăiesc aceste creaturi și a unor mici diferențe de aspect. Recent, cercetătorii au sugerat că ar fi apărut o a patra specie: Babyrousa bolabatuensis. Astăzi, nu toți biologii cred că babirussa sunt suficient de deosebite pentru a fi considerate specii separate.

3. Viața în grup

Photo: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Babirussa masculi sunt animale solitare și, de obicei, se întâlnesc cu alți indivizi, doar pentru a se împerechea sau pentru a se lupta. Pe de altă parte, femelelor le place să trăiască în grupuri mici, de trei sau patru alături de puii lor.

Cu toate acestea, puii masculi tind să părăsească grupul de îndată ce se pot descurca singuri. Pentru funcționarea sistemului de turmă, babirussa comunică printr-o serie de grohăituri și gemete.

În acest fel, sunt capabili să alerteze alți indivizi cu privire la locul de unde să obțină hrană sau la un pericol iminent.

4. Babirussa sunt de „neam porcesc”

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Babirussa sunt înrudiți cu porcii și au un aspect similar. Dar, spre deosebire de porci, babirussa sapă mai adânc în pământ pentru a găsi hrană.

Acestui animal sălbatic îi lipsește așa-numitul „os rostral”, o structură osoasă care face ca botul să fie rigid și stabil. Fără acest os, devine dificil să adulmece hrana sub pământul tare.

5. Babirussa are o dietă neobișnuită

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

În timp ce se plimbă prin Indonezia, babirussa pot fi văzuți hrănindu-se cu obiecte ciudate, cum ar fi bulgări de pământ și pietre. Deși nimeni nu cunoaște funcția exactă a acestui comportament, se crede că mâncarea acestor materiale ar putea furniza mineralele care lipsesc din dieta acestor creaturi.

6. Cadou indonezian

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

După cum au observat biologii, habitatul babirussa se întinde în special pe insulele mici din Indonezia, care se află între insulele mari ale arhipelagului. Motivul acestei distribuții neobișnuite a speciei este, însă, și mai neobișnuit.

În trecut, era normal ca locuitorii unei insule să se ofere cuiva babirussa drept cadou. Din cauza acestei tradiții, animalele erau eliberate în noile gospodării și se reproduceau rapid. În consecință, populația a crescut în special pe insulele mici.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu