6 cazuri în care internetul a fost ținta unor atacuri ieșite din comun

Internetul este o parte importantă a societății de astăzi. Fără acces la rețeaua globală, numeroase afaceri și locuri de muncă ar fi pur și simplu de neconceput. Poate că tocmai de aceea se arată din când în când și oameni cărora le-ar plăcea ca internetul să nu mai existe…

De când Tim Berners-Lee a lansat World Wide Web, la sfârșitul anilor ‘80, au fost înregistrate numeroase încercări de distrugere a internetului. Unele dintre aceste atacuri au fost efectuate de guverne și grupări militare coordonate în încercarea de a obține capital politic.

Seth Aaron Pendley plănuia să distrugă „70% din internet”. Foto: 921HankFm.com

Altele au fost puse la punct de oameni supărați din diverse motive și care au ales să arunce în aer centre de date sau să secționeze cabluri de telecomunicații.

De la atacuri cibernetice accidentale până la comploturi teroriste dejucate, iată o serie de situații în care oamenii au încercat – și, în unele cazuri, au și reușit – să aducă pagube rețelei de internet.

1

Texanul care a încercat „să arunce în aer internetul”

În 2021, un bărbat din Texas a fost arestat pentru că a încercat „să arunce în aer internetul”. Seth Aaron Pendley plănuia să distrugă circa 70% din datele disponibile la nivel global detonând explozibil C-4 la un centru de date din Virginia.

Departamentul de Justiție al SUA a afirmat că Pendley viza servere FBI și CIA. Prin acest act, Pendley urmărea să atace „oligarhia care conduce în prezent Statele Unite”. În cele din urmă, Pendley a fost dat în vileag de un prieten, care a alertat autoritățile.

Dacă Pendley și-ar fi pus în aplicare planurile, nu ar fi distrus 70% din internet pentru că nu avea cum să o facă; infrastructura fizică a internetului se întinde în întreaga lume.

2

Atacul botnetului Mirai asupra serverelor companiei Dyn

Pe internet poți găsi nenumărați hackeri și programe nocive, dar puține au cauzat la fel de multe daune ca botnetul (rețeaua) Mirai (care înseamnă „viitor” în limba japoneză). Când a avut loc, în octombrie 2016, atacul a devastat sistemele din SUA, făcând ca internetul să fie inaccesibil pentru o mare parte a populației.

A vizat compania Dyn, care pe atunci controla o bună bucată din infrastructura online. Atacul digital a provocat o pană majoră de internet și a afectat site-uri web importante, precum Twitter, Netflix și CNN.

Botnetul Mirai a fost un tip de atac cibernetic sofisticat, cunoscut sub denumirea de DDoS. În cazul unui atac de acest fel, un server este asaltat cu trafic generat artificial (de o rețea de dispozitive) până când se blochează.

Foto: Pinterest

Experții estimează că Mirai a fost unul dintre cele mai mari atacuri DDoS din istorie. Hackerii s-au infiltrat într-o gamă de dispozitive, inclusiv camere digitale și playere video, atacând prin intermediul acestora serverele companiei Dyn.

3

Rebelii Houthi au tăiat cablul de internet al Yemenului

Yemenul este scena uneia dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Din 2015, rebelii Houthi sunt prinși într-un conflict devastator cu forțele coaliției conduse de Arabia Saudită. Houthi folosesc internetul ca armă, decuplând din când în când legăturile la rețeaua globală.

În iulie 2018, 80% dintre utilizatori au rămas fără acces la internet după ce forțele rebele au tăiat principalul cablu de fibră optică al țării. Rebelii au secționat cablul în timp ce își întăreau pozițiile în portul Hodeidah (de la Marea Roșie).

„Rebelii impun interdicții rețelelor de socializare și scad viteza de transfer de date”, a explicat atunci ministrul telecomunicațiilor, Lutfi Bashreef.

4

Guvernul din Myanmar a decuplat întreaga țară de la internet

Așa cum se întâmplă în majoritatea conflictelor politice moderne, și în Myanmar internetul este un front-cheie. Când junta militară a preluat puterea, în februarie 2021, principalul obiectiv al generalilor a fost să suprime disidența online.

Liderii loviturii de stat au oprit rapid tot traficul de date mobile din țară. Cel puțin 535 de localnici au fost uciși de la instalarea militarilor la putere.

Dar oamenii din Myanmar refuză să cedeze în fața forțelor ostile. Cu o seară înainte de oprirea accesului la internet la nivel național, numeroși cetățeni au lansat apeluri ca lumea să folosească radio și aplicații prin care se poate comunica fără a fi nevoie de internet.

Tineri din Myanmar protestând împotriva deciziei juntei militare de a bloca accesul populației la internet. Foto: AP

Într-un gest de sfidare la adresa puterii, protestatarii au ieșit în stradă, au aprins lumânări și au scandat: „Nu ne vom preda niciodată!”

5

Morris Worm, atacul cibernetic accidental

În 1988, informaticianul Robert Tappan Morris, proaspăt absolvent al Universității Cornell, încerca să găsească o metodă prin care să măsoare dimensiunea rețelei de internet. Nu știa că va ajunge să lanseze primul atac cibernetic din lume.

Morris a creat un program care se transmitea de la un computer la altul. De fiecare dată când ajungea la un alt calculator, programul trimitea un semnal înapoi către un server central care efectua numărătoarea.

Problema a fost că programul, cunoscut azi drept „vierme Morris”, s-a răspândit prea repede și a ajuns să blocheze o mare parte din rețeaua globală. Programul a făcut ravagii pe internet, copiindu-se de pe un dispozitiv pe altul și apelând de fiecare dată serverul principal.

Morris inventase din greșeală atacul cibernetic DDoS – un tip de asalt digital care forțează dispozitivele să acceseze simultan același server, blocându-l. Ofensiva lui accidentală a pus internetul „pe butuci”.

6

Atacul împotriva „miezului” Internetului

În 2002, internetul a fost lovit de ceea ce experții în tehnologie de la acea vreme au numit „cel mai mare și mai complex atac DDoS efectuat vreodată”.

Foto: Pinterest

Atacatorii cibernetici au luat cu asalt cele 13 servere care, la acea vreme, formau centrul rețelei planetare de internet. Din fericire, măsurile de protecție încorporate au împiedicat blocarea rețelei globale.

Însă, dacă ofensiva ar fi durat mai mult de o oră, ar fi putut avea repercusiuni pentru utilizatorii de internet din întreaga lume. Chris Morrow, expert în securitate digitală, a descris operațiunea drept „cel mai bine organizat asalt împotriva infrastructurii de Internet pe care l-am văzut vreodată”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu