29 de delicatese culinare care ar putea distruge concediul oricărui român

Unul dintre aspectele extraordinare ale călătoriilor din zilele noastre este că oricine are un bilet de avion și un pașaport poate să se bucure nestingherit de ospețe străine. Însă, uneori, aceste delicatese culinare sunt la fel de „extraterestre” pentru simțul gustului pe cât de străine sunt peisajele exotice pentru ochii românului de rând.

Unele dintre aceste delicatese culinare extreme sunt atât de… mirositoare, încât cei mai mulți turiști nu îndrăznesc să se apropie de ele. Nu pentru că ar fi ilegale (cu toate că unele sunt cel puțin la limita legalității), ci pentru că au faima de a distruge concediile.

La urma urmei, ce restaurant include asigurare pentru tulburările de digestie? Din fericire, trăim într-o epocă în care internetul ne informează despre aceste feluri de mâncare uimitoare.

Așadar, fără s-o mai lungim, iată 29 dintre cele mai curioase, ofensatoare și ieșite din comun delicatese culinare din jurul lumii.

1. Supă de cuib de pasăre (China)

delicatese culinare

Iată prima dintre aceste delicatese culinare. Această delicatesă chinezească nu este numai o supă. Ea este și o băutură cu proprietăți medicale, prescrisă mai ales pentru probleme digestive.

Acestea fiind spuse, felul în care acest fel de mâncare tradițional este făcut nu este deloc apetisant. Supa este plină de salivă uscată de pasăre!

2. Delicatese culinare – Sannakji (Coreea)

delicatese culinare

Dacă îți place peștele cât mai proaspăt, atunci sannakji sau caracatița vie ar putea fi felul de mâncare de care ai nevoie. Asta, dacă nu te deranjează să mesteci aceste tentacule care se contorsionează.

3. Smalahove (Norvegia)

delicatese culinare

Ochii nu te înșeală. Acesta chiar este un cap de oaie gătit! Se pare că este o tradiție pentru norvegienii din regiunea de vest a țării.

Acestă bucată de carne se mănâncă în ultima duminică înainte de Crăciun.

4. Delicatese culinare – Balut (Filipine)

delicatese culinare

Această mâncare filipineză de stradă este compusă din embrioni de rață cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de zile. Sunt serviți în coaja ouălor, după ce au fost ușor fierte.

5. Cuy Asado (Peru, Ecuador)

delicatese culinare

Avem vești proaste pentru iubitorii de porcușori de Guineea. Prietenii voștri mici și blănoși sunt niște gustări apreciate în aceste țări sud-americane. Uneori, friptura de rozătoare este unsă cu avocado copt.

6. Delicatese culinare – Tarantule prăjite (Cambodgia)

delicatese culinare

Când orașele cambodgiene au fost năpădite de tarantule înspăimântătoare, locuitorii au găsit o soluție nemaipomenită. Le-au prăjit! Până și starul de cinema Angelina Jolie s-a ospătat cu acești păianjeni păroși.

7. Casu Marzu (Sardinia)

delicatese culinare

Locuitorii Sardiniei consideră Casu Marzu o adevărată delicatesă a regiunii. Casu Marzu este o brânză în care colcăie viermii.

Dacă nu dai „o fugă” până în Sardinia, nu vei reuși să găsești această brânză. Acest produs nepasteurizat este ilegal în multe țări.

8. Delicatese culinare – Fugu (Japonia)

delicatese culinare

Fugu otrăvitor, sau peștele-balon, este cunoscut drept cea mai periculoasă delicatesă din lume. Este interzis în majoritatea țărilor.

Din fericire pentru cei care caută aventuri culinare, el poate fi cumpărat în Japonia de la anumiți bucătari. Aceștia au o licență specială pentru a servi acest pește.

9. Vin din șarpe veninos (Vietnam)

delicatese culinare

Îți place ca vinul să fie mai înțepător și să aibă proprietăți medicinale? Se pare că și vietnamezilor le place, de aceea și vând această băutură controversată.

10. Delicatese culinare – Escamoles (Mexic)

delicatese culinare

Acesta este un fel de mâncare tradițional aztec. El este compus din „caviar de insecte”, adică larve vii de furnică.

11. Mopane (Zimbabwe)

delicatese culinare

În Zimbabwe, omizile mopane sunt considerate o delicatesă de zi cu zi. Localnicii le prăjesc sau le fierb înainte de a le servi.

Acest fel de mâncare a fost lăudat până și de către nutriționiști. Ei l-au numit „ieftin și bogat în proteine”.

12. Delicatese culinare – Gîndacii-pucioasă (Africa subsahariană)

delicatese culinare

Crezi sau nu, acest gândac care miroase îngrozitor este recunoscut pentru proprietățile sale favorabile sănătății. O masă de gândaci duce la creștere nivelurilor a 12 amino-acizi, patru flavonoizi și zece acizi grași esențiali.

13. Sakura Niku, cunoscută și drept „Carne de mugur de cireș” (Japonia)

delicatese culinare

Nu lăsa numele poetic al acestui fel de mâncare să te păcălească. Nu este altceva decât carne macră de cal, în stil sashimi. Nota, vă rog!

14. Stele de mare (China)

delicatese culinare

Deși steaua de mare este compusă din calcit brut, aventurierii culinari pot găsi destule proteine moi în interiorul picioarelor tubulare ale animalului.

15. Carne de sălbăticiuni (Africa de Vest)

delicatese culinare

Vânarea animalelor sălbatice pentru carne a fost scoasă în afara legii. Aceasta din cauza daunelor aduse mediului și sănătății.

Dar în țări ca Liberia, acest fel de mâncare controversat este încă văzut ca o delicatesă.

16. Delicatese culinare – Akutaq (Alaska)

delicatese culinare

Cunoscută și drept „înghețata eschimoșilor”, Akutaq-ul înghețat este un amestec de ingrediente din acea zonă extremă. Acestea includ grăsime de ren, fructe de mare, grăsime animală, ulei de mare și pește măcinat – de multe ori, crude.

17. Ouă de un secol (China)

delicatese culinare

Nu-ți face griji. Aceste ouă de rață, prepeliță și pui nu au o vechime de un secol. Dar ele stau într-o soluție salină pentru cel puțin câteva luni, înainte să fie servite clienților.

Dacă sunt păstrate mai mult în soluția salină, gălbenușul devine ca brânza.

18. Tiet Canh (Vietnam)

delicatese culinare

Fiecare țară are un fel de mâncare al cărui ingredient principal este sângele animal. Supa groasă tiet canh, făcută din sânge de rață, este celebră pentru că este cea mai picantă dintre toate.

19. Piftie de nas de elan (Canada, Alaska)

delicatese culinare

Puternicul elan este văzut ca o noutate de către cei care nu sunt din țările nordice. Dar acest animal este vânat de cei care locuiesc acolo.

Nasul de elan în piftie este condimentat, fiert și răcit până când carnea devine gelatinoasă.

20. Surstromming (Suedia)

delicatese culinare

Dacă aveai impresia că lutefisk este intimidant, stai să vezi ce o să se întâmple când vei da nas în nas cu surstromming. Acesta este hering baltic conservat și fermentat, al cărui miros îi face pe unii neofiți să vomite.

21. Nutrie (Louisiana, SUA)

delicatese culinare

Acest rozător de talie mare face stricăciuni în acea zonă de generații întregi. Din fericire, localnicii au început să vâneze și să consume animalul, probabil în ideea de a pune capăt răspândirii sale.

22. Ikizukuri (Japonia)

delicatese culinare

Cum poți să-ți dai seama dacă peștele e proaspăt sau nu? E destul de proaspăt, dacă trupul lui feliat încă se zbate în farfuria ta.

23. Anus de facocer (Namibia)

delicatese culinare

Acest fel de mâncare este considerat o delicatesă printre locuitorii savanei. Anusul de mistreț a fost vedeta unui show TV, în care un bucătar s-a ospătat din acest fel de mâncare.

24. Gărgărița girafă (Madagascar)

delicatese culinare

Această insectă care arată nostim este una dintre cele mai ciudate feluri de mâncare. Dacă ai fi legat la ochi, ai crede că mănânci crevete. Asta, până când mirosul copleșitor de ploșniță îți va da de înțeles cu ce ai de-a face în realitate.

25. Khash (Armenia)

delicatese culinare

Acest fel de mâncare armean este preparat iarna, dintr-o vacă întreagă. Picioare, cap și stomac, toate fierb câteva ore într-un cazan enorm.

26. Creveți beți (China)

delicatese culinare

Iată un alt fel de mâncare asiatic care pune sub semnul întrebării noțiunea noastră de „mâncare crudă”. Crevetele beat este un fel de mâncare care conține creveți vii, care încă înoată în alcool când sunt serviți.

27. Ochi de ton (Japonia)

delicatese culinare

Deși ochii sunt partea cea mai ieftină a tonului, destui japonezi sunt înnebuniți după acest fel de mâncare marin. Ochii se consumă fierți și condimentați.

28. Beondegi (Coreea)

delicatese culinare

Această mâncare de stradă coreeană clasică este formată dintr-un singur ingredient: viermi de mătase preparați la abur.

29. Viermele de lemn (Australia)

delicatese culinare

O mâncare a aborigenilor, preparată în întregime din larve de molie. Fanii acestui neobișnuit fel de mâncare jură că are gustul exact ca ouăle jumări.

Ai avea curajul să încerci aceste delicatese culinare? Sau poate că deja ai probat unele dintre ele? Ce recomandare „de evitat” sau „de încercat” ai vrea să le prezinți celorlalți cititori? Scrie-ne în secțiunea comentarii.

Pregătești o vacanță exotică și vrei să știi ce să eviți? Descoperă 10 mâncăruri ciudate considerate delicatese în jurul lumii sau aceste delicatese letale: 5 mâncăruri care ucid.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu