5 ziduri spectaculoase ridicate pe granițele dintre state

Încă din antichitate se construiesc ziduri pe granițe, însă acestea au intrat în mod special în atenția publicului abia în secolul XXI, când numărul lor a crescut dramatic.

Cei care sunt în favoarea acestor ziduri spun că structurile limitează migrația ilegală, traficul de droguri și terorismul. Cei care le critică spun că sunt ineficiente și prea costisitoare. Dezbaterile vor continua multă vreme…

Iată, așadar, o listă cu unele dintre cele mai spectaculoase ziduri ridicate pe granițele dintre state.

1

Marele Zid Chinezesc

Foto: iStock

Probabil cel mai celebru zid aflat pe o graniță, Marele Zid Chinezesc este cu siguranță una dintre cele mai mari structuri din lume. Deși se crede în general că are o lungime de 8.850 de kilometri, China a dat publicității în 2012 un studiu (ale cărui concluzii încă sunt dezbătute) care susținea că zidul avea o lungime de 21.195 de kilometri – mai mult de jumătate din circumferința Pământului.

Construcția a fost începută în nordul Chinei, în secolul VII î.e.n., și a continuat vreme de două milenii. În jur de un milion de muncitori au murit în timpul edificării sale, motiv pentru care zidul și-a câștigat porecla de „cel mai lung cimitir de pe Pământ”.

Totuși, zidul nu a fost prea eficient la prevenirea invaziilor. La începutul secolului XIII, de exemplu, Ginghis Han și armata mongolă au străpuns cu ușurință zidul.

Potrivit savanților, „zidul nu a funcționat niciodată”, fiind mai mult un mijloc de „propagandă politică” decât o structură care să ofere siguranță.

2

Zidul Berlinului

Foto: Getty

În epoca în care Germania era împărțită în două, după ce aproximativ 2.5 milioane de oameni au fugit din Germania de Est (controlată de sovietici), guvernul acestei țări a decis să construiască un zid pentru a bloca accesul în Berlinul de Vest.

Construcția a fost demarată în noaptea de 12/13 august 1961, iar sistemul de ziduri și facilități s-a extins cale de 45 de kilometri în Berlin și 120 de kilometri în jurul Berlinului de Vest.

Deși era prevăzut cu turnuri de pază, amplasamente cu mitraliere și mine, zidul a devenit scena unor evadări celebre. Se estimează că în jur de 5.000 de cetățeni din Germania de Est au trecut dincolo de zid.

Însă în jur de 200 de cetățeni au murit încercând să facă acest lucru. Zidul Berlinului a devenit un simbol marcant al Războiului Rece, iar în 1987 președintele american Ronald Reagan i-a cerut liderului sovietic Mihail Gorbaciov „să dărâme zidul”.

Doi ani mai târziu, când URSS a început să se dezmembreze, zidul a fost dărâmat.

3

Marele Zid al Gorganului

Foto: Wikimedia

Deși nu este la fel de cunoscută ca Marele Zid Chinezesc, această barieră din nordul Iranului își merită numele. Zidul a fost construit în secolele V – VI, în timpul dinastiei Sasanide, și avea rolul de a respinge atacurile întreprinse în special de heftaliți și turci.

Zidul se întinde pe aproximativ 200 de kilometri în provincia modernă Golestan și include aproape 40 de forturi. Pe lângă zid, s-a construit un sistem elaborat de canale care să asigure apă pentru fabricarea a 200 de milioane de cărămizi din care a fost construit.

Cărămizile erau roșii, de unde și porecla zidului: „Șarpele Roșu”.

4

Zidurile Păcii din Belfast

Foto: AP

Aceste ziduri sunt mai noi în comparație cu restul zidurilor de pe listă și sunt notabile pentru faptul că merg împotriva curentului – în loc să fie în proces de construire, sunt în proces de demolare.

Primul Zid al Păcii au fost construit în Belfast, în 1969, pentru a separa cartierele catolice de cele protestante. La acea vreme, Irlanda de Nord se afla în mijlocul perioadei „Necazurilor”.

Acesta a fost un conflict violent între unioniști (în principal protestanți), care doreau să rămână parte a Regatului Unit, și naționaliști (catolicii), care doreau să se alăture Irlandei.

În cele din urmă, s-au ridicat peste 100 de ziduri și alte bariere. Însă unii consideră că, în loc să creeze o stare de bună vecinătate, zidurile „au alimentat o atmosferă de anormalitate”.

În 2013, guvernul Irlandei de Nord a promis că va demola toate zidurile până în 2023, iar primul „Zid al Păcii” a fost distrus în 2016.

5

Zidul lui Hadrian (din Anglia)

Foto: Wikimedia

Acest zid roman a fost construit pentru a proteja nord-vestul Britaniei de barbari. Lucrările au fost demarate la cererea împăratului roman Hadrian (a domnit între 117-138) și 15.000 de infanteriști au avut nevoie de șase ani pentru a le termina.

Pe lângă zid, aici se aflau turnuri, forturi și cazarme. Mai târziu, zidul a fost extins cu încă 117 kilometri și a rămas în uz până în jurul anului 410.

Zidul este un exemplu notabil de arhitectură militară a Imperiului Roman. Zidul lui Hadrian a inspirat unul dintre cele mai celebre ziduri din cultura populară, Marele Zid de Gheață din filmul „Urzeala Tronurilor”.


Ți s-a părut interesant? Citește și:

Ca să știi mai mult, citește cartea „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.
Cartea „Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>