Spațiul și dimensiunile obiectelor se schimbă constant, cei din jurul tău sunt niște impostori, nu mai poți distinge între realitate și ficțiune și ai impresia că o celebritate îți transmite mesaje codate. Pare un scenariu halucinant, însă este doar o descriere a câtorva dintre cele mai bizare tulburări psihice.
Știm cu toții că mintea ne poate juca feste și chiar pățim asta din când în când. Însă atunci când festele iau proporții de necontrolat, nu mai e de glumă. Îți prezentăm cinci tulburări psihice bizare despre care, probabil, nu ai mai auzit.
Sindromul Quasimodo, obsesia pentru un defect minor
Sindromul Quasimodo – denumit științific dismorfofobie – este o tulburare psihică extrem de periculoasă. Cei care suferă de acest sindrom au o obsesie ieșită din comun pentru un defect fizic minor pe care ]l au.
Se uită mereu în oglindă, încercând să găsească un unghi din care respectivul defect nu se vede. Refuză să fie fotografiați și au o preocupare obsesivă pentru modul în care arată.
Încet, cei afectați de sindromul Quasimodo se retrag din viața socială, limitează contactul cu alte persoane și își dezvoltă o imagine total deformată despre propriul aspect.
În timp, această obsesie duce la depresie, iar uneori chiar la suicid. Potrivit specialiștilor, este foarte probabil ca Michael Jackson, scriitorii Franz Kafka și Sylvia Plath, dar și artistul Andy Warhol să fi suferit de această afecțiune.
De altfel, cei patru nu sunt singurele celebrități care au suferit tulburări psihice.
Tulburări psihice misterioase - erotomania
Cei care suferă de erotomanie sunt absolut convinși că o persoană celebră este îndrăgostită de ei. Pacienții sunt convinși că admiratorii lor imaginari își arată dragostea prin semne speciale, semnale secrete, telepatie și mesaje codate.
Unul dintre cele mai celebre exemple ale acestei tulburări psihice a fost descris de psihiatrul francez Gaëtan Gatian de Clérambault.
Una dintre pacientele lui De Clérambault a dezvoltat o obsesie pentru regele Marii Britanii, George al V-lea. Femeia obișnuia să stea în fața Palatului Buckingham ore întregi, convinsă fiind că regele îi transmite mesaje de dragoste de după perdele.
În unele cazuri, cei care suferă de erotomanie pot recurge la gesturi necugetate doar pentru a-i impresiona pe cei care fac ținta obsesiei lor.
Sindromul Capgras: incapacitatea de a recunoaște un apropiat
Nimeni nu știe care sunt cauzele acestei tulburări psihice. Cei care suferă de sindromul Capgras sunt convinși că o persoană foarte apropiată lor (de obicei părinții sau soțul ori soția) a fost înlocuită de un impostor.
Practic, pacientul poate percepe și recunoaște fețele, dar respectivele chipuri nu le stârnesc sentimentul de familiaritate. Din moment ce legătura emoțională este distrusă, bolnavul este convins că persoana în cauză nu poate fi cine pretinde că este.
Criptomnezia, plagiatul inconștient
Cum ar fi să te uiți la filmul „Tăcerea mieilor” și să fii convins că acțiunea din film ți s-a întâmplat ție? Nu ar fi prea plăcut, nu-i așa? Ei bine, cei care suferă de criptomnezie pățesc asta frecvent.
Aceștia nu sunt capabili să distingă între evenimentele pe care le-au trăit personal și cele din vis, pe care le-au citit sau auzit. Practic, pacienții uită sursa informației, iar apoi nu își mai pot da seama dacă o idee sau o experiență le aparține lor sau unei alte persoane.
Sindromul „Alice în Țara Minunilor” sau realitatea deformată
Una dintre cele mai bizare tulburări psihice este sindromul „Alice în Țara Minunilor”. Botezată după celebra carte a lui Lewis Carroll, boala are manifestări la fel ce ciudate ca întâmplările din carte.
Pacientul are o imagine total distorsionată a realității. Percepe obiectele din preajmă ca fiind mult mai mari sau mai mici decât sunt în realitate.
Distanța și spațiul sunt, la rândul lor, deformate, iar uneori chiar și timpul este perceput în mod distorsionat. La fel ca personajul Alice, cei care suferă de acest sindrom trăiesc într-o realitate în continuă schimbare și nu pot fi siguri pe nimic din ce-i înconjoară.
Totuși, toate aceste procese se petrec doar la nivelul minții, sistemul senzorial fiind perfect sănătos.
Si eu sufar de probleme sociale…nu suport prefacatoria, minciuna , pupincurismul mai ales ptr sefii sugaci! nu suport birocratia asociata de cele mai multe ori cu incompetenta serviciilor prestate, si nu suport lipsa de profesionalism la care am fost obligati sa retrogradam…absolut toate domeniile civile sunt dominate de : masini, electrocasnice, mobile ,imbracaminte cat si bunuri de larg consum…false! hrana falsa , doctori falsi, femei false, copii tampiti vai de mama lor invatati sa minta de la primul cuvant spus!…cel mai tragic este faptul ca m-am izolat in lumea mea exceptand toate aceste magarii…intr-un cuvant! NU VA SUPORT IN GRUP!…
Da aveti dreptate un animal cu 2 picioare nu ai cum il educa ,caracterul te nasti cu el ,depinde din ce mediu vii
Dar pe tine te suporti ?
-daca DA,de ce?;
-daca NU,ce masuri ai luat?
„pentru” se prescurtează doar cu „pt.”, în fine. poți să te sinucizi, dar să nu vadă nimeni, ca să nu- afectezi emoțional. oricum, lumea va uita rapid tot și va spune despre tine că aveai o problemă la mansardă. so, nu merită efortul să te pedepsești fatal, mai bine fă ceva inteligent și toți te vor invidia, că și ei sunt aiurea. plus că, se pare că ești și inteligent.
se poate și dacă nu faci nimic deosebit, adică să fii mediocru sau chiar prost… și tot te vor invidia alții, că-s aiurea. e clar. pur și simplu numa’stai și deja ai antipatizanți. cu grămada. treabă-i aia? ai părul negru?
Si pe mine ma deranjeaza foarte mult oamenii. Defecte precum cele precizate de dv. le-am tot vazut si auzit. Nu-mi plac foarte multi oameni mie. Nu suport grupurile lor si imi creeaza o stare proasta. Sunt niste creaturi tare prapadite si superficiale. De exemplu ma scarbeste Einstein si cu ai lui. Sunt scarbit profund dar in acelas timp am respect pentru el. De fapt am respect fiindca il vad ca pe strabunicul meu, un inaintas al nostru. Nu-i suport teoriile in schimb. Nu au sens. Ar mai fi tineretul din prezent care e vai steaua lui. Omul din prezent pur si simplu nu merita atentie. Planeta este distrusa de catre oameni nu martieni. Urasc sincer si cu tarie grupurile astora. I-am analizat atent si am observat ca altfel gandesc cand sunt singuri si altfel cand sunt turma.
Nu judecati ca sa nu fiti judecati ….incercati sa faceti binele si sa fiti facatori de pace , rugati-va pentru cei care va gresesc….fiti blanzi , iertatori si intelegatori cu cei care gresesc .
Bineinteles ca este greu sa accepti nimicniciile celor din jurul tau , dar nu este o solutie sa te retragi in turnul de fildes….omul este om daca participa social, relationeaza cu cei buni dar si cu cei rai din jurul sau . A te ruga pentru vrajmas este o porunca ce nu poate fi eludata
Voi nu Il urmati pe Dumnezeu.
Constatarea raului din lume, daca duce la izolare inseamna inceputul unei boli psihice.
In orice caz, membru normal al cetatii esti doar daca te implici, cat iti permit calitatile si defectele tale.
Omul este suma ereditatii si a educatiei. Cine nu recunoaste rolul educatiei nu poate intelege nici rolul individului in societate, ca atare ar trebui sa se abtina de la judecati de valoare.
Eu aplic de ceva ani cele 3 Legi Universale.
1. Acceptare
2. Adaptare
3. Detasare cu Iubire
Mi-a placut foarte mult ce a scris Nick.
Din pacate fiecare este pe treapta lui de evolutie si ceea ce unora le este usor sa aplice, altora le este greu si foarte greu.
In primul rand trebuie sa vrei si apoi sa lucrezi la ceea ce vrei sa obtii.
Si daca constati ca nu se intampla nimic (de cele mai multe ori asa este) incepi si ceri ajutorul lui Dumnezeu/Ingerilor/Universului dar sa o faci cu toata credinta si increderea.
Doamne ajuta pentru Marko!
Un zambet, o floare si o raza de soare!
Daca esti barbat si te crezi femeie este ok, in rest sunt „afectiuni psihice”.
…si alte lucruri trasnite in urma ghidarii medicinei de catre politica.
La un sinucigas se ridica o intrebare filozofica si anume ,,Mai are rost viata pentru mine sau nu´´ ? Dependent de raspunsul la aceasta intrebare si felul in care actioneaza ! Sinucigasi sint oameni foarte bolnavi psihic desi multi nu lasa sa razbata in afara , dar se confrunta cu o viata interioara complexa ,grea si de neinteles pentru oamenii din jurul lor ! Ca sa ma exprim asa au o durere si o neliniste sufletreasca !
Sinucigașii sunt oameni în care tulburările sufletești au ajuns la apogeu. Un sinucigaș își poate pierde discernământul pentru o clipă. Acea clipă poate fi de ajuns. Nu neapărat o boală psihică. O pierdere familiară, pierderea locului de muncă, o boală fizică gravă, chiar o simplă criză de nervi. De aceea este tragic, că pot fi ajutați.
Mai delicată este depresia. Fiindcă apare lipsa speranței. Iar depresia durează și macină. Se ascunde, reapare.
Se mai cunosc cazuri de persoane,sanatoase fizic,care recurg la amputarea degetelor de la maini,a bratelor sau chiar a membrelor inferioare.
@Marko Abbas Sa stiti ca si eu traiesc destul de izolat.
Am fost numit ”sinistru”, ”diabolic”, ”nebun”, ”rau” si altele. Nu-mi pasa.
Stiu cum sunt. Atat conteaza. Nu suport oamenii in grup/turma. Atunci incep sa creeze cele mai mari probleme ca de pilda poluarea masiva. Sunt mici, multi, rai si cat se poate de ciudati. Credeti-ma, nu are ce sa va placa la cei mai multi dintre ei. Si in ceea ce priveste politica, liderii lor tot din randurile lor vin nu i-au adus extraterestrii de pe alta planeta. Sunt nascuti, crescuti si educati aici. Lumea are probleme fiindca numai asta stie sa creeze.