5 trucuri psihologice ciudate pe care ni le „servește” propria minte

Obișnuim să credem că suntem stăpânii propriilor minți și corpuri. Totuși, mintea este extrem de complexă și, deși ne face impresia că avem control deplin asupra ei, există anumite trucuri psihologice prin care ea ne „păcălește”.

Deși studiat timp de milenii, creierul uman ascunde încă multe secrete. Este deja dovedit că mintea noastră ne poate manipula atunci când ne așteptăm cel mai puțin. Suntem mereu interesați de lucruri inedite despre mintea umană, pe care le împărtășim cititorilor noștri.

Așadar, în acest articol îți prezentăm cinci trucuri psihologice prin care propria minte ne manipulează fără să ne dăm seama.

1

Efectul de halou

Trucuri psihologice - Efectul de halou
Foto: Thrive Global

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu trucuri psihologice. Efectul de halou este un fenomen binecunoscut, de care profită în special agențiile de publicitate.

Mecanismul e simplu: statisticile arată că o persoană va decide repede asupra unui produs pe baza persoanei care reprezintă produsul. De aceea atât de multe fotomodele și actrițe devin „imaginea” producătorilor de cosmetice sau de îmbrăcăminte.

De cele mai multe ori, publicul are impresia că oamenii celebri au un anumit halou în jurul lor, și anume faptul că nu pot face greșeli. Iar noi transferăm inconștient această trăsătură asupra produselor pe care ei le reprezintă.

Dat fiind că celebritățile sunt asociate cu succesul, produsul pe care ele îl reprezintă va căpăta aceleași caracteristici.

2

Trucuri psihologice bizare - Efectul de martor

Trucuri psihologice - Efectul de martor
Foto: Unsplash

Efectul de martor este un mecanism cu consecințe negative. Potrivit studiilor, dacă pățești ceva într-un loc aglomerat, ai șanse foarte puține ca cineva să te ajute.

Explicația nu stă în egoismul oamenilor, ci într-un truc psihologic surprinzător. Practic, este mai puțin probabil ca o persoană aflată într-o mulțime să întindă o mână de ajutor deoarece, inconștient, fiecare individ are convingerea că altcineva o va face.

Cu câțiva ani în urmă, cercetătorii au făcut experimente referitoare la acest efect. Studiile au arătat că dacă o singură persoană din mulțime face gestul de a ajuta, ceilalți o urmează imediat.

Dar în aproape toate cazurile principala problemă era apariția acestui „erou” care să pună totul în mișcare.

3

Efectul Dunning-Kruger

Trucuri psihologice - Efectul Dunning-Kruger
Foto: Business Insider

Ai întâlnit vreodată o persoană începătoare într-un domeniu, dar care are deja un succes teribil? Sau, pe de altă parte, un profesionist care s-a chinuit ani de zile și nu a avut niciodată succes? Efectul Dunning-Kruger explică de ce este mai probabil ca începătorii dintr-un domeniu să dea lovitura.

Potrivit psihologilor, începătorii sunt mai puțin familiarizați cu limitele și regulile domeniului, pe care profesioniștii le cunosc foarte bine. Astfel, au tendința să acorde mai puțină importanță limitărilor și văd lucrurile dintr-o perspectivă nouă.

Iar câteodată a privi lucrurile în mod neconvențional este cheia spre succes. Așadar, unele trucuri psihologice pe care ni le „servește” propria minte sunt exact ceea ce ne trebuie pentru a reuși.

4

Efectul Google sau calea spre neștiință

Trucuri psihologice - Efectul Google
Foto: Independent

Motorul de căutare Google există deja de atâta timp încât a contribuit la modul în care percepem și reținem informația. Având mereu la îndemână orice informație și neavând nevoie să o ținem minte, tindem să uităm cu ușurință până și cele mai banale lucruri.

Consecințele pe termen lung ale acestui fenomen nu sunt cunoscute în totalitate. Dar este clar că omenirea va deveni tot mai dependentă de internet și de motoarele de căutare.

5

Trucuri psihologice - Fenomenul scărilor rulante stricate

Trucuri psihologice - Efectul scara stricata
Foto: CBC

Acest efect bizar se „joacă” cu senzațiile fizice pe care le avem și are o strânsă legătură cu capacitatea minții de a anticipa. Exact această capacitate este cea care, câteodată, ne dă bătăi de cap.

Efectul poate fi ilustrat printr-o situație simplă, prin care am trecut aproape toți. Uneori, în marile magazine sau la metrou, scările rulante sunt temporar nefuncționale. Atunci când pășim pe scara rulantă și ea nu se mișcă, ni se întâmplă ceva curios: ne simțim puțin amețiți și derutați.

Acest lucru se întâmplă pentru că noi ne așteptăm ca scările să se miște, iar ele nu o fac. Pentru a se adapta realității, creierul uman are nevoie de câteva secunde, în care ne vom simți puțin confuzi.

Ca să știi mai mult, citește „ABC-ul psihopatului de succes”

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei – adică unul dintre psihopați.

„ABC-ul psihopatului de succes” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 trucuri psihologice ciudate pe care ni le „servește” propria minte”

  1. Partial adevarat.
    De fapt, creierul nostru ne livreaza atitudinea fireasca tipului nostru de personalitate-pe asta se bazeaza manipularile de toate felurile, fie ca e vorba de alegere a unui produs, fie a unui candidat politic, interventia pentru a ajuta pe cineva, etc.

    Răspunde

Lasă un comentariu