5 trăsături anatomice bizare pe care oamenii le moștenesc

Indiferent de teoria care ni se pare mai la îndemână – evoluționism, creaționism sau alta -, cu toții ne întrebăm uneori de ce am fost înzestrați cu atâtea trăsături inexplicabile. Pe bună dreptate, o mulțime de aspecte ce țin de corpul uman nu fac decât să ne uimească.

De ce mai avem măsele de minte? De ce avem apendice? Un răspuns probabil la astfel de întrebări este că procesul de devenire a omului modern a fost lung și anevoios, iar hazardul a jucat un rol foarte important.

Un alt răspuns, la fel de plauzibil, este că toate caracteristicile aparent „expirate” ale corpului uman încă mai joacă roluri bine stabilite în organism, chiar dacă astăzi știința pare să le marginalizeze, considerându-le simple rămășițe de la strămoșii noștri.

În cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva astfel de „moșteniri”, trăsături care transformă corpul uman într-o curiozitate minunată.

1

„Pielea de găină”

Piele de gaina
Frică, plăcere, frig: multe senzații ne fac „pielea de găină”. Foto: Mendoza Post

Atunci când ni se face frică sau ceva ne îngrozește, dar și când auzim sau trăim ceva ce ne impresionează sau ne face plăcere, experimentăm ceea ce se numește „pielea de găină”. Toți oamenii au, la baza firelor de păr, niște mușchi denumiți mușchii erectori ai firelor de păr.

Uneori, din cauza frigului, dar și în cazul unor emoții puternice, acești mușchi se contractă, ridicând fiecare fir de păr în parte. Probabil, acest fenomen este moștenit de la strămoșii noștri îndepărtați.

Deși în prezent nu mai are nicio utilitate, în trecut avea un scop foarte precis. Cum strămoșii noștri aveau, probabil, mult mai mult păr corporal decât noi, ridicarea firelor de păr asigura păstrarea unei temperaturi mai ridicate a corpului.

Astfel, părul corporal funcționa ca o izolație împotriva intemperiilor. Această capacitate este încă vizibilă la animalele sălbatice, care își „înfoaie” blana atunci când le este frig.

Această trăsătură mai are un rol important în viața animalelor: atunci când sunt atacate, își zburlesc blana ca să pară mai mari și mai amenințătoare.

2

Reacțiile la sunete înalte

Cu toții cunoaștem sunetul enervant făcut de zgâriatul tablei cu unghia. Poate ai avut o senzație neplăcută doar citind propoziția anterioară. Oare de ce stârnește acest sunet o aversiune atât de puternică? Ce ne face să reacționăm negativ la auzul unei unghii care zgârie tabla?

Într-un studiu realizat în 1986, oamenii de știință au investigat misterul sunetelor care ne irită. Au testat 24 de subiecți, cărora le-au prezentat o mare varietate de sunete neplăcute și le-au cerut să le dea note în funcție de cât de iritante sunt acestea.

Unghie pe tabla
Unul dintre cele mai enervante sunete este făcut de unghiile care zgârie o tablă. Foto: Pinterest

Deloc surprinzător, oamenii au clasat sunetul făcut de unghie pe tablă pe locul I în topul zgomotelor de nesuportat. Scoruri mari au obținut sunetul produs de frecarea a două bucăți de polistiren, scârțâitul ușilor și freza stomatologilor.

Ce aveau în comun toate aceste sunete? Făceau parte, fără excepție, din categoria sunetelor înalte. De ce sunt aceste sunete insuportabile pentru urechea umană?

Deocamdată, nu știm cu exactitate, dar există o teorie. Oamenii de știință au observat că frecvența sunetului produs de unghii pe tablă este aceeași cu a sunetelor de avertizare produse de macaci.

Având în vedere că avertizarea sonoră a grupului era un instrument de apărare important la începutul omenirii, reacția noastră la sunetele înalte ar putea fi o moștenire de la strămoșii noștri din preistorie.

3

A treia pleoapă

Deși sună bizar, avem o a treia pleoapă. De fapt, ca să fim mai exacți, un vestigiu al unei a treia pleoape. Este vorba de micuța bucată de țesut din colțul interior al ochiului.

Aceasta se numește plica semilunară și este o rămășiță a membranei nictitante. Denumită și „a treia pleoapă”, avea rolul de a proteja ochii.

Astăzi, este întâlnită la păsări, reptile, amfibieni, pești și unele mamifere, având aspectul unei pleoape semitransparente. Rechinii o folosesc ca să își protejeze ochii de pradă, atunci când atacă.

Plica semilunara
A treia pleoapă: o altă moștenire din vremuri imemoriale? Foto: IDN Times

Alte creaturi acvatice folosesc membrana ca să își îndepărteze din ochi particulele care le deranjează. La majoritatea speciilor de primate, dar și la oameni, a treia pleoapă este foarte mult redusă și nu mai are niciun rol.

Mușchii care odată o controlau s-au atrofiat și nu se știe când s-a petrecut acest lucru.

4

Mușchii urechii

Dacă poți să îți miști urechile, să știi că ai o abilitate pe care o mai are doar 15% din populația globului. Mușchii ce controlează mișcările urechii (mușchii auriculari) se află în jurul urechii externe și mai funcționează doar la o mică parte din oameni.

În trecut, însă, ei aveau un rol foarte important. Unele mamifere își pot mișca urechile în diverse direcții, pentru a identifica sursa sunetelor. Capacitatea de a-și mișca urechile este foarte importantă pentru animalele mici, care nu au o rază vizuală prea mare.

La fel, strămoșii noștri își puteau mișca urechile, pentru a identifica mai ușor amenințările. Acest „talent” a devenit inutil atunci când oamenii au început să trăiască în grupuri.

Astfel, omul modern nu mai este capabil să-și miște urechile, cu excepția unui grup select, care – inexplicabil – a păstrat această abilitate.

5

Măselele de minte

Măselele de minte sunt un alt vestigiu moștenit de la strămoșii noștri. Spre deosebire de omul modern, oamenii primitivi aveau nevoie de maxilare mari și de multe măsele puternice, pentru a putea mesteca hrana. Acesta era rolul principal al celor patru măsele de minte.

Masele de minte
Departe de a mai facilita masticația, măselele de minte sunt astăzi cauza multor probleme. Foto: HSW Static

Însă, odată cu modificarea alimentației umane, maxilarele s-au micșorat, iar prezența măselelor de minte a devenit inutilă. Totuși, ele continuă să iasă, deși o fac mai târziu decât restul dinților.

Uneori, procesul de creștere este extrem de dureros și necesită intervenții chirurgicale.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu