5 tipuri de venin și efectele îngrozitoare ale acestor „arme chimice”

Șerpi, păianjeni și alte sălbăticiuni… Multe creaturi au dezvoltat – ca mijloc de a se proteja sau pentru a vâna – acel lichid toxic pe care îl numim venin.

Veninul poate fi inoculat cu gura (dinții), cu ghearele, prin țepi dorsali sau prin acul din partea posterioară, de exemplu. Numeroase animale, începând cu nevertebratele, au dezvoltat abilitatea de a ne injecta venin care ne poate cangrena pielea sau lichefia organele cu o singură doză.

O cobră „scuipând” venin. Foto: Pinterest

Cei care au ghinionul de a fi mușcați sau împunși de o creatură veninoasă pot suferi o mică umflătură sau moartea și toate nuanțele oribile dintre cele două extreme.

Niciunul dintre noi nu este complet ferit de colții veninoși ai naturii. Singurele opțiuni pe care le avem sunt să urlăm cu groază sau să dezvoltăm o curiozitate sănătoasă față de aceste aspecte morbide ale naturii.

Acestea fiind spuse, trecem în revistă cinci dintre cele mai îngrozitoare tipuri de venin din lume.

1

Veninul păianjenului pustnic maro

Foto: Wikimedia

Pe internet circula o poveste despre acest păianjen, care se desfășura cam așa: o fetiță și-a făcut coafura la un salon și și-a aranjat părul în niște cosițe buclate complicate.

Apoi, a început să se plângă de dureri de cap, care s-au înrăutățit din ce în ce mai mult. Fetița nu se mai putea opri din plâns, așa că mama ei a dus-o la urgență ca să-i potolească durerea și să afle care era cauza durerilor de cap.

Doctorul a început să-i desfacă cosițele ca să vadă dacă acestea aveau vreo legătură cu durerea, și, potrivit legendei, fetiței i s-a desprins întregul scalp.

Doctorul, îngrozit, a scăpat scalpul pe jos și din păr a ieșit o colonie întreagă de păianjeni pustnici maro – arahnidele trăiseră în părul fetiței și o mușcaseră de scalp, cauzându-i cangrena.

Povestea este doar o legendă urbană, însă efectele veninului acestui păianjen sunt cât se poate de reale. Veninul acestui păianjen conține o proteină care cauzează putrezirea țesutului afectat, începând cu zona din jurul mușcăturii.

Odată început procesul de putrezire (la două, trei zile după mușcătură), singura opțiune este să tai zona cangrenată, să sterilizezi rana și să faci o grefă de piele.

2

Veninul cobrei

Cobrele sunt șerpi cu aspect oarecum amuzant, însă cu efectele veninului cobrei nu e deloc de glumit. În primul rând, cobra nici măcar nu trebuie să muște ca să inoculeze venin.

O cobră sănătoasă într-o dispoziție proastă îți poate trimite venin în ochi de la distanța de doi metri. Veninul te orbește și are un efect foarte dureros.

Foto: Wikimedia

Mai mult, dacă veninul ajunge în fluxul tău sanguin (prin scuipare sau prin mușcătură), ai la dispoziție 30 de minute ca să cauți ajutor sau vei muri prin sufocare.

Se pare că veninul cobrei are o metodă inventivă de a ucide victima: se atașează de receptorii care îți mișcă diafragma (mușchiul care îți mișcă plămânii), interzicându-i să primească ordine de la creier și să se miște.

Dacă numai o treime dintre receptori sunt afectați, respirația ți se oprește și mori prin sufocare.

3

Veninul peștelui-piatră

Acest pește „buzat” are pe spate niște țepi enormi și veninoși. Foto: Wikimedia

Știai că există pești care te pot ucide într-un mod dureros? Nu e vorba de rechini sau pești cu dinți ascuțiți, ci despre un pește simplu și, ce-i drept, cam urât, care trăiește pe fundul oceanului și este cunoscut drept peștele-piatră, fiindcă are aspectul unei pietre.

Desigur, peștele abia așteaptă să îl confunzi cu o piatră ca să te poată împunge cu țepii săi oribili. Dacă, din greșeală, calci pe unul dintre acești pești, vei avea parte de o moarte îngrozitoare chiar acolo, în apă.

Veninul acestui pește funcționează după un mecanism pe care savanții încă nu îl înțeleg pe deplin. Eliberează în sângele ghinionistului care calcă pe el o proteină care este similară cu cea din veninul cobrei.

Peștele-piatră te sufocă oprindu-ți plămânii, însă cauzează și durere intensă, crize, spasme musculare extreme, vătămări ale inimii și, în final, paralizie.

4

Veninul peștelui-leu

Foto: Wikimedia

Deși nu este la fel de periculos ca peștele-piatră, peștele-leu îți prezintă toate motivele să stai departe de el.

În funcție de numărul de țepi cu care te împung, acești pești frumoși pot cauza durere, transpirație abundentă, respirație îngreunată, și, dacă ai ghinion… paralizie temporară. Caz în care te vei îneca!

5

Veninul stelei de mare „coroană cu spini”

Dacă ai ghinionul de a fi înțepat de „acele” ascuțite și numeroși ai coroanei cu spini (despre care se știe că poate străpunge costumele și mănușile de scafandru), vei simți imediat o durere imensă, urmată de sângerări și umflături semnificative.

Foto: Wikimedia

De obicei, simptomele trec după trei ore, însă, dacă ai primit o doză mare de venin, vei suferi de amorțeli, stări de vomă, dureri puternice de cap, și, în cazuri foarte rare, paralizie.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>