5 teorii conspiraționiste cu privire la spațiul cosmic

Dacă serialul de televiziune „Star Trek” ne-a plantat în minte o idee, aceasta este că „spațiul este ultima frontieră”. Chiar dacă vom reuși vreodată să aflăm tot ce este de aflat despre Pământ, în spațiu tot vor mai exista mistere de explorat.

Ne aflăm abia în primele etape ale acestei explorări. Voyager 1, o navă spațială concepută pentru a studia planetele mărginașe ale sistemului nostru solar, a intrat în spațiul interstelar în septembrie 2013. Cine știe la ce întrebări va răspunde pe măsură ce își va continua călătoria printre stele?

5 teorii conspiraționiste cu privire la spațiul cosmic
„The truth is out there” / „Adevărul este dincolo de noi”, motto-ul serialului Dosarele X, a stârnit fascinația telespectatorilor de pe toată planeta. Foto: Pinterest

Știm însă că avem o mulțime de întrebări la care vrem să primim răspunsuri. Există specii inteligente care trăiesc mult dincolo de Sistemul Solar? Ar putea găurile de vierme să dețină secretul călătoriilor la viteze mai mari decât viteza luminii?

Răspunsurile la aceste întrebări – și altele la care nu ne-am gândit încă – ne așteaptă în spațiu. Însă unii oameni cred că există organizații secrete care încearcă să ascundă informații importante despre spațiu, detalii pe care noi, ceilalți, le putem doar intui.

Aici intrăm pe tărâmul teoriilor conspirației. Ținând cont de faptul că „adevărul este dincolo de noi” – principiul călăuzitor din Dosarele X, un alt serial de televiziune care a aprins imaginația oamenilor – vom explora cinci dintre aceste teorii ale conspirației spațiale.

1

Illuminati și Majestic-12

5 teorii conspiraționiste cu privire la spațiul cosmic
„Cadavru de extraterestru” expus la muzeul OZN Glenn Dennis din Roswell. Foto: Wikimedia

Nicio discuție despre teoriile conspirației spațiale nu ar fi completă fără a menționa incidentul Roswell. În iulie 1947, fermierul american Mac Brazel a descoperit niște resturi ciudate într-o zonă situată în apropiere de Roswell, New Mexico.

Brazel nu a putut identifica resturile, însă o bază militară din regiune a dat publicității informații contradictorii despre originea materialului. Câteva ziare locale au preluat apoi subiectul.

Deși încă de la început oamenii au considerat incidentul ca fiind neobișnuit, au trecut câțiva ani până când primele teorii despre activitatea extraterestră au luat cu adevărat amploare.

În acea perioadă, zeci de pasionați de OZN-uri au publicat povestiri și cărți despre incidentul Roswell. Principala teorie este că resturile proveneau de la o navă spațială extraterestră și că guvernul Statelor Unite a confiscat materialul pentru a-l studia ulterior.

S-a speculat că autoritățile au transportat resturile la o bază a Forțelor Aeriene din Roswell. Alții spun că le-au dus în Area 51 („Zona 51”), o bază militară secretă din Nevada, unde guvernul testa avioane experimentale.

Au existat și povești despre autopsii efectuate în secret pe extratereștrii morți. Unii oameni au susținut că oricine încearcă să descopere secretele guvernului cu privire la extratereștri este vizitat de oficiali îmbrăcați în costume negre, așa numiții „Men in Black”, care au scopul să reducă martorii la tăcere.

Autoritățile SUA au negat în repetate rânduri că ar deține informații despre extratereștri, dar mulți adepți ai teoriei conspirației au respins răspunsurile guvernului.

Oficial, Forțele Aeriene spun că resturile găsite la Roswell provin de la un balon de supraveghere prăbușit (care făcea parte din ultrasecretul Proiect Mogul) și că nu dețin informații despre forme de viață extraterestră.

CIA a bătut un cui în sicriul teoriei atunci când a recunoscut oficial existența Area 51, într-un document despre avionul de spionaj U-2. Dezvăluirea a confirmat ceea ce mulți scriitori spuseseră deja despre baza militară: a fost un poligon de teste pentru avioane militare ultrasecrete.

2

Planeta X

Conține sistemul nostru solar o planetă gigantică, încă necunoscută majorității populației globului? Da, conform teoriei Planetei X. Această teorie spune că sistemul nostru solar are o a zecea planetă (dacă socotim Pluto ca fiind o planetă; altfel, planeta misterioasă este a noua).

5 teorii conspiraționiste cu privire la spațiul cosmic
Foto: Pinterest

Se presupune că planeta este enormă și că se află pe o traiectorie orbitală care o va aduce în curând aproape de Pământ. Susținătorii teoriei invocă datele seismice și meteo ca dovadă a influenței tot mai mari a acestei planete asupra Pământului.

De asemenea, ei susțin că, în jurul lumii, tot mai multe observatoare astronomice sunt forțate să își închidă porțile pentru ca publicul să nu afle despre apropierea planetei, astfel prevenindu-se instaurarea panicii la nivelul populației.

Până acum, mai mulți astronomi au declarat că nu există dovezi care să susțină teoria Planetei X și că, dacă planeta ar exista, oamenii ar putea să o vadă chiar și fără telescop.

Chiar dacă ar fi nevoie de un telescop pentru a observa acest presupus corp ceresc, foarte puține lucruri i-ar împiedica pe astronomii amatori să îl vadă. Ar fi imposibil ca toți astronomii să fie controlați (presați să tacă) în legătură cu o asemenea descoperire colosală.

3

Societatea Pământului Plat

5 teorii conspiraționiste cu privire la spațiul cosmic
Potrivit teoriei Pământului plat, Terra are forma unui disc cu marginea de gheață (Antarctica). Foto: Pinterest

În 1956, Samuel Shelton a fondat o societate care prezenta o teorie bizară despre forma Pământului, și anume că acesta este plat. Shelton și-a bazat teoria pe ceea ce a numit „bunul simț și observațiile personale”.

Shelton a afirmat că dovezile științifice care arată că Pământul are formă de sferă sunt „dogmatice”, ceea ce înseamnă că oamenii de știință făceau această afirmație fără a prezenta argumente adecvate.

Mai târziu, când i-au fost arătate fotografii ale Pământului făcute de sateliți, Shelton a afirmat că imaginile erau false. El și membrii societății sale au continuat să susțină ideea că Pământul este plat și că cei care nu sunt de acord cu această constatare fac parte dintr-o conspirație pentru ascunderea adevărului cu privire la Terra.

Shelton a murit în 1971, după care conducerea societății a fost preluată de Charles Johnson. Acesta a condus societatea vreme de 30 de ani, până la moartea lui, în 2001. Apoi, organizația s-a destrămat.

Criticii Societății Pământului Plat spun că membrii acesteia pur și simplu neagă orice dovadă care intră în conflict cu viziunea lor despre lume, fără a oferi ipoteze alternative plauzibile.

Este greu de înțeles cum s-a perpetuat această teorie, în condițiile în care oamenii știu de multă vreme că Pământul este (relativ) rotund. Grecii antici au dedus, măsurând umbrele, că suprafața planetei este curbată.

Acest lucru i-a determinat pe astronomi să concluzioneze că lumea este, de fapt, ca un glob. Mitul conform căruia oamenii din timpul călătoriilor lui Cristofor Columb credeau că Pământul este plat nu are nicio bază reală – discuția se referea, de fapt, la cât de mare era Pământul, nu dacă era sau nu plat.

4

Fața de pe Marte

5 teorii conspiraționiste cu privire la spațiul cosmic
„Fața de pe Marte”, imagine captată de Viking Orbiter la 25 iulie 1976. Foto: NASA

În anii ’70, NASA a lansat două nave spațiale – Viking 1 și Viking 2 – în misiuni spre Marte. Ambele au fotografiat suprafața lui Marte și au trimis imaginile pe Pământ.

Într-o fotografie, un deal de pe suprafața lui Marte seamănă cu o față de om. Cercetătorul Richard Hoagland susține că structura nu doar că arată ca o față, ci reprezintă cu siguranță o față.

Hoagland este de părere că Marte a fost colonizată de o civilizație extraterestră și că fața este dovada prezenței unui oraș extraterestru în regiunea pe care o numim azi Cydonia. Totuși, când alți sateliți au fotografiat suprafața lui Marte, imaginile din regiunea Cydonia au arătat că fața semăna mai degrabă cu un deal erodat.

În cartea lui, Hoagland aduce argumente în sprijinul ideii că echipamentul folosit de NASA pentru a realiza fotografiile ulterioare nu era la fel de precis ca echipamentul Viking. De asemenea, susține că NASA a trucat imaginile, făcându-le să semene cât mai puțin cu o față.

  • Cartea în discuție este „Nasa, istoria secretă”, disponibilă pe Libris sau eMag.

Trebuie menționat și că oamenii au tendința să recunoască forme și modele distincte chiar și pe suprafețe unde așa ceva nu există. Un astfel de exemplu sunt norii care ne amintesc de anumite animale.

Acest fenomen se numește pareidolie și există mai multe exemple, inclusiv cu privre la Lună.

5

Aselenizarea a fost o înscenare

Cea mai importantă dintre toate teoriile conspirației spațiale este aceea că misiunile lunare au fost trucate. Cei care cred că aselenizările au fost regizate și filmate pe Pământ spun că Statele Unite nu aveau tehnologia necesară pentru a transporta oameni pe Lună.

Aceștia susțin că NASA a falsificat aselenizările pentru a-i face pe oameni să creadă că Statele Unite au îndeplinit promisiunea președintelui John F. Kennedy de a trimite un om pe Lună înainte de anul 1970.

5 teorii conspiraționiste cu privire la spațiul cosmic
O înscenare filmată într-un studio de cinematografie? Potrivit susținătorilor acestei variante, regizorul aselenizării a fost faimosul Stanley Kubrick. Foto: Pinterest

Ce dovezi prezintă scepticii? În primul rând, în videoclipurile cu aselenizarea nu se vede nicio stea pe cer. NASA spune că acest lucru se datorează faptului că suprafața Lunii și costumele astronauților erau atât de reflectorizante, încât erau prea luminoase pentru ca aparatele video să mai poată capta lumina stelelor.

Un alt aspect este că, în timp ce astronauții fixează drapelul american în solul lunar, steagul pare să fluture. Cum în spațiu nu există aer, cum să fie posibil așa ceva?

NASA spune că astronauții au tot mișcat suportul steagului înainte și înapoi în timp ce îl înfigeau în sol, ca să rămână fixat în poziție verticală. Mișcările au făcut ca steagul să se miște înainte și înapoi, ca și cum ar fi fost ondulat de vânt, chiar dacă pe Lună nu există aer.

NASA afirmă că există numeroase dovezi că oamenii au ajuns pe Lună. Există fotografii, videoclipuri și mărturii de la cei 12 astronauți care au pus piciorul pe suprafața Lunii. Astronauții s-au întors cu mostre de sol și roci, pe care NASA le prezintă, de asemenea, ca fiind dovezi fizice ale prezenței omului pe Lună.

Cei mai vehemenți susținători ai teoriei conspirației lunare susțin că toate aceste dovezi sunt false ori provin din misiuni fără echipaj uman pe Lună. Un detaliu care pune „gaz pe foc” este anunțul NASA că toate înregistrările originale (benzi magnetice) cu aselenizarea din 1969 s-au pierdut; cumva, au dispărut din arhive sau au fost distruse prin suprascriere cu alte date.

Indiferent de măsura în care aceste teorii ale conspirației reflectă realitatea, în spațiu ne așteaptă unele dintre cele mai mari mistere cu care se va confrunta vreodată omenirea.

Ca să știi mai mult, citește „Illuminati: Societatea secretă care a deturnat întreaga lume”

Inițieri înfricoșătoare. Marile bănci și manipularea fluxurilor de capital. Posibile legături cu Rockefeller, Rothschild, Adams și Bush. Explorând un corpus uriaș de dovezi, documente și conexiuni, cartea „Illuminati: Societatea secretă care a deturnat lumea”, de Jim Marrs, jurnalist și autor premiat, pune în lumină istoria, modul de funcționare și puterea acestui ordin secret.

Marrs prezintă experții ambelor tabere (de la cei care îi resping pe Illuminati ca fiind un grup de scurtă durată și fără prea multe consecințe, până la scepticii care îndrăznesc să pună la îndoială afirmațiile guvernelor), precum și speculațiile nebunești și încercările de reducere la tăcere a celor care au pus întrebări incomode.

Gnosticismul, școlile misterelor, Roshaniya, Cavalerii Templieri, asasinii, rozicrucienii, Craniul și Oasele (Skull and Bones), Cavalerii de Malta, revoluțiile din Franța, Rusia și America, precum și structura, simbolurile și teologia Illuminati – toate aceste aspecte sunt abordate în cartea de față.

Marrs analizează grupul și modul subversiv în care acționează, investigând originea bavareză a Illuminati, a ochiului atotvăzător și a piramidei de pe bancnota de un dolar a Statelor Unite, protocoalele – sau procedurile – folosite pentru uzurparea guvernelor naționale și obținerea dominației mondiale, precum și simbolismul Illuminati care se regăsește în siglele marilor corporații de astăzi.

Bogăția, puterea și intriga își dau mâna în această expunere despre Illuminati, istoria lor, legăturile cu persoane influente și locul lor în societatea zilelor noastre.

„Illuminati: Societatea secretă care a deturnat întreaga lume” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu