5 tehnologii din „Star Wars”care există deja de câțiva ani

Cea mai cunoscută saga cinematografică din istorie a avut asupra culturii contemporane efectul impactului unui meteorit și era de așteptat ca oamenii să fie captivați de lumea imaginată în acest film.

Influența universului „Star Wars” („Războiul Stelelor”) este de necontestat, întrucât filmul a stat la baza multor creații ale artiștilor, dar și ale oamenilor de știință, inginerilor, arhitecților și medicilor.

Toate domeniile au fost atinse de vraja sa. Din toată această tehnologie imaginară prezentată în film, multe dispozitive sunt mai aproape de realitate decât ne-am putea imagina, potrivit Interesting Engineering.

Deși săbiile luminoase – probabil cele mai emblematice obiecte din film – sunt încă departe, alte tehnologii din „Star Wars” sunt deja testate de companii din jurul lumii și ar putea deveni lucruri banale în următorul deceniu.

Iată, deci, cinci tehnologii din „Star Wars” care sunt deja aici și care ar putea fi omniprezente în viețile noastre în câțiva ani.

1

Roboții umanoizi

Anthony Daniels (R2D2) și Kenny Baker (C3PO) în Războiul Stelelor (1977). Foto: IMDb

Roboți umanoizi sunt peste tot în „Star Wars”. În lumea reală, desigur, majoritatea roboților sunt mașini industriale specializate care nu  au niciun element uman și nu interacționează cu noi așa cum face C3PO cu Luke Skywalker.

Dar acest lucru se schimbă și asta din motive foarte practice.

DARPA Robotics Challenge, o competiție internațională desfășurată între 2012 și 2015, a dat un impuls puternic dezvoltării roboților umanoizi, provocând echipele să creeze mașini capabile să îndeplinească sarcini în medii umane.

Și chiar dacă robotul Atlas (de la Boston Dynamics) nu poate vorbi, este suficient de agil pentru a face salturi într-un mod foarte uman.

Își menține echilibrul atunci când este tras sau împins și se poate ridica de pe jos atunci când cade. La rândul său, Toyota THR3 poate fi controlat de la distanță pentru a imita mișcările utilizatorului.

Și alți roboți umanoizi sunt proiectați pentru interacțiunea om-mașină. Robotul Softbank Pepper, de exemplu, poate măsura emoțiile, își poate adapta comportamentul la dispoziția celui care îl manevrează său și își amintește chipurile și preferințele oamenilor.

Este deja utilizat în magazine, bănci și spitale.

2

Membrele bionice

Mark Hamill l-a interpretat pe Luke Skywalker în „Star Wars”. Foto: IMDb

Una dintre cele mai faimoase și mai definitorii scene din film este aceea în care Luke își pierde mâna într-un duel cu Darth Vader cu sabia luminoasă, în episodul „The Empire Strikes Back” („Imperiul contraatacă”).

Luke Skywalker primește o proteză robotizată pentru mâna dreaptă, pe care o poate folosi ca și cum nu și-ar fi pierdut niciodată membrul.

În 2017, mai mulți veterani militari cu membrele amputate au fost echipați cu brațe bionice numite tocmai Luke.

Spre deosebire de dispozitivele mai vechi, acestea le permit oamenilor să miște mai multe articulații simultan. O altă proteză de înaltă tehnologie, Michelangelo Hand, permite șapte tipuri de prindere și control asupra degetului opozabil.

Deși avansate, aceste noi proteze au limitele lor. Deoarece sunt legate mai degrabă decât atașate chirurgical, nu ai vigoarea și puterea mâinilor umane.

Deci, deocamdată, nu pot fi folosite la dueluri cu săbii luminoase…

Pe de altă parte, interfețele calculator-creier încep să le permită oamenilor să controleze protezele doar cu puterea gândului, prin preluarea semnalelor electrice din creier fie printr-o cască prevăzută cu electrozi, fie chiar prin implanturi cerebrale.

În 2016, cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din Baltimore au prezentat o mână robotizată care le permite utilizatorilor să miște individual degetele, controlându-le prin gânduri.

Așadar, suntem foarte aproape de lansarea la scară largă a acestei tehnologii văzute în „The Empire Strikes Back”.

3

Tehnologie holografică

În universul din „Războiul stelelor”, comunicarea holografică este ceva comun. Foto: IMDb

Conferința intergalactică, așa cum apare în filmele din seria „Star Wars”, pare încă departe, dar se apropie de realitate hologramele 3D pe care le vedem atunci când comunică personajele din „Războiul galaxiilor”.

Astăzi se dezvoltă multe tipuri de ecrane inovatoare, o descoperire fiind „ecranele volumetrice” care generează imagini 3D plutitoare.

Putem menționa Voxon VX1, care împarte imaginile 3D în sute de secțiuni transversale proiectate pe un ecran plat; imaginile se mișcă în sus și în jos atât de repede, încât ochiul le combină într-o imagine 3D.

HoloPlayer One generează 32 de vizualizări ale unei scene din diferite direcții pentru a crea un câmp de lumină 3D ce pare să plutească pe dispozitiv.

Lucrul care se apropie cel mai mult de hologramele din „Star Wars” este HoloLamp, care proiectează imagini 2D ajustate pentru a păcăli creierul că percepe un obiect 3D.

Deoarece dispozitivul trebuie să urmărească fața utilizatorului pentru a păstra perspectiva corectă și funcționează doar cu o singură persoană.

4

Mașinile zburătoare

În „Războiul Stelelor” gravitația este dominată. Există nenumărate transporturi de dimensiuni mari și de dimensiuni foarte reduse, cum ar fi mașina de lux Luke Skywalker X-34. Foto: IMDb

După câteva decenii de nereușite, se pare că eforturile de a construi mașini zburătoare ca în „Star Wars” încep, în sfârșit, să dea rezultate.

Passenger Drone a efectuat primul zbor cu echipaj în 2017, iar Airbus a efectuat teste cu aeronavele sale Vahana, concepute pentru a transporta pasageri individuali în orașele aglomerate.

Aeronava Passenger Drone este echipată cu tehnologii de zbor care se adaptează la mediu, fibră optică pentru comunicații interne, orientare în câmp deschis și canale criptate. Poate decola, ateriza și efectua toate etapele manevrei de zbor complet autonom.

Dubai a anunțat, de asemenea, un serviciu de taxi pe calea aerului cu drone de pasageri cu un singur loc, fabricate de compania chineză Ehang.

Trebuie menționat că dificultatea de a adopta acest tip de tehnologie nu se rezumă numai la inginerie.

Obținerea avizelor de securitate poate fi mai dificilă decât dezvoltarea tehnologiei, ceea ce face ca, deocamdată, drona cu pasageri să fie mai degrabă o jucărie în domeniul transportului, nu neapărat o revoluție.

5

Armele cu fascicul laser

Razele puternice precum cea a Stelei Morții au stârnit interesul comunității științifice, astfel că în curând ar putea deveni realitate. Foto: IMDb

În film, navele spațiale lansează atacuri cu tunuri laser puternice. Și, în timp ce forțele armate ale SUA se bazează în continuare pe proiectile convenționale, este posibil să nu mai treacă mult până când multe aeronave militare vor fi echipate cu ceva similar.

Marina SUA are deja tunuri cu laser operaționale instalate pe mai multe nave, iar sistemul ATHENA al armatei americane a doborât cinci drone în timpul testelor din 2017.

În 2019, compania producătoare de armament Raytheon a tras pentru prima dată dintr-un elicopter cu un laser de mare putere.

De asemenea, Forțele Aeriene ale SUA au atribuit companiei Lockheed Martin un contract pentru construirea unui laser care să poată fi instalat pe avioanele de luptă și care să distrugă rachetele inamice.

Acest sistem defensiv ar trebui să devină operațional în 2021.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „5 tehnologii din „Star Wars”care există deja de câțiva ani”

  1. Cele mai ”avansate” tehnologii de aici sunt cu certitudine cele din domeniul roboticii. Laserele sunt intr-o buna masura inca experimentale si sunt strict pentru armata asa ca din start ies din discutie. Cat despre robotii aceia…. am vazut imagini cu ei cazand asa ca tine si de noroc. Daca lumea nu ar fi investit atat de multa energie in autodistrugere atunci nu ar fi ajuns in halul asta.

Lasă un comentariu