fbpx

5 tehnologii antice incredibile, care ne stârnesc și azi uimirea

Descoperirile arheologice din ultimul secol arată că oamenii din Antichitate erau mult mai civilizați și dezvoltați decât se credea inițial. Unele dintre aceste tehnologii antice incredibile îi surprind până și pe cei mai pricepuți ingineri.

Arheologii au găsit mai multe artefacte care atestă că grecii, romanii și alte civilizații antice se foloseau din plin de tehnologie pentru a-și face viața mai ușoară. Este posibil să nu aflăm niciodată de unde aveau ei aceste cunoștințe și cum a fost posibilă dezvoltarea acestor dispozitive.

În acest articol îți prezentăm cinci tehnologii antice incredibile, care arată că lumea strămoșilor noștri ascunde încă multe secrete.

1. Persanii și cele mai vechi frigidere ale omenirii

Tehnologii antice incredibile - domuri 1
Un yachkhal din provincia Yazd (stânga) și interiorul unei structuri de depozitat gheața (dreapta)

Inginerii persani au fost stăpânii unor așa-zise tehnologii antice incredibile: încă din anul 400 î.e.n. știau cum să păstreze gheața pe timp de vară, în deșert. În timpul iernii, aduceau gheață din munții aflați în apropiere.

Gheața era depozitată în puțuri create în mijlocul deșertului. Aceste puțuri pentru gheață, cunoscute ca yakhchal, sunt unele dintre cele mai vechi frigidere ale omenirii.

Puțurile mai erau folosite și pentru a păstra mâncarea la rece, fără să se altereze, în timpul verilor fierbinți. Aceste structuri arată ca niște domuri mari, circulare, făcute din cărămizi de lut. Unele dintre ele atingeau înălțimea de 18 metri.

Sub dom se află un spațiu mare, subteran, care conține o zonă pentru depozitare. Spațiul subteran avea un volum de aproximativ 500 de metri cubi.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Tehnologii antice incredibile - domuri 2

Domul era conectat la un „qanat”, adică un sistem de ventilație care avea capacitatea de a scădea temperatura până la punctul de înghețare, pe timpul verii.

În unele cazuri, pereții domului aveau grosimea de doi metri. Mai mult, ei erau făcuți dintr-un mortar special, din nisip, lut, albușuri de ouă, var nestins, păr de capră și cenușă, toate amestecate în proporțiile potrivite.

Zidurile erau rezistente la transferul de căldură. Astfel, interiorul rămânea rece. De asemenea, zidurile erau impenetrabile, ceea ce însemna că gheața și mâncarea puteau fi depozitate în siguranță.

Totuși, ce se întâmpla atunci când gheața începea să se topească? Pentru astfel de circumstanțe, structura era prevăzută cu un șanț, astfel încât apa rezultată din topirea gheții să fie captată și înghețată din nou, în timpul nopților friguroase din deșert.

Întreaga structură era foarte bine gândită, în pofida faptului că aparținea Antichității.

2. Tehnologii antice incredibile – Șurubul lui Arhimede

Tehnologii antice incredibile - surubul lui Arhimede

Șurubul lui Arhimede este una dintre cele mai larg folosite tehnologii antice incredibile. În vremuri străvechi, dispozitivul era folosit în mare parte pentru irigații.

Mașinăria consta într-un șurub plasat într-o țeavă goală pe dinăuntru. La început, șurubul era operat manual, însă mai târziu grecii au folosit energia eoliană (palete acționate de vânt) pentru a-l pune în mișcare.

Tehnologii antice incredibile - surubul lui Arhimede 2
Tehnologia inventată de greci este folosită și în zilele noastre

Tehnologia există și astăzi, fiind operată cu ajutorul unui motor. Pe măsură ce șurubul începe să se răsucească, capătul inferior al dispozitivului ridică apa.

Apoi, apa este împinsă spre vârful șurubului cu ajutorul elicoidului, până când iese prin capătul superior al dispozitivului.

3. Hipogeul Hal Saflieni – O minune a ingineriei

Tehnologii antice incredibile - Hal Saflieni

Hal Saflieni, construit de oamenii din Malta, are niște proprietăți acustice extraordinare. Această structură amplifică vocile și că anumite frecvențe rezonează suficient de tare pentru a fi simțite în tot corpul.

Hipogeul Hal Saflieni este o cameră funerară subterană veche de 6.000 de ani, situată pe insula mediteraneană Malta. Arheologii cred că această structură a fost construită de către oamenii din Malta și Gozo în jurul anului 4.000 î.e.n.

Era folosită „în scopul desfășurării unor ritualuri” (explicația standard, dar care – în realitate – nu clarifică nimic), fiinf alcătuită dintr-o rețea mare de firide și coridoare. Însă ceea ce îi atrage pe experți în acest loc sunt proprietățile acustice uimitoare ale acestei camere subterane.

Printre atâtea camere și coridoare, se află o încăpere specială, săpată în piatră de calcar. Aceasta este camera care deține proprietăți acustice unice.

Este cunoscută drept „Camera Oracolului” și orice sunet produs în această cameră este amplificat de sute de ori.

Tehnologii antice incredibile - Hal Saflieni 2
Celebra cameră acustică de la Hal Saflieni

De asemenea, sunetele produse în această cameră pot fi auzite în întreaga structură. Potrivit lui William Arthur Griffiths, autor al lucrării „Malta și templele ei preistorice descoperite recent”, datorită acestor proprietăți acustice, spusele oracolului rezonau în întreaga structură, cu o forță înspăimântătoare.

În anumite locuri din Hipogeu, sunetele cu anumite frecvențe sau înălțimi vibrează în oase și țesuturi la fel cum vibrează în timpan.

„Simți ceva care vine din altă lume, o senzație pe care nu o poți defini și ești pur și simplu transfigurat”, a afirmat Richard Storm, critic de artă și arhitectură.

Oamenii de știință încă încearcă să afle dacă structura subterană a fost construită în mod intenționat pentru a produce astfel de minunății acustice sau dacă este vorba de un fenomen accidental.

Însă, dacă proprietățile acustice au fost obținute cu intenție, înseamnă că inginerii antici din Malta știau ceva ce oamenii de știință moderni încă nu au descoperit.

4. Betonul roman, cel mai rezistent din toate timpurile

Tehnologii antice incredibile - ciment roman
O construcție romană din beton, situată în Roma

Când vine vorba de tehnologii antice incredibile, betonul roman trebuie menționat neapărat. Betonul folosit de romani acum 2.000 de ani este mult mai bun decât cel din ziua de astăzi: este mai durabil și ecologic.

Experții din ziua de azi sunt fascinați de longevitatea construcțiilor din beton ale romanilor antici. Aceste structuri antice din ciment au o vechime mai mare de 2.000 de ani și încă rezistă.

Chiar și după ce au fost spălate de mare pentru o perioadă atât de lungă de timp, structurile din porturile romane nu dau niciun semn de eroziune. Cu totul altfel stau lucrurile cu unele structuri de ciment moderne, care cedează după câteva decenii.

În cele din urmă, cercetătorii, conduși de geologul Marie Jackson, de la Universitatea din Utah, au reușit să studieze procesele chimice implicate în fabricarea betonului folosit de romanii antici.

Au descoperit că acesta are niște proprietăți uimitoare. Betonul romanilor este mai durabil decât cimentul modern și devine din ce în ce mai rezistent odată cu trecerea timpului.

Cercetătorii au studiat structura materialului și au reușit să descopere cu precizie procesul prin care cimentul se solidifică în timp. De obicei, betonul modern este un amestec de nisip de siliciu, calcar, lut, cretă și alte ingrediente, care sunt topite împreună la niște temperaturi extrem de mari.

Produsul final este inert, astfel încât să nu se petreacă nicio reacție chimică care să aibă drept rezultat eroziunea. Acesta este motivul pentru care betonul nu durează la fel de mult ca pietrele naturale.

Betonul arată impecabil, deși au trecut milenii de la fabricarea lui

Pe de altă parte, betonul romanilor antici era creat din cenușă vulcanică, calcar și apă de mare. Romanii profitau de reacțiile chimice pe care se poate să le fi observat la stâncile din tuf vulcanic, care sunt niște depuneri de cenușă vulcanică cimentate în mod natural.

Alături de cenușa vulcanică, romanii amestecau piatră vulcanică, ceea ce ducea la apariția unor reacții care făceau betonul mai durabil. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că în compoziția betonului se găsea din abundență un mineral foarte rar, cunoscut ca „tobermorit de aluminiu” și un mineral înrudit, numit „filipsită”.

De ținut minte este faptul că aceste minerale nu au fost adăugate, ci ele s-au format în ciment, ca rezultat al reacțiilor chimice naturale.

„Romanii au creat un beton tare ca stânca, ce beneficiază de pe urma schimburilor chimice cu apa de mare”, a spus Jackson.

Aceasta este, într-adevăr, una dintre cele mai cunoscute tehnologii antice incredibile.

5. Tehnologii antice incredibile – Secretul oțelului de Damasc

Tehnologii antice incredibile - Otel Damasc

Oțelul de Damasc, folosit pentru a face lame, are o reputație impecabilă chiar și în ziua de azi, datorită durității și rezistenței sale. Se știa că lamele din oțel de Damasc pot tăia țeava unei puști sau firele de păr lăsate să cadă pe ele.

Oțelul de Damasc este un material legendar, care era larg folosit de către războinicii din trecut, inclusiv de către cruciați. Caracteristicile remarcabile ale acestui oțel legendar au devenit celebre atunci când primii cruciați au sosit în Orientul Mijlociu, la începutul secolului al XI-lea.

Oamenii erau uimiți de proprietățile unice ale acestor lame. Se spune că săbiile făcute din acest material aveau capacitatea de a despica o pană care plutește în aer.

Tehnologii antice incredibile - Otel Damasc 2

Mai mult, aceste săbii își păstrau tăișurile ascuțite chiar și după numeroase bătălii. Săbiile puteau fi recunoscute ușor după tiparul caracteristic, asemănător valurilor, de pe lamele lor.

Armurierii care fabricau săbii, scuturi și armuri din oțel de Damasc au păstrat secretă metoda lor de-a lungul secolelor. Însă, odată cu apariția armelor de foc, secretul s-a pierdut.

Câteva secole mai târziu, oamenii au încercat în van să recreeze oțelul de Damasc prin inginerie inversă. Cu alte cuvinte, într-o epocă în care mașinile merg singure, încă nu suntem capabili să descoperim secretul acestor tehnologii antice extraordinare.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • Tachibana spune:

  Tehnologii antice preistorice exista dar nu li se dau atentie. Sfintele Scripturi sanskrte abunda de tot soiul de retete, atat medicale cat si tehnologice. Va puteti da seama cat de tare s-a pierdut lumea pe sine, intreband un pustan de 14 ani cine a fost Nikola Tesla. Sau daca a auzit de inventiile lui Leonardo DaVinci si altele… Ce sa mai spunem de Extrema Antichitate cand noi nu mai stim nici macar sa construim cu betoane romane… Si normal ca ce se face in ziua de azi nu rezista din moment ce toate ingredientele alea sunt arse in cuptor, impreuna, la temperaturi enorme ce nu ar trebui sa le vada………. Posibil sa fie un lucru bun sa arzi calcarul/scoicile de mare si sa le transformi in oxid de calciu apoi sa le amesteci cu restul componentelor adaugand apa…. Lutul proaspat nu se arde in cuptor in speranta ca vei obtine nu stiu ce beton care sa-ti reziste sute de ani…. O ineptie….

 • Tachibana spune:

  Sa va mai spun un lucru:
  ”Printre atâtea camere și coridoare, se află o încăpere specială, săpată în piatră de calcar. Aceasta este camera care deține proprietăți acustice unice.
  Este cunoscută drept „Camera Oracolului” și orice sunet produs în această cameră este amplificat de sute de ori.” —— acea camera are anumite proprietati de amplificare. Ce se petrece acolo in realitate este fenomenul Over Unity, adica peste unitate. Pur si simplu raportul ‘sunet produs’/’sunet auzit’=supraunitar, mai mare de 1. La tine acasa raportul este unitar ori subunitar. Pe casa scarii raportul este iarasi supraunitar si iarasi avem Over Unity.

 • >