5 țări care au existat doar câteva ore, zile sau luni

Pe o hartă, contururile țărilor arată ca niște granițe fixe, imuabile, cu nume tipărite cu litere groase, care nu pot fi șterse cu ușurință. În realitate, însă, țările apar și dispar cu o frecvență alarmantă. Unde sunt regatele Tolosa, Alt Clud, Burgundia sau Borussia? Dar URSS, Iugoslavia sau Germania de Est? Și cât de unit a rămas Regatul Unit după votul Brexit?

Una dintre probleme este că definirea unei țări este dificilă. Taiwanul, de exemplu, se consideră țară independentă și are propriul guvern, dar nu este reprezentat la ONU.

În acest moment, peste tot în lume există regiuni care luptă pentru independență, uneori pe cale legală, alteori prin violență. Norocul și circumstanțele istorice stabilesc granițele și identitățile naționale.

După cum ilustrează următoarea listă de țări care au existat pentru (foarte) puțin timp, nu există nicio regulă care să poată prezice care țări vor dăinui și care vor dispărea în câteva luni, zile sau chiar ore.

1

Republica Ezo (151 de zile)

Timp de aproape 700 de ani, Japonia a fost condusă de un dictator militar cunoscut drept shogun, iar rolul împăratului era în mare parte ceremonial. În 1868, însă, un grup de nobili nemulțumiți și funcționari de la curte l-a convins pe împăratul Meiji să preia din nou puterea. Shogunul a abdicat, iar mai târziu, când a decis să riposteze, a început un război civil.

Forțele împăratului le-au învins în cele din urmă pe cele ale shogunului, iar în ianuarie 1869 o rămășiță a flotei shogunului s-a retras pe Ezo, cea mai nordică insulă a Japoniei. Acolo, cu ajutorul unui consilier militar francez, amiralul Enomoto Takeaki a înființat Republica Ezo.

Consilierii militari francezi și aliații lor japonezi. În rândul din față, al treilea de la stânga la dreapta, Matsudaira Tarō, vicepreședinte al Republicii Ezo. Foto: Wikimedia

Constituția Ezo se baza pe constituția SUA și recunoștea votul universal pentru toți membrii castei samurailor (militari). Din acest motiv, Republica Ezo este uneori considerată ca fiind primul exemplu de guvernare democratică din Japonia.

Apoi, în primăvara anului 1869, au sosit forțele imperiale. La sfârșitul lunii iunie, după doar 151 de zile de existență, noua republică a fost copleșită. Insulele japoneze au fost consolidate sub Restaurația Meiji, iar Ezo a fost redenumită Hokkaido.

2

Republica Biak-na-Bato (44 de zile)

În anii 1890, filipinezii se săturaseră deja să fie conduși de îndepărtata și despotica Spanie, așa că au început să facă agitație pentru independență. Acest lucru i-a provocat pe spanioli să suprime mișcarea de independență abia născută, act care a provocat o revoluție în toată regula.

În 1897, în timp ce trupele spaniole se apropiau de liderul revoluționar Emilio Aguinaldo, acesta s-a strecurat printre liniile inamice alături de 500 de oameni și a dispărut într-o regiune sălbatică numită Biak-na-Bato. Acolo, Aguinaldo a anunțat formarea Republicii Biak-na-Bato și a emis o serie de proclamații, cea mai importantă fiind „independența față de Spania”.

Sculptură murală din Parcul Național Biak-na-Bato. Foto: Wikimedia

Aguinaldo și oamenii lui se bucurau de un asemenea sprijin popular în rândul filipinezilor, încât guvernatorul spaniol și-a dat seama că, deși ar fi putut să îl copleșească pe lider din punct de vedere militar, nu putea distruge mișcarea în sine. Prin urmare, a negociat condițiile.

În cele din urmă, Aguinaldo a fost de acord să se exileze în Hong Kong în schimbul banilor și al concesiilor politice. Republica Biak-na-Bato a durat 44 de zile.

În mai 1898, SUA au preluat Filipinele de la Spania. Aguinaldo a revenit în țară, dar speranțele sale privind formarea unei republici independente au fost spulberate. Practic, SUA au luat locul Spaniei ca putere colonială, iar filipinezii și-au câștigat independența abia în 1946.

3

Republica Federativă Democrată Rusă (câteva ore)

Vladimir Ilici Lenin. Foto: Wikimedia

Înființată în jurul prânzului și dizolvată înainte de căderea nopții, la 19 ianuarie 1918, Republica Federativă Democrată Rusă trebuie să dețină recordul pentru țara cu cea mai scurtă existență din istorie.

Scurta sa viață este de înțeles, având în vedere circumstanțele. Cu un an înainte, două revoluții violente zguduiseră Imperiul Rus până în măduva oaselor.

Mai multe facțiuni de dreapta, de stânga și de centru se luptau pe viață și pe moarte pentru putere. În ianuarie 1918, adunarea constituantă aleasă în mod democratic a proclamat înființarea unei Republici Federative Democrate Ruse.

Însă un comitet executiv controlat de bolșevici a considerat că ideile de bază ale noii republici erau prea moderate și incapabile să declanșeze reformele socialiste necesare, cel puțin nu cu viteza cerută de stânga radicală.

Comitetul executiv a dizolvat imediat republica în formare, iar bolșevicul șef, Vladimir Lenin, s-a ridicat și a ținut un discurs de două ore în care a explicat cât de burgheză era adunarea. Se pregătea o altă țară, care de data aceasta urma să dureze ceva mai mult.

Acea țară era, bineînțeles, URSS.

4

Insulele Feroe (două zile)

Mai întâi de toate, unde se găsesc Insulele Feroe? Dacă ai fi o pasăre marină de cursă lungă care părăsește Norvegia și se îndreaptă spre vest, în drum spre Islanda, arhipelagul numit Insulele Feroe ar fi un popas perfect la jumătatea drumului.

Insulele au fost colonizate, probabil, de aventurieri norvegieni care au petrecut câteva generații în Irlanda și Scoția înainte de a pleca să-și lărgească orizonturile.

Curiozitati despre Insulele Feroe - Case
Fermecătoarele case ale feroezilor. Foto: Pinterest

Norvegia a stăpânit Insulele Feroe timp de câteva secole, dar în anii 1800 Danemarca a obținut controlul asupra acestei regiuni. Locuitorii au propria limbă și propria cultură și sunt foarte departe de Danemarca, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe danezi să încerce să le impună localnicilor limba și legile daneze în diverse momente din secolele care au trecut.

În 1946, parlamentul local al Insulelor Feroe a organizat un referendum în care populația a votat pentru independență. S-a născut astfel o țară, însă, două zile mai târziu, guvernul danez a dizolvat parlamentul Insulelor Feroe și a organizat alegeri generale.

Parlamentul nou ales a negociat o înțelegere care a continuat relația arhipelagului cu Danemarca, dar i-a acordat o autonomie mai mare.

5

Republica Populară Zanzibar (104 zile)

Palatul regal
Palatul regal din Zanzibar, 1893. Foto: The Great War Blog

Niciun loc nu are un nume mai exotic decât arhipelagul african cunoscut sub numele de Zanzibar. Poate că acesta este și motivul pentru care atât de multe țări au căutat să controleze insulele.

Însă popularitatea Zanzibarului are mai mult de-a face cu recolta abundentă de mirodenii, clima tropicală, plajele superbe și poziția comercială strategică, în largul coastei Tanzaniei de astăzi.

De-a lungul secolelor, persanii, chinezii, arabii, portughezii și britanicii au încercat cu toții să își exercite influența asupra insulelor.

În 1963, Marea Britanie a cedat controlul unei monarhii constituționale sub conducerea sultanului de Zanzibar. Însă, în ianuarie 1964, două partide politice și-au unit forțele pentru a-l răsturna pe sultan în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Revoluția din Zanzibar.

Liderul unuia dintre partide, Abeid Karume, a fost numit președinte al nou-formatei Republici Populare Zanzibar. Până la sfârșitul lunii aprilie, Karume a negociat o fuziune cu Tanganyika, formând o nouă țară, Tanzania. Republica Populară Zanzibar a durat doar 104 zile.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu