5 specii de animale care au dispărut în secolul XXI

Biodiversitatea este un termen utilizat pentru a descrie varietatea enormă a vieții pe Pământ. Termenul se referă la orice ființă vie, inclusiv plante, bacterii, animale și oameni. Biologii au estimat că există aproximativ 8.7 milioane de specii de plante și animale.

Cu toate acestea, până în prezent au fost identificate și descrise doar aproximativ 1.2 milioane de specii, dintre care majoritatea sunt insecte. Acest lucru înseamnă că milioane de alte organisme rămân în continuare un mister.

Din păcate, dintre ființele cunoscute, multe au fost anihilate în special din cauza acțiunilor omului. Iată cinci exemple de specii de animale care au dispărut în secolul XXI.

1

Rinocerul negru vestic, Diceros bicornis longipes, dispărut în 2011

5 specii de animale care au dispărut în secolul XXI
Rinocerul negru vestic, Diceros bicornis longipes. Foto: AP

În pofida căutărilor extinse întreprinse în 2006, experții nu au mai reușit să găsească nicio urmă de rinocer în ultimul stat cunoscut din aria sa de răspândire, Camerun.

Între 2000 și 2008, rinocerul negru vestic a fost catalogat „în pericol critic de dispariție”, iar în 2011 specia a fost declarată oficial dispărută. În timpul căutărilor, cercetătorii au găsit dovezi ale braconajului pe scară largă.

Monitorii locali de rinoceri, plătiți pentru a proteja animalele de braconieri, au fost prinși falsificând urme de rinoceri, ca să simuleze prezența acestor viețuitoare.

„Având în vedere braconajul sălbatic care are loc, lipsa de voință politică și a eforturilor de conservare din partea autorităților din Camerun, precum și creșterea cererii ilegale de corn de rinocer, este foarte probabil ca această subspecie să fi dispărut”, afirmă Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN).

2

Broasca aurie, Incilius periglenes, dispărută în 2004

Cercetătorii cred că această specie a trăit doar în Rezervația Biologică Monteverde, Costa Rica, la altitudini cuprinse între 1.000 și 1.300 de metri peste nivelul mării. Broasca se înmulțea în bălți temporare la începutul sezonului ploios al fiecărui an.

UICN a inclus broasca aurie pe lista de specii aflate în pericol critic de dispariție în 1996, apoi pe cea de dispariție în 2004. În 1988, au mai putut fi localizați doar opt masculi și două femele, în ciuda căutărilor extinse.

5 specii de animale care au dispărut în secolul XXI
Broasca aurie, Incilius periglenes. Foto: Wikimedia

Cercetătorii au concluzionat că temperaturile crescute cauzate de schimbările climatice globale au creat condițiile ideale pentru ciuperca chytrid, care este mortală pentru amfibieni și care ar fi putut distruge populația de broaște aurii.

3

Delfinul Baiji de pe râul Yangtze, Lipotes vexillifer, dispărut în 2008

În 2008, UICN a catalogat delfinii Baiji ca fiind în pericol critic de dispariție, numindu-i „cele mai amenințate cetacee din lume”, iar experții cred că specia a dispărut.

În secolul XX, această specie a fost identificată în mai multe râuri din China, dar la începutul secolului XXI Baiji mai trăia doar în Yangtze. Ultima apariție documentată a unui delfin de Yangtze a avut loc în 2002.

De atunci până în 2006, studiile în care au fost folosite hidrofoane pentru a asculta fluierăturile cetaceelor nu au mai reușit să repereze niciun delfin în Yangtze. Numeroși factori au contribuit la declinul speciei.

5 specii de animale care au dispărut în secolul XXI
Delfinul Baiji de pe râul Yangtze, Lipotes vexillifer. Foto: Wikimedia

Pescuitul electric, care este strict interzis, dar care este încă practicat pe scară largă în Yangtze, a ucis mulți delfini și rezervele lor de hrană. Barajele au împiedicat deplasarea lor în amonte și au blocat afluenții, epuizând rezervele de pește.

De asemenea, un rol foarte important a fost jucat de poluare, sub formă de ape reziduale deversate anual în râu.

4

Peștele-spadă chinezesc, Psephurus gladius, dispărut în 2007

O altă victimă de pe râul Yangtze este peștele-spadă Psephurus gladius. Deoarece trăia doar în apele Yangtze, specia a intrat în declin abrupt după construirea barajului Gezhouba, în 1981, la jumătatea râului.

Barajul a blocat traseul pe care migrau peștii, împiedicând exemplarele adulte să ajungă la locurile de reproducere din partea superioară a râului. De asemenea, durata lungă de viață a peștelui-spadă a fost în defavoarea lui, deoarece maturizarea sexuală târzie a însemnat că populația avea nevoie de mai mult timp pentru a se reface după un declin.

5 specii de animale care au dispărut în secolul XXI
Peștele-spadă chinezesc, Psephurus gladius. Foto: AP

În plus, peștii-spadă înotau în bancuri de-a lungul râului, ceea ce îi făcea ușor de prins în plase. Deși a fost inclus pe lista speciilor „în pericol critic de dispariție”, de peste zece ani nu a mai fost văzut niciun exemplar de pește-spadă chinezesc , în ciuda căutărilor repetate.

Ultimii indivizi înregistrați au fost două femele adulte, în 2003. Deși nu este confirmat, UICN sugerează că această specie a dispărut.

5

Leopardul pătat de Formosa, Neofelis nebulosa brachyura, dispărut în 2013

Începând cu anul 2000, oamenii de știință au tot căutat leopardul pătat de Formosa. Felinele erau o subspecie a leopardului de Taiwan. Declinul lor a fost cauzat de distrugerea habitatului și de vânătoarea excesivă pentru pieile lor, spun oamenii de știință de la UICN.

5 specii de animale care au dispărut în secolul XXI
Leopardul pătat de Formosa, Neofelis nebulosa brachyura. Foto: AP

Leoparzii Neofelis nebulosa brachyra preferă să trăiască în pădurile tropicale, cu frunze veșnic verzi, un habitat care se confruntă cu cea mai rapidă despădurire din lume.

O subspecie înrudită trăiește în Himalaya, dar UICN se teme că și acești leoparzi sunt pe cale de dispariție.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu