5 semne și simboluri celebre, cu semnificații nebănuite

Simbolurile au putere și însemnătate și sunt menite să transmită mesaje care să reziste trecerii timpului. Semne și simboluri pe care le-am cunoscut dintotdeauna, precum crucea sau svastica, au semnificații mult diferite față de cele pe care le știm.

Originea lor este bine îngropată în negura timpurilor, iar sensul lor adevărat mai este cunoscut astăzi doar de istorici și cercetători ai acestui domeniu. Iar pentru că ceea ce nu cunoaștem ne înspăimântă, hai să ridicăm vălul și să reflectăm puțin asupra semnificațiilor unor simboluri populare.

Înainte de toate, să ne amintim vorbele cu tâlc ale lui Mircea Eliade, autorul operei fundamentale Istoria credințelor și ideilor religioase (pe care o poți obține aici):

„Faptul că tu nu crezi sau nu cunoști semnificația unui ritual nu înseamnă că acesta nu produce efecte.” – Mircea Eliade

1

Simbolul coarnelor

Semne si simboluri - coarne
Foto: Captură YouTube

Pumnul strâns „în coarne de diavol” este unul dintre cele mai răspândite semne și simboluri. Deseori folosit de rockeri, în zilele noastre acest gest este perceput ca ceva negativ, chiar demonic.

Cu toate acestea, inițial, gestul avea o cu totul altă însemnătate. La începuturi, el era folosit de magi și vrăjitoare și era menit, se pare, să alunge spiritele malefice.

Cei care foloseau acest semn erau, astfel, protejați de demoni și spirite rele. Simbolul a dobândit conotații negative abia în secolul XX.

În anii ’80, cântărețul rock Ronnie James Dio l-a folosit pentru prima oară pe scenă, iar de atunci aceste semne și simboluri au început să fie asociate cu muzica rock.

semne si simboluri
Ai putea spune că suveranul Pontif şi cardinalul Luis Antonio Tagle fac „semnul diavolului”, în Filipine. În realitate, cei doi spun „Te iubesc” în limbajul internațional al semnelor. Foto: Rai News

De aici până la conotațiile negative pe care le are astăzi pumnul strâns „în coarne de diavol” a fost doar un pas. Gestul lui Dio a fost interpretat ca o chemare a lui Satan, deși, aparent, nu avea nicio legătură cu forțele malefice.

Astăzi, este folosit de personalități din tot spectrul vieții publice: artiști, politicieni și fețe bisericești.

2

Semne și simboluri malefice: Pentagrama

Semne si simboluri - pentagrame
Foto: Shutterstock

Printre cele mai cunoscute semne și simboluri asociate culturilor satanice se numără pentagrama. Folosită des de rockeri, dar și în filmele horror, la origini pentagrama nu avea deloc încărcătură negativă.

Într-adevăr, ea nu este un simbol creștin, dar însemnătatea ei a fost, la începuturi, una pozitivă. Simbolul era folosit de vrăjitoare și reprezenta triumful spiritualității asupra lumii.

Mai mult, chiar și creștinii au folosit pentagrama ca pe un simbol pozitiv. În opera Faust, de Goethe, pentagrama este menționată ca metodă de protecție împotriva diavolului.

3

Semne și simboluri cu semnificație surprinzătoare: Crucea întoarsă

Semne si simboluri - crucea inversata
Foto: Shopify

Crucea întoarsă este un simbol de care se ferește toată lumea. Astăzi, ea reprezintă tot ce este anti-creștin, dar inițial lucrurile nu au stat așa. De fapt, crucea întoarsă era, la origini, un simbol pozitiv.

Pentru mult timp, crucea întoarsă a fost simbolul Sfântului Petru, apostolul lui Isus care a cerut să fie crucificat cu capul în jos:

„Nu sunt vrednic să fiu răstignit precum Hristos al meu; căci El a fost răstignit astfel pentru a privi spre pământ, unde avea să coboare în Iad pentru a elibera sufletele închise acolo. Răstigniţi-mă cu capul în jos ca să privesc către ceruri, acolo unde mă voi duce”.

4

Svastica, folosită inclusiv de către daci

Semne si simboluri - svastica
Foto: Amazonaws

Svastica este simbolul sub care Germania nazistă și-a pus în aplicare politicile de exterminare, făcând milioane de victime. Astfel, nu este de mirare că a devenit un semn interzis și evitat în lumea occidentală.

Cu toate acestea, înainte de a fi folosită de naziști, svastica avea conotații pozitive. În trecut, svastica era simbolul bunăstării și norocului.

A fost folosită de-a lungul mileniilor în diverse religii. În arta preistorică, svastica semnifica norocul, soarele. În Antichitate, ea era folosită frecvent de hitiți, celți și greci.

Fie ca motiv geometric, fie ca simbol religios, ea a fost utilizată și în alte culturi din Asia, Europa, Africa și America. În zilele noastre, svastica este un simbol sacru în hinduism, budism și jainism.

Pe teritoriul României, cele mai vechi semne ale svasticii au fost găsite în Transilvania (la Bod și Turda), dar și în alte localități datând din Epoca Pietrei. Cultul svasticii s-a transmis și în Dacia romană.

De altfel, pe drapelul cohortei dacice Aelia Dacorum apare semnul svasticii cu brațele îndreptate spre est. De asemenea, mormântul Mariei de Mangop, una dintre soțiile lui Ștefan cel Mare, a fost decorat cu aceste semne și simboluri.

Din păcate, din cauza naziștilor, svastica a devenit unul dintre cele mai detestate semne.

5

Bradul de Crăciun și solstițiul de iarnă

Semne si simboluri - pomul de Craciun
Foto: Inlofna

Pomul de Crăciun are o istorie care începe cu mult înaintea creștinismului. Înainte de nașterea și răspândirea religiei creștine, brazii erau asociați cu întoarcerea Soarelui, venerat în multe credințe.

Acești copaci erau în centrul atenției în perioada premergătoare solstițiului de iarnă și marcau renașterea Soarelui. Tradiția bradului apare la mai multe culturi, printre care cea romană.

Romanii îşi împodobeau casele cu ghirlande din laur şi brad verde, de la mijlocul lunii decembrie până pe 1 ianuarie. Pe 1 ianuarie, romanii sărbătoreau Saturnalia, în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii.

Bradul apare și la vikingi, care îl considerau un simbol al zeului Soarelui, Balder. De asemenea, în timpul ritualurilor de iarnă, druizii își decorau templele cu crengi de brad ornate cu vâsc.

Prima referire la un brad decorat pentru Crăciun a apărut la Riga, în Letonia, în 1510.


Suntem conștienți că prin acest articol am atins doar superficial acest domeniu fascinant: lumea simbolurilor. Dacă te pasionează subiectul, îți recomandăm să citești și Istoria interzisă – Simboluri oculte care fac legătura între civilizațiile antice.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

13 comentarii la „5 semne și simboluri celebre, cu semnificații nebănuite”

  1. Articolul ori e foarte slab din cauza autorului dezinformat, ori e conceput malițios: cum să spui că simbolul coarnelor, pentagrama, svastica sau crucea întoarsă au avut conotații pozitive în trecut, motivându-ți afirmația prin faptul că erau folosite de vrăjitoare, celți, greci, sau că sunt parte a hinduismului de azi?!? – păi vrăjitoarele de unde își căpătau puterile și cui i se închinau? Nu demonilor?! Sau pe atunci demonii erau ceva pozitiv d.p.d.v. al autorului!? Și azi cei ce folosesc simbolurile respective, le folosesc tot în ideea că lor le va fi bine folosindu-le, tot la fel ca și aceia care le foloseau în antichitate sau evul mediu. Dar ele sunt aceleași simboluri oculte, demonice, păgâne, din politeismul antic în care se scăldau și grecii, și celții, și hitiții, și în care se scaldă și hindușii astăzi. Trebuia menționat și la brad că romanii împodobeau bradul de Saturnalii (decembrie-ianuarie) cu miniaturi ale zeului Bachus iar germanii îl împodibeau cu fructe și lumânări în cinstea zeului Woden, însoțind sărbătoarea cu vâsc, consumul ”tradițional” de băuturi alcoolice și arderea buștenilor pentru a ajuta renașterea zeului soare (zeul Mithra, în religiile persane).

    • Marc Aurelio daca esti incult si nrinformat nu inseamna ca cea ce nu stii nu e asa…mai trebuie sa umblii in lume so citesti in mai multe limbi ca sa stii aprecia cat de bun si acurat este articolul…Sub comunism in romania am trait in intuneric spiritual, iar dictatura militara comunista nu a promovat istoria asa cum ea a evoluat pretutindeni…daca nu vorbeai destept ramineai…acum insa….

      • Andre Bodo… sărăcuțule!… Tu confunzi ieșirea de sub comunism cu schimbarea istoriei, sau a religiei?! A umbla gură-cască prin lume și a pleca urechea la ce-i trece prin cap fiecărui ”scrib” de pe Goagăl nu te face mai deștept. Trebuie să ai discernământ și să pui mâna pe istorie și pe religie (eventual și pe o istorie a religiilor consistentă!) ca să parezi tu că e ”bun și acurat” articolul. Altfel, spui doar burtologie ieftină și cu pretenție de replică deșteaptă. Ce a punctat Marc Aurelio e acurat istorico-religios… dar realitatea e și mai sumbră de atât. Nu e locul să se dezvolte mai mult subiectul, deși nescriind aici teze de doctorat ca să înțeleagă tot semidoctul, riști să te trezești cu remarci și ironii gratuite și tâmpe, gen ”România comunistă credea în demonisme, dar acum am evoluat și autorul de la Incredibilia ne pune ca țară în topul crezurilor sănătoase (cum că vrăjitoarele foloseau simbolurile de mai sus să se păzească de… stăpânii lor :)) )”. Românii se mai închină la moaște și la Arsenie Boca dar se contrazic din postura lui Homo Sapiens că, de…. suntem cel mai ”dăștept bobor” – se vede asta de pe lună. 🙁

  2. …îndrăznesc să cred, la prima vedere, că avem atâtea de transmis către semeni, încât cuvintele și semnele s-au epuizat între timp, sau că, într-un anumit context , fără să discernem, mesajele , de la sine putere, pot comunica un anume conținut, potrivit fiecărei ființe . Semnele sunt mai puțin încorsetate decât cuvintele, iar tendința unui mod de exprimare care lasă loc de interpretare este din ce în ce mai des utilizată de către cei care se simt obligați să țină predici cât mai des , fără a-și asuma conținutul personal al acestora …

Lasă un comentariu