5 ruine maiestuoase din locuri exotice, pe care ți-ar plăcea să le vezi

Vechea arhitectură, enigmatică și maiestuoasă, atrage atenția oricui. Desigur, este fascinant să rătăcești printre aceste rămășițe ale istoriei omenirii și să înțelegi la fața locului cum trăiau strămoșii noștri.

Acesta este motivul pentru care ruine precum Machu Picchu, Stonehenge sau piramidele din Egipt sunt azi incredibil de populare în rândul turiștilor.

Toate aceste monumente antice merită recunoaștere, însă în cele ce urmează îți vom prezenta cinci ruine care sunt ceva mai puțin cunoscute, dar la fel de frumoase.

1

Fatehpur Sikri, India

Foto: Wikimedia

Este uimitor cum acest oraș din secolul XVI a rămas aproape intact. Fatehpur Sikri, din Uttar Pradesh, nu este cea mai veche ruină de pe lista noastră, însă arhitectura sa unică și conservată perfect merită menționată.

Fatehpur Sikri („Orașul Victoriei”) este o așezare fortificată creată de împăratul Akbar în 1571. Akbar a fost al treilea împărat mogul și a inițiat construirea acestui oraș superb drept capitală a imperiului.

În timpul domniei lui Akbar, Imperiul Mogul prospera și a reușit să-și extindă granițele pe aproape întreg subcontinentul indian. Așa că împăratul dispunea de fonduri pe care să le cheltuiască pe proiecte arhitecturale extraordinare, iar Fatehpur Sikri este un exemplu perfect al unui astfel de proiect.

Din nefericire, după numai 14 ani, sursele de apă ale orașului s-au diminuat dramatic, iar așezarea a fost abandonată complet, rămânând nelocuită timp de secole.

Astăzi, orașul este un exemplu de arhitectură mogulă, iar turiști din lumea întreagă îl vizitează pentru a admira multitudinea de palate regale și pavilioane de aici.

Aici pot fi văzute curți imaculate, grădini, turnuri, o moschee, piscine ornamentale și locuințe regale, inclusiv un harem, toate ornate cu decorațiuni complicate și sculpturi incredibil de detaliate. Este cea mai bine conservată colecție de arhitectură mogulă din India.

2

Grotele Longmen, China

Foto: Kevin Poh / Flickr

Grotele Longmen sunt situate la doar 12 kilometri sud de Luoyang, unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Grotele încorporează 2.345 de peșteri și nișe, pe care se află 2.800 de inscripții, 43 de pagode și peste 100.000 de sculpturi budiste.

Cele mai timpurii opere din sit datează din anul 493, însă, potrivit evaluărilor arheologice, sculpturile au continuat să fie adăugate până în 1127.

Grotele Longmen sunt o priveliște uimitoare. Multitudinea de sculpturi și imagini ale lui Buddha și ale altor iluminați sunt dispuse peste tot pe fațada stâncoasă a muntelui, în fața cărora privitorii rămân fără cuvinte.

„Bijuteria” grotelor este Fengxiansi (din anii 672 – 675), cea mai mare și extravagantă peșteră. Printre sculpturile de aici se numără impresionanta statuie Vairocana Buddha, înaltă de 17 metri. Situl este considerat, pe bună dreptate, apogeul artei budiste chineze.

3

Templele Bagan, Myanmar

Foto: KX Studio/ Flickr

Bagan este un alt sit budist sacru. Templele de la Began au fost construite între secolele XI și XIII, iar fiecare conducător al civilizației care trăia odinioară în zonă a contribuit la peisajul superb de astăzi.

În total, în Bagan se află aproape 3.600 de monumente în diferite stiluri arhitecturale, iar întreaga regiune se află pe lista patrimoniului UNESCO. Templele din Bagan sunt cea mai importantă atracție turistică din Myanmar.

4

Tikal, Guatemala

Foto: Mike Vondran / Flickr

Tikal este o altă „bijuterie” a UNESCO, fiind cel mai impresionant complex de monumente al civilizației Maya. Ruinele sunt situate în inima pădurii tropicale din Guatemala (unde se găsesc și aceste statui misterioase construite cu ajutorul trăsnetului), iar istoricii spun că numele mayaș al orașului era Yax Mutal.

Cele mai timpurii dovezi arheologice datează din 1.000 î.e.n., însă construcțiile majore au început abia în 400-300 î.e.n., când au fost construite atât piramidele, cât și platformele.

Cele mai importante puncte ale orașului antic erau cele două piramide gemene în trepte, dispuse față în față, însă în oraș există și mai multe palate și piețe publice, ceea ce sugerează că în zonă se afla un centru ceremonial.

Fără îndoială, Tikal se numără printre cele mai valoroase rămășițe ale civilizațiilor precolumbiene.

5

Marea moschee din Djenne, Mali

Foto: Pinterest

O altă minune arhitecturală pe care puțini oameni o cunosc este Marea Moschee din Djenne. Mulți experți cred că moscheea este cea mai mare realizare a stilului arhitectural sudano-sahelian.

Cu siguranță, este una dintre cele mai interesante structuri pe care ai să le vezi vreodată.

Fiind un loc de întâlnire pentru negustorii din Sudan și Guineea încă din anul 800, moscheea și orașul din jurul ei sunt uneori numite „Orașul de noroi”, fiindcă toate structurile de aici sunt construite dintr-un amestec de lut și paie.

Moscheea actuală a fost construită abia în 1906 și a fost extinsă semnificativ, însă baza monumentului datează cel mai probabil din anul 1200.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii”

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase – atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

„Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu