5 ruine fascinante din locuri exotice, pe care ți-ar plăcea să le vezi

Vechea arhitectură, enigmatică și maiestuoasă, atrage atenția oricui. Desigur, este fascinant să rătăcești printre aceste rămășițe ale istoriei omenirii și să înțelegi la fața locului cum trăiau strămoșii noștri.

Acesta este motivul pentru care ruine precum Machu Picchu, Stonehenge sau piramidele din Egipt sunt azi incredibil de populare. Toate aceste monumente antice merită recunoaștere, însă în cele ce urmează îți vom prezenta cinci ruine care sunt ceva mai puțin cunoscute, dar la fel de frumoase.

1. Fatehpur Sikri, India

Foto: Wikimedia

Este uimitor cum acest oraș din secolul XVI a rămas aproape intact! Fatehpur Sikri, din Uttar Pradesh, nu este cea mai veche ruină din listă, însă arhitectura sa unică și conservată perfect merită menționată, mai ales fiindcă este situată în apropierea altei destinații turistice majore, Taj Mahal.

Fatehpur Sikri („Orașul Victoriei”) este o așezare fortificată creată de împăratul Akbar în 1571. Akbar a fost al treilea împărat mughal și a inițiat construirea acestui oraș superb de teracotă drept capitală a imperiului.

În timpul domniei lui Akbar, Imperiul Mughal prospera și a reușit să-și lărgească granițele pe aproape întreg subcontinentul indian. Așa că împăratul dispunea de fonduri pe care să le cheltuiască pe proiecte arhitecturale extraordinare, iar Fatehpur Sikri este un exemplu perfect al unui astfel de proiect.

Din nefericire, după numai 14 ani, sursele de apă ale orașului s-au diminuat dramatic și așezarea a fost abandonată complet, rămânând nelocuită timp de secole.

Foto: Wikimedia

Astăzi, orașul este un exemplu de arhitectură mughală și turiști din lumea întreagă îl vizitează pentru a admira multitudinea de palate regale și pavilioane de aici.

Poți vedea curți imaculate, grădini, turnuri, o moschee, piscine ornamentale și locuințe regale, inclusiv un harem, toate acoperite cu decorațiuni complicate și sculpturi incredibil de detaliate.

Este cea mai bine conservată colecție de arhitectură mughală din India. Astăzi, în oraș se găsește și un muzeu arheologic care conține artefacte din perioadele mughală și premughală.

2. Grotele Longmen, China

Foto: Kevin Poh / Flickr

Grotele Longmen, unul dintre cele mai ușor de recunoscut situri istorice din China, sunt situate la numai 12 kilometri sud de orașul Luoyang, unul dintre cele mai vechi orașe din lume.

Grotele încorporează 2.345 de peșteri și nișe, pe care se află 2.800 de inscripții, 43 de pagode și peste 100.000 de sculpturi budiste. Cele mai timpurii opere din sit datează din anul 493, însă, potrivit evaluărilor arheologice, sculpturile au continuat să fie adăugate până în 1127.

Foto: Kevin Poh / Flickr

Grotele Longmen sunt o priveliște uimitoare. Multitudinea de sculpturi și imagini ale lui Buddha și ale altor iluminați sunt dispuse peste tot pe fațada stâncoasă a muntelui, în fața cărora privitorii rămân fără cuvinte.

Desigur, bijuteria grotelor este Fengxiansi ( din anii 672 – 675), cea mai mare și extravagantă peșteră (în imaginea de mai sus). Printre sculpturile de aici se numără impresionanta statuie Vairocana Buddha, înaltă de 17 metri, și multe statui ale unor personaje de seamă ale budismului.

Situl este considerat apogeul artei chineze budiste, și pe drept cuvânt.

3. Templele Bagan, Myanmar

Foto: KX Studio/ Flickr

Bagan este un alt sit budist sacru. Este o zonă arhitecturală plină de o gamă extraordinară de opere de artă și monumente, cum ar fi temple, stupe, locuri de pelerinaj, fresce și sculpturi.

Templele de la Began au fost construite în secolele Xi și XIII și fiecare conducător al civilizației Bagan a contribuit la peisajul superb al zonei.

Foto: KX Studio/ Flickr

În total, în zonă se află aproape 3.600 de monumente în diferite stiluri arhitecturale și întreaga regiune se află pe lista patrimoniului UNESCO.

Desigur, templele Bagan sunt cea mai mare atracție turistică din Myanmar, fiind de bază pentru dezvoltarea industriei turismului în această țară.

4. Tikal, Guatemala

Foto: Mike Vondran / Flickr

Tikal este o altă bijuterie UNESCO, fiind cel mai impresionant complex de monumente al civilizației Maya. Ruinele sunt situate adânc în pădurea tropicală din Guatemala (unde se găsesc și aceste statui misterioase construite cu ajutorul trăsnetului), iar istoricii spun că numele mayaș al orașului era Yax Mutal.

Cele mai timpurii dovezi arheologice datează din 1.000 î.e.n., însă construcțiile majore au început abia în 400-300 î.e.n., când au fost construite atât piramidele, cât și platformele.

Foto: Mike Vondran / Flickr

Bijuteriile orașului antic erau cele două piramide gemene cu trepte dispuse față în față, însă orașul conține și palate și piețe publice, ceea ce sugerează faptul că în zonă se afla un centru ceremonial.

Fără îndoială, Tikal se numără printre cele mai valoroase rămășițe ale civilizațiilor precolumbiene.

5. Marea moschee din Djenne, Mali

Foto: Pinterest

O altă minune arhitecturală pe care puțini oameni o cunosc este Marea Moschee din Djenne. Mulți experți cred că moscheea este cea mai mare realizare a stilului arhitectural sudano-sahelian.

Cu siguranță, este una dintre cele mai interesante structuri pe care ai să le vezi vreodată.

Foto: Pinterest

Fiind un loc de întâlnire pentru negustorii din Sudan și Guineea încă din anul 800, moscheea și orașul din jurul ei sunt uneori numite „Orașul de noroi”, fiindcă toate structurile de aici sunt construite dintr-un amestec de lut și paie.

Moscheea actuală a fost construită numai în 1906 și a fost mărită semnificativ, însă baza monumentului datează cel mai probabil din anul 1200.

Ca să știi mai mult

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase - atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

Comandă cartea „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu