5 realizări extraordinare din vremuri de pandemie

Europa a fost lovită de epidemii în numeroase rânduri. Maladii precum holera și ciuma bubonică au ucis milioane de oameni și au cauzat schimbări profunde în societate. Însă în timpul (și uneori datorită) acestor evenimente tragice au luat naștere unele dintre cele mai mari realizări artistice și științifice ale secolelor trecute.

1

Romanul „Evgheni Oneghin”, finalizat în plină epidemie de holeră

Aleksandr Puskin
Aleksandr Pușkin. Foto: Art Special Day

În Rusia, statutul lui Aleksandr Pușkin este echivalent cu cel al lui William Shakespeare în Marea Britanie. Pușkin este „marele bard” al literaturii ruse, iar una dintre cele mai mari opere ale sale este romanul în versuri „Evgheni Oneghin”.

Povestea se concentrează asupra vieții lui Evgheni Oneghin, un aristocrat bogat și răsfățat care trăiește în Sankt Petersburg. Sătul de viața socială a orașului, Oneghin decide să se mute pe moșia de la țară a unchiului său decedat. Aici, îi întâlnește pe poetul Vladimir Lenski și pe frumoasa Tatiana Larina, care devine obsesia lui.

În 1879, „Evgheni Oneghin” a fost transpus într-o arie de operă de către marele compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski. Romanul cuprinde multe elemente autobiografice și aspecte din viața lui Pușkin. La fel ca personajul său principal, Pușkin era, la rândul lui, un dandy. La un moment dat, scriitorul a avut o relație amoroasă cu Anna Petrovna Kern, o femeie căsătorită.

Pușkin se îndrepta către scris ori de câte ori era bolnav (cel mai adesea de boli venerice). În toamna anului 1830, o epidemie teribilă de holeră izbucnită în Moscova l-a făcut pe Pușkin să se refugieze la moșia familiei sale de la țară.

În această perioadă de izolare, scriitorul a finalizat romanul „Evgheni Oneghin”, precum și alte câteva opere.

2

Romanul „Muntele vrăjit”, inspirat de sanatoriile pentru bolnavii de TBC

Thomas Mann
Thomas Mann. Foto: The Article

Considerat una dintre cele mai mari opere ale literaturii germane, romanul „Muntele vrăjit”, scris de Thomas Mann, a fost publicat pentru prima dată în 1924. Romanul (disponibil aici) îl are ca personaj principal pe Hans Castorp.

Tânărul negustor din Hamburg decide să-l viziteze pe vărul său Joachim, internat într-un un sanatoriu de tuberculoși din Alpii Elvețieni. Ceea ce trebuia să fie o simplă vizită se transformă într-o călătorie complicată, pe măsură ce sănătatea lui Castorp se deteriorează.

Trăirile personajului principal al romanului au fost inspirate din experiența personală a lui Mann. Soția sa, Katia, suferea de tuberculoză. În 1912, femeia a fost internată în sanatoriul din Davos-Platz, Elveția, unde Mann o vizita foarte des.

În anii următori, cei doi s-au tratat frecvent în diverse stațiuni balneare din întreaga Europă, iar Mann a transformat aceste experiențe în decorul romanului „Muntele vrăjit”.

3

„Decameronul”, inspirat de Moartea Neagră

Boccacio
Giovanni Boccacio. Foto: Wikimedia

„Decameronul” este, probabil, cea mai importantă operă literară care are drept subiect o pandemie. Scrisă cel mai probabil între 1348 și 1353, cartea spune povestea a zece tineri aristocrați care se refugiază pe o moșie de la țară pca să evite epidemia de ciumă bubonică din Florența.

Izolați pe moșie, tinerii spun 100 de povești, pe parcursul mai multor zile. Cele mai multe dintre aceste povești sunt întunecate, deși unele sunt amuzante.

Giovanni Boccaccio, autorul „Decameronului”, a trăit perioada pandemiei de ciumă din secolul XIV. La fel ca personajele din romanul său, în 1340, Boccaccio a reușit să evite epidemia de ciumă din Florența călătorind la Napoli și în alte orașe italiene.

Însă, 18 ani mai târziu, a fost martor la o altă epidemie de ciumă, care a ucis aproape jumătate din populația Florenței.

4

William Shakespeare și viața în vremea ciumei

Ciuma
Ciuma a făcut ravagii în Europa în vremea lui Shakespeare. Foto: Shakespeare Solved

Întreaga viață a lui William Shakespeare a fost marcată de epidemii de ciumă. Când era copil, Shakespeare a fost unul dintre puținii locuitori din Stratford-upon-Avon care au supraviețuit ciumei din 1564.

Potrivit lui Jonathan Bate, unul dintre biografii scriitorului, experiența lui Shakespeare cu ciuma a fost definitorie pentru viața și opera sa. Ciuma este menționată în câteva dintre cele mai faimoase opere ale sale, inclusiv în „Romeo și Julieta.”

Mai mult, cea mai prolifică perioadă a lui Shakespeare a fost între anii 1605 și 1606, când ciuma a determinat închiderea teatrelor din Londra.

Având mai mult timp liber, Shakespeare s-a concentrat pe scris. În această perioadă au luat naștere multe dintre capodoperele scriitorului, „Regele Lear”, „Macbeth” și „Antoniu și Cleopatra”.


Dacă te interesează acest subiect, îți recomandăm cartea „Viața secretă a lui William Shakespeare”, disponibilă aici.


5

Isaac Newton și legile mișcării și ale gravitației

Isaac Newton
Isaac Newton a revoluționat fizica. Foto: Pinterest

Fizicianul și matematicianul englez Isaac Newton este unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai tuturor timpurilor. Fără descoperirile lui Newton, Epoca Luminilor nu ar fi fost posibilă.

În 1665, când Newton era student la Universitatea Cambridge, școala s-a închis din cauza Marii Ciume din Londra. Newton s-a întors la casa părintească și a început să realizeze o serie de experimente.

În timpul acestei izolări, Newton a observat pentru prima dată legile mișcării și ale gravitației. Întors la universitate în 1667, fizicianul și-a prezentat descoperirile. Doi ani mai târziu, a devenit profesor.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu