5 practici medicale bizare folosite de-a lungul istoriei

Ce ai face dacă nu ai mai putea să ai încredere în doctori? Profesia medicală nu a fost mereu la fel de demnă de încredere ca în ziua de azi, și asta din motive întemeiate.

La urma urmei, probabil că orice pacient s-ar gândi de două ori înainte de a urma sfatul medicului, dacă asta ar însemna să înghită un pahar cu urină, să se cuibărească într-un cadavru de animal sau să lase pe cineva să îi scormonească prin creier cu o tijă de metal.

Istoria a fost martora multor ciudățenii, iar medicina a fost unul dintre cele mai fertile domenii din acest punct de vedere. Iată cinci exemple demne de amintit.

1

„Stai într-o balenă moartă ca să te vindeci de reumatism.”

Un bărbat suferind de reumatism încearcă să scape de dureri stând în cadavrul unei balene. Foto: Biblioteca Națională a Australiei via BBC

Te dor încheieturile pe măsură ce îmbătrânești? Se pare că, dacă stai timp de 30 de ore într-un cadavru de balenă, vei rezolva problema. Sau poate că nu… Oricum, imaginea vorbește de la sine.

Este posibil ca practica să fi început atunci când un australian beat a căzut peste un cadavru de balenă și – după ce a stat câteva ore acolo, pentru că prietenii au refuzat să scoată, din cauza mirosului oribil -, a observat că i-au dispărut durerile de la încheieturi.

Sydney Morning Herald, un ziar din Australia, a publicat în 1896 o știre despre „noul remediu”.

2

„Trebuie să îți luăm niște sânge. Ai prea mult.”

Lăsarea sângelui, desen de epocă. Foto: Alamy

În Grecia antică, medicina umorală era la ordinea zilei. Pe de altă parte, până în secolul XX, să ajungi medic nu era considerată vreo mare realizare.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Ideea medicinei umorale era că trupul conține patru elemente, iar sângele este unul dintre ele – produs de ficat, ceea ce era eronat. Se credea că „bolile trăiesc în sânge” și că, dacă sângele era drenat, dispărea și boala.

Asta era teoria, care a fost contrazisă și depășită la mijlocul secolului XIX. Lăsarea sângelui nu mai este o metodă credibilă, dar încă mai este practicată în anumite zone din lume.

3

„Acest vibrator te va scăpa de isterie. Oh, da!”

„Isteria” este un concept vag, care nu mai este luat în serios. Era o idee sexistă, folosită în societatea patriarhală de acum două secole.

„Isteria” era un diagnostic care, la jumătatea secolului XIX, putea fi pus cu ușurință oricărei femei. Leacul era „masajul pelvian” până când pacienta atingea „paroxismul isteric” (orgasmul). Pentru a duce la bun sfârșit acest „tratament”, doctorii au inventat mașinile vibratoare. Invenția din imagine se numea „Manipulatorul” (1869) și era alimentată de un motor cu aburi. Foto: Ewan Morisson / Twitter

Medicii credeau că puteau vindeca isteria femeilor prin stimularea cu mâna. Însă, cum mâna obosea, aveau nevoie de ceva care să automatizeze procesul. Astfel a apărut vibratorul.

4

„După ce îți vom înfige un piron în creier, te vei simți mai bine.”

Schema sumară a efectuării unei lobotomii transorbitare. Foto: Wikimedia

Dacă tot se spune că ne folosim doar 10% din creier, de ce să nu îndepărtăm o parte din el? Lobotomia era folosită drept tratament pentru bolile mintale neînțelese, inclusiv pentru „melancolie”, o altă rămășiță a medicinei antice.

Zeci de mii de lobotomii au fost făcute în toată lumea, înainte ca practica să înceteze, în anii ’50. Beneficiile erau, în cel mai bun caz, discutabile și, în cel mai rău caz, letale.

Prea puțini pacienți au dat dovadă de schimbare în bine, iar restul au devenit „legume” sau au decedat. De exemplu, Rosemary Kennedy, sora președintelui american JFK, lobotomizată la cererea familiei sale.

5

„Bea urina asta, o să-ți facă bine!”

Pacienții îi arată mostre de urină călugărului-doctor Constantin Africanul (secolul XI). Foto. Pinterest

Urinoterapia este un termen-umbrelă, deoarece culturi diferite au folosit urina în moduri diferite. Pasionații de tehnicile de supraviețuire ar putea crede că este în regulă să o bei, iar un text antic sanscrit, numit Damar Tantra, sugera chiar masarea pielii cu urină.

„Masajul sexy cu urină” nu mai este de mult la modă. Nu există prea multe studii referitoare la beneficiile terapiei cu urină, dar până acum s-au observat următoarele:

  • Urinatul pe locul înțepăturii meduzei poate înrăutăți situația.
  • În tractul urinar se află bacterii, așa că urina nu este întotdeauna sterilă.
  • Urinatul pe picior pentru a vindeca micoza poate agrava afecțiunea.

Să reflectăm puțin la un lucru fundamental: urina este un lichid de care corpul vrea să scape. Organismul filtrează substanțele dăunătoare, pe care le eliminăm prin urină. Ce sens are să o introduci înapoi în corp?


Distribuie:

Citește în continuare

2 comentarii la „5 practici medicale bizare folosite de-a lungul istoriei”

  1. Totusi orice practica(medicala sau de alta natura)pleaca de undeva,cel mai des din observatie iar obesrvatia a fost singura metoda de investigatie inaintea erei tehnologice.Nu comentez decat practica de a scoate sange care a plecat de la o observatie extrem de corecta:facea bine la cel putin 5 pacienti de 10.Aceasta deoarece intotdeauna (in trecut ca si acum)cea mai ferecveta afectiune a fost hipertensiunea arteriala,unde emisia de sange face bine celui bolnav.Concluziile au fost eronate dar observatia a fost corecta.

    Răspunde
  2. Exterem de bizar si periculos,practicile asa zise medicale erau considerate probabil la vremea respectiva culmea medicinei,si cred ca asa va fi considerata medicina contemporana in viitor ,peste sute sau mii de ani in viitor .

    Răspunde

Lasă un comentariu