5 practici medicale bizare folosite de-a lungul istoriei

Profesia medicală nu a fost mereu la fel de demnă de încredere ca în ziua de astăzi, și asta din motive întemeiate. La urma urmei, probabil că orice pacient s-ar gândi de două ori înainte de a urma sfatul medicului, dacă asta ar însemna să înghită un pahar cu urină, să se cuibărească într-un cadavru de animal sau să lase pe cineva să îi scormonească prin creier cu o tijă de metal.

Istoria a fost martora multor ciudățenii, iar medicina a fost unul dintre cele mai fertile domenii din acest punct de vedere. Iată cinci exemple demne de amintit.

1

Balenele moarte vindecă reumatismul

Un bărbat suferind de reumatism încearcă să scape de dureri stând în cadavrul unei balene. Foto: Biblioteca Națională a Australiei via BBC

Te dor încheieturile pe măsură ce îmbătrânești? Se pare că, dacă stai timp de 30 de ore într-un cadavru de balenă, vei rezolva problema. Sau poate că nu… Oricum, imaginea vorbește de la sine.

Sydney Morning Herald, un ziar din Australia, a publicat în 1896 o știre despre acest „nou remediu”.

2

Lăsarea sângelui

Lăsarea sângelui, desen de epocă. Foto: Alamy

În Grecia Antică, medicina umorală era la ordinea zilei. Ideea medicinei umorale era că trupul conține patru elemente, iar sângele este unul dintre ele – produs de ficat, ceea ce era eronat.

Se credea că „bolile trăiesc în sânge” și că, dacă sângele era drenat, dispărea și boala. Asta era teoria, care a fost contrazisă și depășită abia la mijlocul secolului XIX.

Lăsarea sângelui nu mai este o metodă credibilă, dar încă mai este practicată în anumite zone din lume.

3

Vindecarea isteriei cu ajutorul vibratorului

„Isteria” era un diagnostic care, la jumătatea secolului XIX, putea fi pus cu ușurință oricărei femei. Leacul era „masajul pelvian” până când pacienta atingea „paroxismul isteric” (orgasmul). Pentru a duce la bun sfârșit acest „tratament”, doctorii au inventat mașinile vibratoare. Invenția din imagine se numea „Manipulatorul” (1869) și era alimentată de un motor cu aburi. Foto: Ewan Morisson / Twitter

„Isteria” este un concept vag, care astăzi nu mai este luat în serios. Era o afecțiune atribuită exclusiv femeilor în societatea patriarhală de acum două secole.

Medicii credeau că puteau vindeca isteria femeilor prin stimularea cu mâna. Însă, cum mâna obosea, aveau nevoie de ceva care să automatizeze procesul. Astfel a apărut vibratorul.

4

Lobotomia

Schema sumară a efectuării unei lobotomii transorbitare. Foto: Wikimedia

Lobotomia era folosită drept tratament pentru bolile mintale neînțelese, inclusiv pentru „melancolie”, o altă idee moștenită de la medicii antici.

Până în anii ’50, când practica a încetat, în lume au fost realizate zeci de mii de lobotomii. Beneficiile erau, în cel mai bun caz, discutabile și, în cel mai rău (și frecvent) caz, letale.

Prea puțini pacienți au dat dovadă de schimbare în bine, iar restul au devenit „legume” sau au decedat. De exemplu, Rosemary Kennedy, sora președintelui american JFK, lobotomizată la cererea familiei sale.

5

Terapia cu urină

Pacienții îi arată mostre de urină călugărului-doctor Constantin Africanul (secolul XI). Foto. Pinterest

Urinoterapia este un termen-umbrelă, deoarece diversele culturi au folosit urina în moduri diferite. În Roma Antică, Pliniu cel Bătrân recomanda urina proaspătă pentru tratarea inflamațiilor, arsurilor, afecțiunilor anusului, fisurilor sau a înțepăturilor de scorpion.

În 1666, medicul englez George Thomson recomanda urina procesată pentru prevenirea ciumei bubonice, iar la începuturile epocii moderne chirurgul francez Ambroise Paré nota că mâncărimile de pleoapă pot fi vindecate prin spălarea cu urina pacientului, urină păstrată în prealabil, timp de o noapte, într-un recipient.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „5 practici medicale bizare folosite de-a lungul istoriei”

 1. Totusi orice practica(medicala sau de alta natura)pleaca de undeva,cel mai des din observatie iar obesrvatia a fost singura metoda de investigatie inaintea erei tehnologice.Nu comentez decat practica de a scoate sange care a plecat de la o observatie extrem de corecta:facea bine la cel putin 5 pacienti de 10.Aceasta deoarece intotdeauna (in trecut ca si acum)cea mai ferecveta afectiune a fost hipertensiunea arteriala,unde emisia de sange face bine celui bolnav.Concluziile au fost eronate dar observatia a fost corecta.

  Răspunde
 2. Exterem de bizar si periculos,practicile asa zise medicale erau considerate probabil la vremea respectiva culmea medicinei,si cred ca asa va fi considerata medicina contemporana in viitor ,peste sute sau mii de ani in viitor .

  Răspunde
 3. Chiar şi în zilele noastre asistăm la schimbarea opiniilor medicale. Un exemplu îl reprezintă ouăle care au fost mult timp contraindicate la cei cu colesterolul crescut. Acum este cunoscut că aportul din alimente are o importanţă redusă, colesterolul fiind în cea mai mare parte sintetizat de ficat. De asemenea obezitatea era pusă pe seama consumului în exces a
  alimentelor grase, astăzi fiind recunoscut rolul nefast al produselor alimentare bogate în hidraţi de carbon.

  Răspunde

Lasă un comentariu