fbpx

5 oameni celebri cu povești de succes născute din eșec

Dacă n-ai reușit prima oară, nu renunța, încearcă din nou! Este ideea după ce s-au ghidat acești cinci oameni cu povești de succes.

Au traversat momente grele, când soarta părea să li se împotrivească, dar s-au încăpățânat să-și îndeplinească visul. Au fost cinci oameni obișnuiți, cu idei mărețe și cu voință de fier, care au reușit să treacă peste eșecuri și să își ducă viața așa cum au vrut.

Chiar dacă unii dintre ei au dobândit o notorietate extraordinară după moarte, poveștile lor ne-au inspirat și credem că te vor inspira și pe tine.

1. Abraham Lincoln – înfrângeri pe toate liniile, decese și cădere psihică

Povesti de succes - Abraham Lincoln
Abraham lincoln și fiul său. Foto: Abraham Byers / Alexander Gardner

Unele povești de succes încep din situații extrem de grele. Acesta a fost cazul lui Abraham Lincoln, care, înainte de a ajunge președintele SUA, a avut eșecuri pe toate planurile.

La începuturi, Lincoln deținea, împreună cu un partener, un magazin în New Salem. Din păcate, în 1833 magazinul a dat faliment, iar Lincoln și-a petrecut următorii ani plătind datoriile acumulate.

În 1835, logodnica sa, Ann Rutledge, a murit. Trei ani mai târziu, în 1838, Lincoln a candidat pentru un mandat în guvernul local, dar a fost înfrânt.

O nouă înfrângere a venit în 1843, când a candidat pentru Congresul american. Ghinionul nu s-a oprit aici pentru viitorul președinte.

În 1842 s-a căsătorit cu Mary Todd, dar trei din cei patru copii ai cuplului au murit din cauza bolilor. Din această cauză, Lincoln a căzut în depresie.

Într-un final, a fost ales în Congres în 1846, dar între 1854 și 1858 a fost înfrânt de două ori în candidatura pentru Senatul american. Totuși, determinarea nu l-a abandonat, iar în 1860 a hotărât să candideze la președinție, pe care a câștigat-o.

Din păcate, doar cinci ani mai târziu, în 1865, avea să intre definitiv în istorie într-un mod tragic: a fost asasinat.

2. Povești de succes: Imperiul construit de un dislexic

Povesti de succes - Steven Spielberg
Steven Spielberg în timpul filmărilor la Jurssic Park. Foto: Universal Pictures

Faimosul regizor Steven Spielberg suferă de dislexie, iar pe vremea când era elev era ținta bătăii de joc a colegilor, din cauză că nu putea citi bine. Această afecțiune nu era diagnosticată în anii ’50, când Spielberg era copil.

Regizorul a fost diagnosticat cu dislexie abia când a împlinit 60 de ani. Profesorii credeau că Spielberg e un elev leneș, deoarece nu era în stare să-și facă temele bine.

În tinerețe, Spielberg a dezvoltat o pasiune pentru cinematografie, dar drumul spre celebritate avea să fie extrem de greu. A dat admitere la Facultatea de Științe Cinematografice din California, dar a fost respins de trei ori din cauza notelor prea mici obținute în liceu.

Totuși, Speilberg n-a renunțat la visul său și a început să facă filme, fără a avea o diplomă în domeniu. Pelicule precum Jaws (Fălci), ET, Poltergeist, Cape Fear (Promontoriul groazei) sau Lista lui Schindler aveau să-l consacre drept unul dintre cei mai faimoși regizori ai tuturor timpurilor.

În mod ironic, în 1994, după ce a devenit faimos, Facultatea de Științe Cinematografice, care-l respinsese de trei ori, i-a conferit o diplomă de onoare.

3. Vincent van Gogh, nebunul care a marcat istoria artei

Povesti de succes - Vincent van gogh
Vincent van Gogh, autoportret. Foto: eskipaper.com

Viața pictorului Vincent Van Gogh a devenit o poveste de succes abia după moartea artistului. Pe parcursul vieții, Van Gogh era considerat nebun din cauza episoadelor psihotice și halucinațiilor pe care le avea.

Pictorul s-a născut într-o familie de clasă mijlocie, iar în tinerețe a lucrat ca dealer de artă. A început să picteze în 1881, pe vremea când era susținut financiar de fratele său mai mic.

Pe parcursul vieții, Van Gogh a fost internat în diverse spitale psihiatrice. N-a reușit să învingă depresia, iar pe 27 iulie 1890 s-a împușcat în piept și a murit două zile mai târziu.

Cât timp a trăit, artistul a fost considerat un ratat, iar faima a căpătat-o abia după moarte. Astăzi, tablourile lui valorează milioane de dolari, iar Van Gogh este dovada faptului că până și viețile chinuite pot da naștere unor povești de succes.

Povești de succes: Fondatorul KFC sau lupta cu sărăcia

Povesti de succes - Harland Sanders
Colonelul Sanders alături de produsul său care i-a adus faămă și avere, KFC. Foto: KFC.com

Bătrânul cu păr alb și ochelari de pe sigla KFC este chiar fondatorul lanțului de restaurante, Harland Sanders. Imaginea este celebră în toată lumea și a devenit un simbol de neconfundat. Puțini știu, însă, că Harland Sanders – sau Colonelul Sanders, cum este cunoscut acum – a trecut prin încercări grele până să dezvolte bănoasa afacere.

În 1930, Sanders, care tocmai fusese părăsit de soție, a deschis un mic restaurant în localitatea Corbin, din Kentucky. Aici a dezvoltat Colonelul faimoasa rețetă de pui pane.

Totul a mers bine până în 1955, când a fost construită autostrada 75. Noua rută a deviat traficul prin altă parte, iar restaurantul lui Sanders a rămas fără clienți.

Colonelul s-a văzut nevoit să vândă restaurantul la licitație și a cheltuit toți banii pentru a-și acoperi datoriile. Astfel, la 65 de ani, Sanders ajunsese un bătrân sărac, care trăia din ajutoare sociale.

Bărbatul nu s-a lăsat învins și a început să caute restaurante cărora să le vândă rețeta sa. A fost respins de peste 1.000 de ori, iar timp de 2 ani a dormit în mașină.

Apoi, norocul i-a surâs. Un proprietar de restaurant i-a cumpărat rețeta, iar în următorii 9 ani alți 600 de proprietari au mers pe mâna lui.

Așa a ajuns Sanders să câștige 2 milioane de dolari, iar lanțul KFC este acum unul dintre cele mai profitabile din lume.

5. Ferdinand Alexander Porsche, dat afară de la școala de design

Povesti de succes - Porsche
Ferdinand Alexander Porsche alături de un model 911 Carrera 2 3,6 Coupé Mj. 1992. Foto: dedeporsche.com

Ferdinand Alexander Porsche este acum unul dintre cei mai celebri designeri din istorie. A creat faimosul model Porsche 911, o mașină cu forme inconfundabile.

Provenind dintr-o familie de ingineri, tânărul Ferdinand Alexander a ales să se facă designer, și nu inginer. Începuturile n-au fost, însă, prea ușoare.

Porsche s-a înscris la Universitatea din Ulm, Germania, unde a studiat designul industrial. După un an, a fost picat la examene deoarece profesorii se îndoiau de talentul lui.

Totuși, Porsche nu s-a lăsat, iar în 1957 a început ucenicia în departamentul de design al producătorului de mașini sport deținut de familia sa. Așa a ajuns să conceapă modelul Porsche 911, care este considerat și acum o bijuterie.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

  • BUNA SEARA , BINE DE STIUT, NIMENI , NU POATE STII CE S-E PETRECE IN SPATELE CORTINEI SI A CELEBRITATII ! ! !

  • MARIUS L . spune:

    BUNA SEARA , BINE DE STIUT, NIMENI , NU POATE STII CE S-E PETRECE IN SPATELE CORTINEI SI A CELEBRITATII ! ! !

  • >