5 personaje istorice ale căror morminte nu au fost găsite

Cuceritorii, regii și reginele sunt adesea îngropați alături de bogățiile lor. Ce se întâmplă, însă, cu toate acele morminte despre care nu se mai știe nimic?

Aceste morminte dispărute ar putea conține comori precum cele descoperite în mormântul faraonului Tutankhamon. Marc Antoniu și Cleopatra au fost îngropați cu toate onorurile, dar mormântul lor nu a fost găsit niciodată.

Uneori, locurile mormintelor erau ținute la secret în mod deliberat. Sovieticii au șters toate urmele locului de înmormântare al conducătorului celui de-Al Treilea Reich pentru a se asigura că naziștii nu se vor aduna niciodată acolo pentru a-l comemora pe Führer-ul căzut.

Cuceritori precum Ginghis Han și Attila Hunul au poruncit ca locurile lor de înmormântare să rămână secrete, mulți dintre participanții la înmormântare fiind uciși tocmai în acest scop.

În alte cazuri, locurile mormintelor au fost pur și simplu uitate. Mormântul lui Alexandru cel Mare a fost cândva venerat, până când dezastrele naturale i-au șters toate urmele.

În mod similar, locul de înmormântare al lui Leonardo da Vinci a atras turiști vreme de sute de ani, până la Revoluția Franceză, când osemintele marelui artist au fost împrăștiate.

1

Attila Hunul

„Attila pe un cal alb”, pictură de Eugène Delacroix (1798–1863). Foto: Wikimedia

Conform legendei, oamenii care l-au îngropat pe Attila au fost uciși pentru a nu divulga secretul cu privire la locul de înmormântare. Se spune că soldații huni și-au tăiat părul și și-au crestat obrajii cu cuțitele pentru a-l plânge cu sânge pe liderul căzut.

După un doliu de o zi, hunii l-au îngropat pe Attila în trei sicrie – de fier, de argint și de aur – puse unul într-altul, ca o păpușă rusească. Au deviat un râu pentru a îngropa sicriul triplu al lui Attila în albie, apoi au lăsat apa să curgă peste locul de înmormântare.

În 2014, presa din Ungaria a relatat că o echipă de muncitori în construcții a găsit cavoul lui Atila.

În timp ce săpau fundația pentru un pod de pe malurile Dunării, au descoperit o încăpere care conținea schelete umane și de cai, împreună cu bijuterii, echipamente tactice și o sabie masivă. În cele din urmă, totul s-a dovedit a fi o farsă.

2

Primul rege din Hawaii a fost îngropat într-o peșteră

Regele Kamehameha I, portret anonim. Foto: Wikimedia

Un proverb hawaiian spune că nimeni nu va găsi mormântul regelui Kamehameha. „Numai steaua dimineții știe unde sunt păzite oasele lui Kamehameha”, susține proverbul.

Asta, deoarece doi dintre sfetnicii primului rege hawaiian au ascuns trupul lui Kamehameha imediat după decesul acestuia, survenit în 1819. Cei doi au depus rămășițele regelui într-o peșteră.

Două decenii mai târziu, un istoric deplângea faptul că „ascunzătoarea oaselor marelui Kamehameha este un secret bine păstrat”. Astăzi, două secole mai târziu, constatarea istoricului rămâne valabilă.

La sfârșitul secolului XIX, unul dintre succesorii lui Kamehameha a încercat să găsească mormântul monarhului. Regele David Kalakaua a reușit să identifice o peșteră-mormânt în care a găsit două schelete.

Ambele sunt acum păstrate la Mausoleul Regal, dar nimeni nu știe dacă rămășițele lui Kamehameha se numără printre aceste oseminte.

3

Mormântul lui Adolf Hitler și implicarea KGB

Liderul celui de-Al Treilea Reich s-a sinucis într-un buncăr din Berlin în 1945, după care adepții săi fideli i-au incinerat corpul.

Însă, când sovieticii au luat cu asalt Berlinul, la 5 mai 1945, au găsit rămășițele liderului și ale soției sale, Eva Braun. În zilele care au urmat, sovieticii au ascuns cadavrele într-o pădure din Germania.

Adolf Hitler. Foto: Wikimedia

În anul următor, au dezgropat cadavrele și le-au transportat la o garnizoană, iar de acolo cazul a fost preluat de KGB. În 1970, înainte de a abandona garnizoana, sovieticii au dezgropat trupul Führer-ului.

Apoi, potrivit unui document al KGB, „rămășițele au fost arse la marginea orașului Shoenebeck, la 11 kilometri distanță de Magdeburg, apoi cenușa a fost colectată și aruncată în râul Biederitz”.

KGB-ul a ascuns în mod intenționat toate dovezile despre înmormântarea lui Adolf Hitler, probabil dorind să se asigure că mormântul acestuia nu va deveni niciodată un loc de adunare pentru naziști.

4

Mormântul lui Leonardo da Vinci, tulburat de Revoluția Franceză

Leondardo da Vinci. Foto: Wikimedia

După ce a realizat picturile „Mona Lisa” și „Cina cea de Taină”, Leonardo da Vinci s-a mutat în Franța pentru a lucra pentru regele Francisc I. Când da Vinci a murit, francezii l-au îngropat într-o capelă de pe Valea Loarei.

Dar, în timpul Revoluției Franceze, un grup de revoluționari a distrus capela. Mai târziu, adepții artistului renascentist au scos rămășițele și le-au transportat într-o capelă mai mică.

Astăzi, oamenii de știință vor să testeze ADN-ul rămășițelor pentru a verifica dacă acestea aparțin cu adevărat lui da Vinci. Însă, cum artistul nu a avut copii, testele genetice sunt problematice.

În 2016, Alessandro Vezzosi și Agnese Sabato i-au identificat pe descendenții fratelui vitreg al lui da Vinci. Savanții intenționează să compare ADN-ul acestora cu cel prelevat dintr-o șuviță de păr care ar fi putut proveni de la da Vinci.

5

Mormântul lui Mozart, pierdut pentru totdeauna?

Wolfgang Amadeus Mozart a murit în Viena, la doar 35 de ani, și a fost îngropat în cimitirul săracilor. Mai mult decât atât, cel puțin alte patru sau cinci corpuri au fost depuse alături de cel al muzicianului, în același mormânt.

Timp de câteva zeci de ani după trecerea sa în neființă, în 1791, puțini știau chiar și numele cimitirului în care se află trupul lui Mozart.

Potrivit unei anecdote, la un moment dat, un gropar care știa locul a luat craniul lui Mozart. În 1902, craniul cu pricina se găsea la Universitatea Mozarteum din Salzburg.

Wolfgang Amadeus Mozart, pictură de Barbara Krafft. Foto: Wikimedia

În 2006, oamenii de știință au analizat craniul pentru a stabili dacă acesta a aparținut compozitorului. Dar rezultatele, precum cele ale testelor anterioare, rămân neconcludente.

După toate probabilitățile, locul în care se află rămășițele lui Mozart nu va fi identificat niciodată.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>