5 păsări misterioase din lumea întreagă

Iată câteva dintre cele mai misterioase specii de păsări din lumea întreagă. Aceste viețuitoare sunt caracterizate prin penaje ieșite din comun, obiceiuri alimentare încă neînțelese sau de faptul că sunt foarte rare, ceea ce le face greu de studiat.

1

Papagalul de noapte

Foto: Pinterest

Între 1912 și 1979, ornitologii nu au observat nici măcar un singur exemplar din această specie originară din regiunea interioară a Australiei.

Prin urmare, cei mai mulți oameni de știință au presupus că dispăruse. De atunci, această pasăre nocturnă, galben-verzuie, a mai fost văzută de câteva ori.

Acum, experții estimează că numărul exemplarelor este de cel mult 250 de indivizi maturi. În noiembrie 2016, s-a confirmat pentru ultima oară că pasărea a fost zărită (după ce paznicii parcului din Queensland au găsit un specimen decapitat, ce murise după ce zburase într-un gard cu sârmă ghimpată).

Guvernul australian a ales să păstreze secretul asupra descoperirii, în timp ce erau căutate și mai multe exemplare, pentru ca persoanele pasionate de păsări să nu năvălească în parcul izolat în speranța că vor zări una dintre cele mai rare păsări din lume.

2

Astrapia cu coada fundă

Penajul din coadă al Astrapiei cu coada fundă este de trei ori mai lung decât corpul său, un record absolut printre păsări. Foto: Wikimedia

Endemică în pădurile montane din Papua Noua Guinee, această pasăre are cele mai lungi pene din coadă (proporțional cu mărimea corpului) dintre toate speciile de păsări.

Penele pot fi de trei ori mai lungi decât corpul păsării. Din păcate, tocmai acest penaj uimitor a atras braconierii. Din cauza vânatului și a pierderii habitatului, Astrapia a fost trecută pe lista cu specii „aproape amenințate de dispariție”.

Această specie este cea mai recent documentată dintre toate speciile genului numit „Păsările paradisului” și a fost descrisă pentru prima dată de exploratorul Fred Shaw Mayer în 1938.

3

Palila

Foto: Flickr

Această specie de pasăre de miere din Hawaii are o trăsătură uimitoare: se hrănește aproape exclusiv cu semințele plantei mamane, care conțin un nivel de toxine care ar ucide orice alt animal mic.

Savanții nu știu cu siguranță cum anume digeră pasărea aceste semințe cu potențial letal, dar s-a observat că palila evită anumite plante, ceea ce indică faptul că ar putea avea abilitatea de a alege semințele cu niveluri mai scăzute de otravă.

În 1978, guvernul a hotărât ca oile și caprele sălbatice să fie îndepărtate din singurul habitat rămas al păsării (culmile din Mauna Kea, de pe Insula Mare din Hawaii), deoarece consumau plantele mamane, punând în pericol supraviețuirea păsării.

4

Kakapo

Pasărea kakapo, care nu poate zbura, aproape că a dispărut după ce în Noua Zeelandă au fost introduși în mod intenționat prădători invazivi. Foto: Wikimedia

Cu circa 82 de milioane de ani în urmă, insula Noua Zeelandă s-a rupt de masa de pământ care avea să devină Australia și specia ciudată de papagal nocturn numit kakapo a început să calce pe o potecă neobișnuită a evoluției.

În absența prădătorilor, a devenit cel mai mare papagal din lume și a pierdut abilitatea de a zbura. Când coloniștii europeni au introdus pisici, șobolani și dihori în Noua Zeelandă, kakapo aproape că a dispărut.

Acum, numai 125-130 de kakapo mai trăiesc pe trei insule fără prădători, aflate pe coasta Noii Zeelande.

5

Ibisul crestat

Ibisul crestat este o specie amenințată cu dispariția, însă programele de reproducere în captivitate ar putea ajuta la revenirea sa. Foto: Flickr

Iată și ultima dintre aceste păsări misterioase. Botezat după creasta din pene albe care pornește de la ceafă, ibisul crestat obișnuia să cuibărească în Japonia, China, Coreea, Taiwan și Rusia.

În 1981, după mulți ani de restrângere a habitatului, în Japonia se mai aflau numai cinci exemplare în libertate. Oamenii de știință au capturat păsările și au derulat un program de împerechere, însă fără succes.

Acum, ultima populație sălbatică rămasă – circa 500 de păsări în provincia chineză Shaanxi – este sprijinită prin creșterea de pui în captivitate, ca parte a programului chinez de repopulare.

Specia se află în continuare pe lista cu specii amenințate de dispariție, dar savanții sunt optimiști că va reuși să-și revină.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 păsări misterioase din lumea întreagă”

  1. Ador aceste articole și informații despre temeti e simple, dar cu siguranță te lasă cu gura căscată. E puțin, dar informația poate avea un folos mare.

    Răspunde

Lasă un comentariu