5 mari orașe-fantomă și locuri abandonate și poveștile bizare din spatele lor

Orașele-fantomă nu se regăsesc doar în filme. Peste tot în lume există localități abandonate învăluite în mister, ce stau ca niște capsule ale timpului și ocupă imaginația și zilele de concediu ale multor aventurieri.

Dacă ești un spirit curios și te afli în perioada în care cauți o vacanță neconvențională, poate vei dori să explorezi măcar unul dintre locurile prezentate în continuare.

1

Ordos Kangbashi, cel mai mare oraș-fantomă din lume

Ordos Kangbashi trebuia să fie un oraș modern. Otot: South China Morning Post / Getty Images

Situat în regiunea chineză a Mongoliei Interioare, Ordos Kangbashi a fost gândit să fie un oraș modern, cu arhitectură de ultimă generație, stadioane mari și spații publice superbe.

Orașul a dobândit toate aceste lucruri în puțin mai puțin de zece ani, dar nu a reușit să atragă cel mai important „ingredient”: oamenii. A fost construit cu capacitatea de 300.000 de locuitori, însă doar 70.000 de persoane s-au mutat în oraș.

În cele din urmă, și acestea au început să plece, astfel că orașul nu s-a mai extins și a dat faliment. Astăzi, este în mare parte un oraș-fantomă, cu majoritatea clădirilor complet goale.

În urmă cu câțiva ani, un jurnalist a descoperit Ordos Kangbashi și a prezentat într-un material video problema orașelor-fantomă din China.

2

Așhabad și clădirile sale de lux, dar goale

Turkmenistan este o țară care a făcut parte din URSS și care a avut cu un lider care a fost comparat adeseori cu Kim Jong-Un, din Coreea de Nord. Președintele Saparmurat Niiazov plănuia să creeze o „epocă de aur a Turkmenistanului” în 1991, dând startul edificării Așhabadului.

A făcut acest lucru prin ridicarea unor clădiri care au doborât recorduri, transformând Așhabadul în orașul cu cele mai multe edificii de marmură din lume. De fapt, orașul – care are suprafața de aproximativ 4.5 milioane de metri pătrați – are 543 de clădiri realizate din acest material de lux.

Grafică: Incredibilia

Astăzi, Așhabad este în mare parte un oraș-fantomă, în principal din cauza culturii izolaționiste a conducerii țării. Deloc întâmplător, Turkmenistanul este una dintre cele mai puțin vizitate țări din lume.

3

Varosha, o destinație turistică asediată de armată

Varosha, Cipru. Foto: Athanasios Gioumpasis / Getty Images

Nu este ceva comun ca o destinație turistică frecventată de vedete precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch sau Brigitte Bardot să devină un oraș-fantomă. Dar exact asta s-a întâmplat cu regiunea Varosha din Famagusta, Cipru.

La începutului anilor ’70, Varosha era una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, potrivit BBC. Apoi, în 1974, Turcia a invadat Cipru.

Pe măsură ce armatele Turciei și ale Greciei se apropiau de Varosha, localnicii au fugit ca să își salveze viața. Potrivit BBC, Varosha este abandonat și se află sub controlul armatei turce din 1974.

Zona a fost închisă și nimeni – în afară de militari și personalul ONU – nu are voie să intre în fosta destinație turistică atât de populară în urmă cu aproape 50 de ani.

Au existat numeroase încercări de intermediere a unui acord în urma căruia Varosha să fie din nou deschisă publicului, dar nu s-a convenit nimic.

4

Craco, un loc care poate fi văzut în mai multe filme

Craco, Italia. Foto: DEA / Getty Images

Situat în arcul „cizmei” Italiei, Craco datează dinainte de anul 1060. De-a lungul istoriei sale de o mie de ani, Craco a fost scena multor conflicte între monarhi, armate și ideologii politice.

În 1963, ultimii 1.800 de locuitori din Craco au fost obligați să părăsească localitatea pentru propria lor siguranță, fiind strămutați la Craco Peschiera, un oraș din apropiere, potrivit Ancient Origins.

Filme precum „Quantum of Solace” și „The Passion of the Christ” au folosit orașul-fantomă italian pentru a asigura un decor spectaculos și pentru a conferi autenticitate poveștilor lor.

În ciuda faptului că a fost abandonat, Craco rămâne una dintre destinațiile turistice populare din Italia și a fost adăugat la Fondul Mondial al Monumentelor în 2010.

5

Insula Hashima, orașul minerilor

Insula Hashima, cunoscută sub denumirea de Gunkanjima (însemnând Insula Navei de Luptă, denumire inspirată de forma locului), este o insulă abandonată situată în largul coastei orașului japonez Nagasaki.

Amenajată inițial pentru locuințele celor care lucrau în minele de cărbune submarine în 1887, Hashima s-a extins rapid într-o insulă de clădiri înalte din beton, care adăposteau peste 5.000 de persoane.

În plus față de clădirile obișnuite ale comunității, această cetate insulară mai avea cinematograf, baie comunală, piscină, grădini pe acoperiș, magazine și chiar un salon de jocuri pachinko.

În cele din urmă, mina s-a închis în 1974, când Japonia a renunțat să mai exploateze cărbunele pentru energie și, odată cu locurile de muncă, au dispărut și locuitorii.

Pe măsură ce interesul față de insulă a crescut datorită istoriei sale interesante și arhitecturii izbitoare, călătoriile pe insulă au fost reluate în 2009. Insula Hashima a fost, de asemenea, prezentată ca „bârlog” al răufăcătorului în filmul „Skyfall” din seria „James Bond”.

Chiar dacă doar o mică parte a insulei este accesibilă publicului, aceasta rămâne o fereastră unică asupra epocii industrializării rapide a Japoniei și face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu