5 orașe care au fost abandonate în mod inexplicabil

Omul a început să întemeieze sate în neolitic. De atunci, au trecut milenii cu molime, dezastre naturale și războaie care au subjugat unele popoare. Astfel, unele orașe au fost abandonate și au căzut în paragină, lăsând în urmă legende sinistre, care au îndepărtat mulți vizitatori.

Iată câteva dintre aceste locuri, ruine ce rămân enigme pentru știința contemporană:

1

Çatalhöyuk

Foto: Getty Images

Aceasta este una dintre cele mai vechi așezări cunoscute din istoria omenirii. Situat în Turcia, Çatalhöyuk este un oraș abandonat în care au fost ridicate primele temple din lume. Aici, activitățile zilnice – cum ar fi vânătoarea, colectarea hranei și a apei – au început să se amestece cu gândirea magică a oamenilor.

O dovadă în acest sens sunt rămășițele mormintelor care au fost descoperite, datând din 7.500 î.e.n. Faptul că acești primi „coloniști” se gândeau deja la transcendență – din cauza nevoii de a-și îngropa morții – indică primele semne de practici religioase din lume. Orașul a fost abandonat din motive necunoscute.

2

Dargavs

Foto: Getty Images

Cunoscut și ca „Orașul morților”, acest oraș-fantomă din Rusia este ascuns între lanțurile muntoase din Caucaz. Este, de fapt, o necropolă antică, plină de morminte și cripte lăsate în voia sorții. Motivele pentru care oamenii i-au îngropat acolo pe cei dragi s-au pierdut în negura istoriei.

Vreme de secole, acest oraș abandonat a stârnit frica sătenilor din jur. Nu au vrut să se apropie de el, deoarece credeau că nu vor scăpa cu viață. Astăzi se știe că a fost „măturat” de o molimă care a exterminat cea mai mare parte a populației. Supraviețuitorii au fost nevoiți să fugă și ei pentru a-și salva viața.

3

Tikal

Foto: Getty Images

La nord de Guatemala, în provincia Petén, se află ruinele unuia dintre cele mai mărețe orașe ale culturii mayașe. Amplasat într-o regiune împădurită de zone umede, a fost un important centru religios și politic până în anul 900, când a fost abandonat în mod misterios.

Templul Jaguarului este cel mai faimos din complex, însoțit de un impresionant teren pentru ceremonii și de terase care au rămas intacte în ciuda trecerii timpului. În zilele noastre, situl arheologic este călcat de milioane de vizitatori în fiecare an.

Aici se află unele dintre cele mai bune exemple de diversitate a vieții sălbatice din lume: furnicari, pisici sălbatice și diverse tipuri de maimuțe coexistă cu structurile arhitecturale caracteristice splendorii maya.

4

Thonis

Foto: CHRISTOPH GERIGK©FRANCK GODDIO/HILTI FOUNDATION

În perioada faraonică târzie, Thonis era cel mai vizitat port din Egipt. S-a poziționat ca unul dintre principalele puncte comerciale ale imperiului, până când marea a început să îl împresoare. În cele din urmă, s-a scufundat în uitare printre valurile sărate.

5

Palenque

Foto: Getty Images

Rămășițele orașului abandonat Palenque sunt ascunse în pădurea tropicală din Chiapas, în sud-estul Mexicului. Aflat la granița cu Guatemala, este unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară, conținând unele dintre cele mai reprezentative vestigii ale arhitecturii și cosmologiei maya.

Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic îl cataloghează, alături de Calakmul, drept unul dintre cele mai importante orașe din perioada clasică.

A fost sediul uneia dintre cele mai notabile dinastii mayașe, ceea ce a făcut din el un oraș cu schimburi politice, comerciale și culturale extinse în anii de splendoare. Istoricii nu știu de ce a fost abandonat, aproape din senin.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu