5 oameni de știință care au făcut experimente pe ei înșiși

Experimentele făcute pe sine sunt o practică descurajată, dar destul de comună printre oamenii de știință, mai ales în domeniul medicinei.

Savanții recurg la această metodă dacă vor să examineze rezultatele mai repede, dacă au nevoie de o relatare la prima mână a efectelor, dacă nu doresc să aștepte ca birocrația să-și urmeze cursul prea lent sau din cauza problemelor etice, care i-ar putea împiedica pe voluntari să își asume acest risc.

Mulți savanți distinși și laureați ai Premiului Nobel au experimentat pe ei înșiși, iar unii au primit Nobelul tocmai datorită acestor experimente. Îți prezentăm câțiva dintre acești oameni de știință uimitori, care au făcut experiențe pe ei înșiși.

1

Chimistul care a băut o supă cu holeră

Max Joseph von Pettenkofer (stânga) și Robert Koch. Foto: Wikimedia

În 1892, Max Joseph von Pettenkofer a băut intenționat o supă care conținea o doză mare de bacterii de holeră, pentru a refuta teoria lui Robert Koch conform căreia numai microorganismele erau responsabile de această boală. Din fericire, Pettenkofer a scăpat cu niște simptome ușoare.

Pettenkofer a fost un chimist și igienist bavarez faimos pentru munca sa din domeniul depozitării corespunzătoare a reziduurilor, igienei practice, aerului curat și apei proaspete. Interesant este faptul că avea „convingeri anticontagioniste” și nu credea că bacteriile cauzează boli.

Această credință l-a situat într-o tabără adversă față de mulți savanți contemporani, mai ales față de Robert Koch, medicul și microbiologul german care a identificat cauzele tuberculozei, ale antraxului și ale holerei și a oferit dovezi experimentale că aceste boli sunt contagioase.

Unul dintre conflictele dintre Pettenkofer și Koch avea de-a face cu holera. Ca să demonstreze că Robert Koch se înșela, Pettenkofer a băut supa cu holeră pe 7 octombrie 1892, în prezența martorilor.

De asemenea, a consumat bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza acidul din stomac, după ce Koch sugerase că acidul ar putea ucide bacteriile.

Timp de o săptămână, Pettenkofer a suferit doar de simptome ușoare și a susținut că acestea nu fuseseră cauzate de holeră.

2

Medicii care s-au lăsat mușcați de țânțari cu febră galbenă

Jesse Lazear (stânga) și James Carroll. Foto: Wikimedia

În 1900, medicii militari americani James Carroll, Aristides Agramonte și Jesse Lazear s-au lăsat înțepați de țânțari purtători de febră galbenă ca să demonstreze că insectele erau responsabile de răspândirea bolii. Eforturile lor au dovedit că febra galbenă era într-adevăr transmisă de țânțari și au salvat multe vieți.

Carroll și Lazear făceau parte dintr-o echipă de cercetare condusă de Walter Reed. Echipa continua munca începută de doctorul și savantul cubanez Carlos Finlay.

În 1881, Finlay a propus teoria conform căreia febra galbenă ar putea fi transmisă de țânțari, și nu de contactul dintre oameni. Pentru a studia boala, Carroll și Lazear au lăsat țânțari infectați să îi înțepe, la începutul lunii septembrie a anului 1900.

Lazear a murit pe data de 26 a acelei luni, însă Carroll și-a revenit. Șapte ani mai târziu, Carroll a fost ucis de aceeași boală.

3

Chirurgul care s-a operat singur de trei ori

Foto: Wikimedia

În 1921, la vârsta de 60 de ani, Evan O’Neil Kane a devenit primul om care s-a operat singur pentru a-și scoate apendicele. Voia să se asigure că procedura putea fi tolerată de către pacienții cărora li se făcea numai anestezie locală, deoarece nu li se putea face anestezie generală.

Evan O’Neil Kane a fost un chirurg din Pennsylvania, SUA, cunoscut pentru că s-a operat singur de trei ori. Prima dată s-a operat în 1919, când și-a amputat un deget care se infectase.

A doua intervenție chirurgicală a avut loc pe 21 februarie 1921, când, cu ajutorul unor oglinzi, și-a scos apendicele după ce își făcuse o anestezie locală.

Kane a terminat operația cu succes, deși pe vremea aceea era considerată o intervenție majoră și necesita o incizie mult mai mare decât în ziua de azi. Kane a vrut să trăiască experiența din perspectiva unui pacient și plănuia să folosească anestezie locală pentru operațiile viitoare.

Credea că eterul, anestezicul folosit la acea vreme, era mai periculos decât anestezicul local numit „novocaină”, un înlocuitor de dată recentă al cocainei, pe care l-a folosit în timpul intervenției.

A treia „autooperație” și-a făcut-o în 1932, la vârsta de 70 de ani, când și-a reparat hernia inghinală după ce își administrase un anestezic local. Operația a durat 55 de minute, iar Kane s-a întors la muncă după numai 36 de ore.

4

Medicul care și-a făcut transfuzii de sânge cu malarie

Foto: Wikimedia

În 1924, savantul rus Alexander Bogdanov, dorind să găsească o metodă de „întinerire” a organismului, a început să-și facă transfuzii cu sânge obținut de la oameni mai tineri decât el. A murit după ce a folosit sângele unui student care avea malarie și tuberculoză.

Alexander Bogdanov a fost un medic, activist politic, economist și scriitor de science fiction rus, ale cărui interese variau de la filosofie la medicină. Era cunoscut pentru că inventase „tectologia”, care este acum considerată o precursoare a teoriei sistemelor și a unor aspecte ale sinergeticii.

Unul dintre punctele lui de interes din domeniul medicinei implica reîntinerirea prin transfuzii de sânge. Bogdanov a început să experimenteze cu sânge de la voluntari, printre care se număra și sora mai mică a lui Vladimir Lenin, Maria Ulianova.

A fondat Institutul de Hematologie și Transfuzii de Sânge, care mai târziu i-a purtat numele. Dar una dintre transfuzii l-a costat viața… Folosise sângele unui student care suferea de malarie și tuberculoză.

Unii cercetători opinează că s-a sinucis, alții cred că a murit fără să vrea, fiindcă, la acea vreme, încă nu exista ideea de compatibilitate a grupelor de sânge.

5

Chirurgul care și-a introdus singur un cateter în inimă

Foto: Wikimedia

În 1929, Werner Forssmann a devenit primul om care a făcut o operație de cateterizare cardiacă. S-a operat singur și a mers în secția de radiologie ca să poată ghida cateterul mai departe spre inimă, sub supravegherea unui fluoroscop. Mai târziu, a fost concediat, însă a primit premiul Nobel în 1956.

Werner Forssmann a fost un medic german care lucra în Eberswalde atunci când a desfășurat pe el însuși prima operație de cateterizare cardiacă.

A ignorat ordinele șefului de secție și a convins-o să îl ajute pe asistenta medicală Gerda Ditzen, care a fost de acord, cu condiția ca ea să fie cea operată.

Însă Forssmann a păcălit-o pe Ditzer. A întins-o pe masa de operație și s-a prefăcut că îi face o anestezie locală și că o taie cu bisturiul pe braț.

De fapt, Forssmann făcea toate acestea pe el însuși. Până când Ditzer și-a dat seama ce se întâmplă, Forssmann și-a inserat un cateter urinar în venă.

Împreună, cei doi au coborât pe secția de radiologie de la etajul inferior, unde medicul și-a inserat cateterul și mai departe, până în ventriculul drept al inimii.

În 1932, după ce lucrase fără plată la spitalul Berliner Charite, Forssmann a fost obligat să plece, fiindcă „nu se ridica la standardele științifice” cerute.

Nereușind să se angajeze drept cardiolog, Forssmann a studiat urologia și a devenit ulterior director al clinicii de chirurgie de la spitalul municipal Dresden-Friedrichstadt și de la spitalul Robert Koch.

În 1956, i s-a decernat premiul Nobel pentru fiziologie și medicină, pe care l-a împărțit cu Andre Frederic Cournand și Dickinson W. Richards, care dezvoltaseră metode de aplicare a tehnicii lui Forssmann.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „5 oameni de știință care au făcut experimente pe ei înșiși”

  1. Foarte inrteresant. Deci Dl. Evan O’Neil a folosit Novocaina nu alt anestezic local. Bun. Sunt multe anestezice locale din secolul al nouasprezece-lea. Unul ma intereseaza in particular, Akoina.

    Răspunde

Lasă un comentariu