5 morți misterioase cu substrat politic: Prea multe întrebări fără răspuns

Atunci când o personalitate politică sau religioasă moare subit, teoriile conspiraționiste apar precum ciupercile după ploaie.

Știm că nu orice dispariție a unui personaj important implică servicii secrete și mesaje codificate, dar crimele neelucidate pe care le trecem în revistă în acest articol au elemente care ne fac să ne îndoim chiar și de cele mai clare cazuri judecate vreodată.

Unele dintre aceste dosare se umplu de praf în arhive, cei implicați în crime fiind fie decedați, fie atât de bine agățați de putere, încât au rămas de neatins. Necunoscutele din aceste cazuri s-au înmulțit odată cu trecerea anilor, așa că, dacă te pasionează subiectul, scoate-ți pălăria de detectiv și pregătește-te să petreci multe nopți nedormite tăind articole din ziare vechi.

1

Regele Ananda Mahidol al Siamului

Ananda Mahidol. Foto: Wikimedia

La 9 iunie 1946, regele Ananda Mahidol, în vârstă de 20 de ani, a fost găsit mort, cu o rană de glonț la cap, iar o oră mai târziu, fratele său a fost proclamat rege. Incidentul a avut cu patru zile înainte de călătoria pe care Ananda Mahidol urma să o facă în Elveția, unde studiase și unde ar fi trebuit să își susțină teza de doctor în drept.

Primele rapoarte cu privire la evenimente au consemnat că moartea monarhului a fost accidentală. De exemplu, postul de radio național a anunțat inițial că monarhul s-a împușcat singur în timp ce se juca cu o armă. O lună mai târziu, însă, a fost publicat un raport oficial care a catalogat evenimentul drept „crimă”.

Louis Mountbatten, conte de Birmania, i-a scris regelui George al VI-lea al Angliei că fratele lui Mahidol, Bhumibol, l-a eliminat pentru a prelua coroana, dar fratele lui Mahidol nu a fost niciodată acuzat. Trupul regelui a fost incinerat la 29 martie 1950, la patru ani după moartea sa.

2

Jack Ruby

Jack Ruby (foto medalion) l-a împușcat pe Lee Harvey Oswald la 24 noiembrie 1963, la două zile după asasinarea președintelui SUA. Foto: Wikimedia

Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte din Dallas, a devenit celebru după ce l-a împușcat în public pe Lee Harvey Oswald (presupusul asasin al lui JFK), care se afla în arestul poliției la momentul respectiv.

Ruby a fost găsit vinovat și condamnat la pedeapsa capitală. A făcut recurs, dar, în timp ce aștepta o nouă înfățișare la tribunal, a sucombat din cauza cancerului pulmonar, deși nu fusese niciodată fumător.

Cu privire la aceste evenimente există un adevărat hățiș de teorii ale conspirației în care te poți aventura, dar principala ipoteză este că CIA i-a injectat celule canceroase.

3

Papa Ioan Paul I

Papa Ioan Paul I 01
Papa Ioan Paul I. Foto: Wikimedia

Papa Ioan Paul I a decedat la doar o lună de la alegerea sa ca suveran pontif, declanșând diverse teorii ale conspirației. În ciuda faptului că Biserica Catolică a risipit multe neconcordanțe cu privire la modul în care a fost tratată moartea lui – cum ar fi cine a găsit cadavrul și de ce -, nu s-a efectuat nicio autopsie.

Această secretomanie nu a făcut decât să alimenteze speculațiile privind existența unui complot pentru eliminarea Papei.

4

Oscar Romero

Oscar Romero a fost un arhiepiscop catolic din El Salvador care a vorbit public împotriva nedreptății sociale și a altor probleme importante ale vremii. În 1980, imediat după ce a ținut o predică, a fost împușcat.

Oscar Romero a fost împușcat la 24 martie 1980, în timp ce ținea o predică. Foto: Wikimedia

În 2010, Alvaro Saravia (fost militar de rang înalt) l-a indicat pe Roberto D’Aubuisson (un politician salvadorian de extremă dreapta) ca fiind cel care a dat ordinul de asasinat.

5

Alexander Litvinenko

Alexander Litvinenko a fost un dezertor rus din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB). În 1998, el și alți câțiva ofițeri FSB și-au acuzat public superiorii că au ordonat asasinarea unui lider al mafiei ruse. Ulterior, a fugit la Londra, unde a trăit în exil împreună cu familia sa.

Au sfidat moartea - Cinci victime care și-au elucidat propriile crime
Alexander Litvinenko a fost considerat un inamic al regimului lui Vladimir Putin. Foto: Wikimedia

În 2006, după ce l-a indicat pe Vladimir Putin ca fiind vinovat de moartea unui jurnalist rus, s-a îmbolnăvit subit – cineva i-a strecurat în ceai poloniu-210, o substanță radioactivă. Majoritatea teoriilor indică pe cineva din guvernul rus ca fiind agresorul, deși s-a speculat și că a existat o implicare britanică în decesul lui Litvinenko.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu