5 monumente sacre care se „trezesc la viață” la echinocțiul de primăvară

Ziua de 20 martie 2022 are o semnificație astronomică importantă: este momentul echinocțiului de primăvară, care marchează prima zi de primăvară în emisfera nordică.

Evenimentele astronomice sunt urmărite cu interes încă din vremuri străvechi, iar civilizații de mult dispărute au conceput calendare și au construit observatoare pentru a studia traiectoriile aștrilor.

În acest articol îți prezentăm cinci construcții străvechi care se aliniază cu poziția Soarelui la echinocțiile de primăvară și de toamnă și care par să prindă viață în aceste momente importante.

1

Pe piramida de la Chichen Itza apare un șarpe gigantic

Echinoctiu la Chichen Itza
Foto: Flavio’s Tours/TripAdvisor

Legenda spune că, la echinocțiile de primăvară și de toamnă, orașul mayaș Chichen Itza primește vizita unei creaturi din altă lume: zeul Kukulcan, care ia înfățișarea unui șarpe cu pene.

În aceste momente astronomice importante, piramida în trepte de la Chichen Itza, dedicată lui Kukulcan, este scena unui spectacol impresionant de lumini și umbre.

Pe măsură ce piramida se scufundă în umbră, o dungă de lumină cade pe scara de pe latura de nord, din vârf și până la statuia în formă de cap de șarpe situată la bază. Cei care asistă la fenomen au impresia că au în față un șarpe imens, care coboară de pe piramidă.

2

Situl funerar preistoric Cairn T este umplut de lumină

Echinoctiu la Cairn T
Monumentul funerar Cairn T. În medalion, unul dintre simbolurile sculptate pe pereții interiori, luminat de soare în timpul echinocțiului. Foto: Wikimedia, ResearchGate

Dealurile din Loughcrew, unde se află mai multe structuri funerare ce datează din mileniul 4 î.e.n., reprezintă unul dintre cele mai importante situri istorice din Irlanda.

În zorii zilei în care are loc echinocțiul de primăvară, atracția principală a zonei este Cairn T, o construcție funerară ai cărei pereți sunt ornați cu elemente și simboluri de artă neolitică, remarcabil de bine conservate.

Pe măsură ce lumina pătrunde în Cairn T printr-un pasaj îngust, simbolurile care îi împodobesc pereții încep să strălucească. Spectacolul impresionant durează aproximativ 50 de minute.

3

Soarele se „odihnește” în vârful templului principal de la Angkor Wat

Echinoctiu la Angkor Wat
La echinocții, complexul de la Angkor Wat este și mai spectaculos decât în mod obișnuit. Foto: siemreap.net

Complexul de temple de la Angkor Wat, Cambodgia, este un alt monument străvechi construit după repere astronomice. În timpul echinocțiilor de primăvară și de toamnă, soarele răsare chiar din spatele templului principal.

Astrul urcă treptat pe cer, până când ajunge în vârful templului. Pentru câteva momente, privitorii au impresia că soarele stă în echilibru pe vârful turnului, ca un halou de foc.

4

Soarele pătrunde prin ușa unui templu din Dzibilchaltún

Echinoctiu Dzibilchaltun
Foto: Yucatan Magazine

Deși din el a mai rămas doar un grup de ruine care împânzesc jungla din Peninsula Yucatan, Mexic, Dzibilchaltún a fost cândva un important centru administrativ și religios al civilizației mayașe.

Astăzi, atracția principală este Templul celor șapte păpuși, al cărui nume provine de la cele șapte figurine bizare cu aspect uman descoperite aici în timpul săpăturilor arheologice.

La echinocțiile de primăvară și de toamnă, la răsărit, Soarele trece prin spatele intrării principale a templului, aruncând un fascicul de lumină ce pare să vină din altă lume.

Arheologii cred că structura sacră a fost aliniată cu poziția Soarelui la echinocții pentru a marca începutul sezonului de plantare și sfârșitul sezonului de recoltare.

5

Soarele oferă un spectacol și la Templul de Sud din Mnajdra

Echinoctiu Mnajdra
Foto: Pinterest

Templele preistorice Mnajdra, de pe coasta sudică a Maltei, sunt un adevărat mister. Au fost construite cândva între anii 3600 și 2500 î.e.n., dar nu se știu prea multe despre oamenii care au creat aceste capodopere megalitice.

Un lucru este clar, însă: unul dintre templele de la Mnajdra a fost construit în așa fel încât să se alinieze cu evenimentele astronomice importante.

În timpul echinocțiilor de primăvară și de toamnă, Soarele pătrunde prin intrarea principală a Templului de Sud, inundând cu lumină axa principală a structurii.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu