5 mode vestimentare ciudate sau de-a dreptul ridicole, care au făcut istorie

Secolul XXI este plin de mode vestimentare ciudate. De la body piercing la purtarea lenjeriei ca haine de stradă, acest secol este deja martorul celor mai scandaloase alegeri în materie de modă, printre tineri.

Însă modele vestimentare ciudate nu aparțin în întregime lumii moderne. În istorie au existat apucături care erau cel puțin la fel de scandaloase sau nebunești.

În cele ce urmează, îți prezentăm cinci astfel de mode bizare din trecut.

1. Mode ciudate – „Șchiopătatul Alexandrei”

5 mode vestimentare ciudate, care au făcut istorie
Alexandra a Danemarcei, Prințesa de Wales al cărei handicap a impus o modă: „șchiopătatul Alexandrei”

„Șchiopătatul Alexandrei” își are punctul de plecare la Prințesa de Wales, ale cărei decizii în materie de modă erau foarte respectate de femei. Așa că, atunci când a rămas șchioapă în urma unei boli, femeile i-au copiat și defectul.

În timpul deceniului șapte al secolului XIX, o nouă modă a luat naștere pe străzile Londrei. Moda era cunoscută ca „șchiopătatul Alexandrei”.

Femeile șchiopătau intenționat atunci când mergeau pe stradă. Moda a pornit de la Alexandra de Danemarca, soția Prințului de Wales. Alexandra era un simbol al modei în secolul XIX. Stilul ei era copiat de femeile din întreaga Mare Britanie.

De la haine și până la colierele strânse pe gât pe care le purta (pentru a masca o cicatrice din copilărie), toate au devenit niște obiecte care erau culmea modei în secolul XIX. Stilul ei a dominat lumea modei pentru mai mult de 50 de ani.

În 1867, Alexandra a născut cel de-al treilea copil. Însă în timpul nașterii a suferit de febră reumatică, episod care i-a pus viața în pericol.

Din cauza febrei, un picior i-a rămas țeapăn, ceea ce o făcea să șchiopăteze atunci când mergea. De aici provine „șchiopătatul Alexandrei”.

Toate doamnele au început s-o imite, purtând încălțări care nu erau identice pentru ambele picioare: unul dintre articolele de încălțăminte avea tocul mai înalt.

2. Mode ciudate – Rochiile otrăvitoare din arsenic

5 mode vestimentare ciudate, care au făcut istorie
Rochiile verzi din arsenic, o modă cu adevărat ucigătoare

În secolul XIX, rochiile verzi făcute din arsenic erau ultimul răcnet în materie de modă. Femeile care le purtau au suferit consecințe medicale grave. Unele dintre ele au murit din cauza otrăvirii cu arsenic.

Da, chiar a existat o vreme în care moda te putea costa viața. În epoca victoriană a secolului XIX, era la modă culoarea verde. Era vorba de un verde care avea o nuanță unică de smarald și care era obținut folosind arsenic.

Deși oamenii de atunci nu știau asta, arsenicul este extrem de otrăvitor. Pe lângă faptul că era folosit la fabricarea rochiilor, arsenicul mai era folosit la aranjamentele florale artificiale.

Potrivit unor relatări din presa vremii, o florăreasă în vârstă de 19 ani, Matilda Scheurer, și-a pierdut viața din cauza otrăvirii accidentale. Munca Matildei implica ștergerea prafului de pe florile artificiale pe care le făcuse tot din praful verde care conținea arsenic.

Jurnalul Medical Britanic le-a numit pe femeile care purtau rochii verzi „femei fatale ucigașe”. Jurnalul adăuga:

„Femeia fascinantă care le poartă poate fi numită o ucigașă. De fapt, ea are în rochia ei destulă otravă pentru a ucide toți admiratorii pe care i-ar putea întâlni câteva săli de bal.”

Femeile care purtau acest material sufereau de ulcerații grave ale pielii. Însă cei care sufereau și mai mult decât doamnele care purtau rochiile erau muncitorii care le fabricau.

3. Mode ciudate – Gulerețe țepene, ucigașe de bărbați

5 mode vestimentare ciudate, care au făcut istorie
Un guler detașabil Grafton, cu aripioare, apretat până când devine țeapăn

Gulerele țepene, apretate și detașabile erau un accesoriu comun pentru bărbații din secolul XIX. Erau atât de țepene și de strâmte, încât puteau opri circulația sângelui.

Gulerele țepene, apretate și detașabile erau unul dintre cele mai comune accesorii de modă în epoca victoriană. Gulerele erau atât de apretate, încât erau la fel de țepene precum cartonul.

Erau atât de strâmte, încât îl puteau asfixia pe cel care le purta. În septembrie 1888, John Cruetzi a fost găsit mort în apartamentul său.

Medicul legist a fost de părere că Cruetzi consumase alcool și a adormit pe canapea. Capul i-a căzut pe piept și gulerul țeapăn i-a strivit traheea.

Astfel, circulația sanguină s-a oprit și bărbatul a decedat. Un caz similar a avut loc în 1912, cu un anumit domn Dillon. Dillon suferea de indigestie, ceea ce a dus la o ușoară umflare a gâtului. Gulerul țeapăn l-a sufocat și l-a ucis!

4. Mode ciudate – „Hainele bombastice”, care îți dublau volumul

5 mode vestimentare ciudate, care au făcut istorie
„Hainele bombastice” ar fi trebuit să proiecteze în ochii privitorului imaginea unui corp musculos

„Hainele bombastice” sau capitonate au fost la modă în rândul clasei de sus. Cei care aparțineau acestei clase purtau haine cu aspect voluminos. Bărbații foloseau acestă modă pentru a părea mai musculoși.

„Hainele bombastice” sunt o modă clasică prevalentă în epoca elisabetană. Din fericire, această modă nu a durat mult.

O astfel de modă implica umplerea hainelor cu niște căptușeli țepene, cunoscute ca „bombaste”, pentru a obține forma dorită a corpului. În principiu, hainele acestea erau folosite pentru a crea iluzia unui corp musculos.

Căptușeala era făcută din bumbac, lână, păr de cal sau rumeguș. „Bombastele” erau folosite pentru a umfla umerii, pieptul și pântecele veșmintelor.

De asemenea, erau folosite pentru a umfla pantalonii purtați de bărbați și pentru a le oferi acestora o formă a picioarelor musculoasă și bine definită.

Femeile foloseau aceste artificii pentru a-și umfla mânecile, zona pieptului și coapsele. În ziua de azi folosim cuvântul „bombastic” cu referință la o persoană care exagerează în vorbire sau în scris.

5. Mode ciudate – Egiptenii și conurile de ceară parfumată

5 mode vestimentare ciudate, care au făcut istorie
Egipteni purtând conuri parfumate

Egiptenii antici obișnuiau să poarte niște conuri de ceară parfumată în vârful capului. De-a lungul zilei, ceara se topea și îl parfuma pe cel care o purta.

Moda egipteană este unică atunci când vine vorba despre materiale folosite, accesorii și peruci. Pentru egipteni, igiena era la fel de importantă ca moda.

Aveau grijă de corpul lor, îmbăindu-se frecvent și aplicând uleiuri esențiale ca să aibă o piele frumoasă. Pe lângă igiena de zi cu zi, egiptenii purtau conuri cu parfum.

Conurile erau făcute din ceară parfumată și erau purtate în vârful capului. De-a lungul zilei, ceara se topea și împrăștia un parfum superb în jurul celui care purta un astfel de con sau coif.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • >