5 mistere neelucidate ale omenirii (inclusiv din România)

Îți prezentăm o listă de mistere neelucidate ale omenirii. Vei descoperi patru exemple din vechime și unul de dată mai recentă, care continuă să-i intrige pe cercetători.

Anumite enigme ridică întrebări de câțiva ani, în timp ce altele fac asta de secole întregi. Indiferent de durata existenței acestor taine, savanții nu par dispuși să renunțe la încercările de elucidare a lor, mai ales a celor care sunt un amestec de adevăr istoric și legendă.

1

Mormântul din Pomorie

mistere neelucidate ale omenirii
Mormântul de la Pomorie. Foto: Wikimedia

Iată primul dintre aceste mistere neelucidate ale omenirii. Lângă orașul Pomorie, din Bulgaria, printre vii și livezi, se află o structură misterioasă creată de mâna omului. Numită „Mormântul din Pomorie” sau „Mormântul cu dom”, structura este o pivniță semicilindrică, în mijlocul căreia se află o coloană goală pe dinăuntru.

Coloana este mai mare spre vârf, unde se contopește cu zidul exterior. Se estimează că mormântul a fost construit cândva între secolele al II-lea și al IV-lea. Aici se găsesc urme ale unei scări în spirală, care se afla în interiorul coloanei. Monumentul a fost reconstruit la sfârșitul anilor ’50.

Experții nu au reușit să afle numele structurii sau cum anume a fost construită cu atâta precizie. Când cercetările au demarat, la sfârșitul secolului al XIX-lea, frații arheologi cehi Karel și Hermann Skorpil au făcut mai multe desene și note privitoare la structură.

Au presupus că era un mormânt, la fel ca majoritatea istoricilor de azi. Totuși, unii cercetători cred că, de fapt, este un mausoleu ridicat în onoarea unui erou din acele vremuri.

Cercetările continuă, pentru a stabili care era scopul acestei structuri antice și cine anume a construit-o. (Unii cred că a fost construită de o familie tracă înstărită.)

2

Mumiile din San Bernardo

mistere neelucidate ale omenirii
Câteva mumii din San Bernardo, expuse într-un muzeu. Foto: Wikimedia

Iată unul dintre cele mai mari mistere neelucidate ale omenirii. Înconjurat de Munții Anzi, orașul columbian San Bernardo păstrează un secret.

În 1957, o inundație a „măturat” cimitirul din zonă, iar rămășițele umane au trebuit mutate în altă locație. În timp ce căutau printre rămășițe, muncitorii au făcut o descoperire uimitoare.

Deși se aflau sub pământ de foarte mult timp, multe dintre cadavrele din cimitir nu fuseseră afectate de degradare și descompunere.

Unul dintre gropari, Eduardo Cifuentes, a alertat autoritățile și examinările ulterioare au arătat că rămășițele fuseseră mumificate pe cale naturală, lucru  inexplicabil. Mai mult, hainele cadavrelor erau – și ele – în stare foarte bună.

mistere neelucidate ale omenirii
Hainele celor dededați s-au păstrat, de asemenea, în stare foarte bună. Foto: Wikimedia

Alte cadavre din cimitir se transformaseră în niște grămezi de oase, așa cum era de așteptat, însă mumiile erau perfect intacte, fără să prezinte indicii că ar fi fost îmbălsămate. Motivul pentru care aceste cadavre s-au conservat atât de bine este încă necunoscut.

Teoriile privitoare la acest fenomen fac referiri la dieta localnicilor, care include niște fructe unice, numite guatila și balu, precum și la clima și altitudinea mare a zonei.

Totuși, toate acestea nu explică motivul pentru care și hainele cadavrelor au rămas în stare bună sau de ce San Bernardo este singurul oraș din zonă în care s-au descoperit astfel de mumii.

Unele dintre aceste cadavre sunt acum expuse în interiorul unor cutii de sticlă dintr-un muzeu. Muzeul nu are nicio modalitate de a conserva cadavre, însă mumiile din San Bernardo încă refuză să cedeze în fața descompunerii și a degradării.

3

Manuscrisul de la Sibiu

mistere neelucidate ale omenirii
Manuscrisul descoperit în 1961 la Sibiu dezvăluie desene și date tehnice detaliate ale rachetelor. Foto: Wikimedia

Documentul numit acum „manuscrisul de la Sibiu”, care are 450 de pagini și datează din secolul al XVI-lea, a fost descoperit abia în 1961. Dar ceea ce îi uimește pe experți nu este data întocmirii documentului, ci informația pe care acesta o conține.

Manuscrisul include specificații privitoare la artilerie, balistică și rachete cu mai multe trepte. Manuscrisul descrie lansarea cu succes a unei rachete cu mai multe trepte în fața a mii de martori din Sibiu, în 1555.

Autorul manuscrisului, Conrad Haas, a inclus desene ale rachetei pe care a proiectat-o și a construit-o el însuși. Se crede că manuscrisul de la Sibiu este primul document care detaliază știința construirii de rachete.

Haas a descris în detaliu și ideea unei nave spațiale moderne, a combustibilului pentru rachetă, a combustibilului lichid și a aripilor delta. Rămâne un mister modalitatea prin care cineva a reușit să dea detalii despre știința rachetelor cu sute de ani înainte ca astronauții din programele Apollo, Gemini și Mercury să folosească această tehnologie.

4

Mistere neelucidate ale omenirii: Mormântul lui Ginghis Han

Statuia ecvestră a lui Gighis Han, Mongilia. Foto: newzukuz.blogspot.com

După ce Ginghis Han a murit, în 1227, la vârsta de 65 de ani, s-au născut mai multe legende privitoare la moartea sa. Unii au speculat că a murit după ce căzuse de pe cal sau în timpul unei lupte cu chinezii.

Alții cred că l-a ucis pneumonia sau hemoragia rezultată după castrare. Cauza morții sale este un mister, iar locul său de odihnă încă așteaptă să fie descoperit.

Ceruse să fie îngropat într-o locație secretă, iar cei care l-au îngropat s-au asigurat că secretul nu va fi dezvăluit ucigându-i pe toți cei care au văzut întâmplător procesiunea funerară.

Legenda face și mai dificilă aflarea adevărului, menționând faptul că peste mormânt a fost deviat cursul unui râu, pentru ca nimeni să nu-l găsească vreodată. O altă poveste spune că peste mormânt au galopat 1.000 de cai, după care în acel loc au fost plantați copaci.

5

Mistere neelucidate ale omenirii: Regina Roșie

Masca mortuară și obiectele de podoabă găsite pe „Regina Roșie”. Foto: El Pais

Iată ultima enigmă de pe lista noastră de mistere neelucidate ale omenirii. În 1994, arheologul Arnoldo Gonzalez Cruz și echipa sa au descoperit o cameră funerară în Templul XIII din ruinele de la Palenque, din sudul Mexicului.

În cameră, au descoperit un sarcofag și un mormânt intact. La un capăt al sarcofagului, au descoperit scheletul unui băiat. La celălalt capăt, au descoperit scheletul unei femei care avusese peste 30 de ani la momentul morții.

Se crede că cei doi au fost sacrificați pentru a însoți în lumea de apoi femeia ale cărei rămășițe au fost descoperite în sarcofag. Scheletul din sarcofag era acoperit de praf roșu, motiv pentru care persoana căreia i-a aparținut a fost botezată „Regina Roșie”.

Lângă cadavru, Cruz și echipa lui au descoperit o colecție de obiecte de jad și perle. În jurul craniului au fost descoperite o diademă de mărgele de jad și rămășițele unei măști funerare.

Mormant
Mormântul Reginei roșii. Foto: Latin American Studies

Din nefericire, niciuna dintre descoperiri nu a oferit indicii legate de identitatea Reginei roșii. Studiile au dezvăluit că avea în jur de 60 de ani când a murit și că avea o dietă care includea multă carne.

Se crede că era o persoană importantă, ținând cont de faptul că această cameră mortuară era situată lângă cea a lui Pakal cel Mare. De atunci, rămășițele au fost returnate la Palenque, iar cercetările privind identitatea ei continuă.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă 5 mari mistere din istoria antică, „pete albe” în trecutul omenirii, iar apoi află detalii despre 5 mistere fascinante din America de Sud.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • >