5 mistere fascinante din America de Sud

Se estimează că America de Sud s-a despărțit de supercontinentul Pangeea în urmă cu peste 220 de milioane de ani. Între timp, a apărut omul, iar populația din ceea ce este azi America de Sud a continuat să crească și să înflorească, inclusiv în vremuri grele.

În prezent, istoria bogată și culturile diverse de pe acest continent atrag în fiecare an milioane de turiștii în locuri precum Machu Picchu, pădurea tropicală amazoniană și liniile Nazca.

America de Sud are misterele sale, dintre care multe încă nu au fost elucidate. Printre ele se numără dispariții ciudate, monumente arhitectonice inexplicabile și mituri ce conțin elemente care par împrumutate din legendele vechii Europe sau – invers – grefate pe folclorul ancestral european.

Rămâne de văzut dacă se vor găsi vreodată explicații pentru toate aceste lucruri.

1

Scările întoarse cu susul în jos

Supranumite „Scara spre Nicăieri”, aceste trepte ridică semne de întrebare încă de la descoperirea lor. Una dintre ipoteze este că structura a fost întoarsă cu susul în jos de un cataclism, posibil un cutremur. Foto: Ancient Code

Printre încăperile, citadelele și celelalte structuri descoperite în ruinele din Sacsayhuaman, un loc le atrage în special atenția exploratorilor și arhitecților: o stâncă masivă de granit în a cărei jumătate superioară se află niște trepte întoarse cu susul în jos.

Experții cred că stânca ar fi putut face parte dintr-o altă structură, care ar fi fost distrusă de un cutremur sau de un alt dezastru natural și care ar fi întors-o cu susul în jos. Alții oferă alte explicații.

De asemenea, nu se știe ce fel de tehnologie aveau la dispoziție cei care au construit aceste structuri, astfel încât să reușească să plaseze aceste blocuri uriașe de granit în locurile dorite.

Nu se știe nici care ar fi putut fi scopul scărilor întoarse cu susul în jos (asta dacă au fost construite intenționat astfel).

O teorie spune că, pentru a fi ridicate, aceste stânci masive ar fi trebuit trase pe o rampă și apoi coborâte pe o grămadă de bușteni care ar fi trebuit îndepărtați unul câte unul pentru ca bolovanii să fie așezați în poziția dorită.

2

Stonehenge-ul de pe Amazon

Parcul Arheologic al Solstițiului, Brazilia. Conține un cerc de piatră megalitic, cunoscut sub denumirea de Stonehenge de pe Amazon, format din 127 de blocuri de granit, fiecare până la patru metri înălțime. Foto: Wikimedia

În Amapa, în nordul Braziliei, arheologii au făcut o descoperire care nu se potrivește cu cele știute despre Amazon până acum. Un aranjament de pietre masive, foarte grele, se face văzut pe vârful unui deal.

În total, sunt 127 de pietre. Se credea că, înainte de sosirea coloniștilor europeni, în zona Amazonului nu existau societăți avansate.

Descoperirea acestor pietre (alături de alte revelații interesante de dată recentă), aranjate într-un fel similar cu cele de la Stonehenge, infirmă această convingere.

Între blocurile de piatră există spații egale și toți bolovanii stau într-o poziție verticală. Acest lucru i-a făcut pe arheologi să creadă că ar putea fi vorba de un calendar solar sau de un observator.

Asta indică faptul că amazonienii erau capabili să determine ciclurile agricole studiind mișcările Lunii și ale stelelor. Fragmentele de olărie găsite aici indică faptul că situl are o vechime de cel puțin 2.000 de ani.

Însă, deocamdată, toate acestea sunt doar speculații, fiind nevoie de cercetări ulterioare pentru a determina scopul exact al acestui „Stonehenge amazonian”, după cum a fost el denumit.

3

Blestemul din Los Roques

Arhipelagul Los Roques. Aici au fost înregistrate cel puțin 15 dispariții inexplicabile. Foto: Alamy

Pe 4 ianuarie 2013, un mic avion în care se aflau mogulul din lumea modei Vittorio Missoni, soţia sa şi alte patru persoane a dispărut în timp ce zbura de la Los Roques spre aeroportul din apropierea Caracasului, în Venezuela.

Autoritățile nu au găsit epava și astfel au început să circule zvonuri privitoare la „blestemul” din Los Roques.

Înainte ca acest avion să dispară, alte 15 avioane de mici dimensiuni au raportat dificultăți, prăbușindu-se sau dispărând în timp ce zburau pe aceeași rută sau în aceeași zonă.

În cadrul unui astfel de incident, un avion care transporta 14 pasageri s-a prăbușit în ocean și un singur cadavru a fost recuperat. Epava nu a fost găsită niciodată.

Oamenii au început să ignore explicațiile raționale, cum ar fi erorile umane și dezastrele naturale și s-au concentrat în schimb asupra teoriilor conspirației, făcând paralele cu Triunghiul Bermudelor, Marea Diavolului și așa mai departe.

La șase luni după prăbușirea avionului lui Missoni, autoritățile au localizat epava pe coasta din Caranero. Toate trupurile au fostdescoperite, mai puțin al lui Missoni.

4

Fâșia cu găuri

Numită și „Muntele-Șarpe”, această fâșie de 5.000-6.000 de găuri se găsește în apropiere de Liniile Nazca. Foto: Wikimedia

O structură mai degrabă ignorată din Valea Pisco se află tocmai pe același platou cu binecunoscutele Linii Nazca. De-a lungul câtorva kilometri, au fost săpate în stâncă găuri puțin adânci.

Este vorba de mii de găuri, fiecare având o lățime de circa un metru și o adâncime de până la doi metri. Ținând cont de faptul că au fost cioplite în stânca muntoasă, trebuie să fi fost nevoie de o muncă asiduă.

Găurile nu au vreun tipar identificabil – unele sunt în linie dreaptă, altele par dispuse haotic. Singurul lucru cert este că au fost create de mâna omului.

Scopul și creatorii lor rămân niște mistere neelucidate. O teorie recentă spune că găurile ar putea fi rămășițele unui sistem de taxare incaș. Alte teorii fac referire la îngropări verticale, puncte de colectare a mâncării și apei și la marcarea unor poteci.

5

Gemenii din Atlantida

Foto: Wikimedia

De mulți ani, savanții încearcă să elucideze misterul referitor la Atlantida. Unii experții cred că au găsit dovezi că Atlantida a existat și că a făcut parte din ceea ce este azi Bolivia.

Această nouă teorie este susținută de faptul că în Anzi s-au făcut mai multe descrieri ale unor gemeni în vremurile antice – atât gemeni umani, cât și gemeni din lumea animalelor.

Poată că acesta nu este cel mai interesant lucru, însă este un aspect care intrigă, dacă luăm în considerare povestea Potopului cu multele sale variante.

Versiunea boliviană spune că zeii au distrus un oraș situat pe marginea unui lac, folosindu-se de potopuri și cutremure. Apoi, liderul zeilor, Tunupa, a dispărut sub apele lacului.

O altă poveste spune că Tunupa a dispărut în munții din Pampa Aullagas. Mai mulți savanți cred că Pampa Aullagas este locul unde se afla Atlantida.

În mitologia greacă, Poseidon și Cleito aveau cinci perechi de gemeni care, în cele din urmă, au ajuns conducătorii celor zece provincii care alcătuiau Atlantida.

Povestea gemenilor apare și în legendele boliviene: doi frați au supraviețuit potopului, după care unul dintre ei s-a înecat în lac. Fratele rămas s-a însurat cu una dintre femeile cu care trăiau el și fratele său, iar pe cealaltă a transformat-o în amanta lui.

A avut cinci fii cu fiecare. Se crede că această poveste boliviană poate fi pusă în legătură cu cea greacă. Se presupune că povestea gemenilor își are originea în Bolivia, ceea ce înseamnă că această țară ar fi putut face parte cândva din Atlantida.


În continuare, descoperă 5 minuni antice care rămân învăluite în mister. Apoi, află mai multe despre 7 mistere istorice dezbătute intens de savanți.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Tachibana spune:

    Pai tehnologie straveche este peste tot precum si urme ale unor civilizatii disparute. Cauti in comportamentul animalelor si sa nu uitam, al omenirii si acolo e cheia, in Sarpele Vietii.

  • >