5 minuni naturale, iluzii optice și anomalii greu de explicat

Lumea este plină de locuri ieșite din comun, în care se petrec fenomene rare sau pur și simplu greu de înțeles. Unele dintre ele te-ar uimi și ar merita cu prisosință costul biletului de avion până acolo. De exemplu, locul în care mașina ta urcă singură la deal. Ceva foarte interesant de experimentat, nu?

Sau poate că ar fi mai bine să nu vizitezi unele dintre aceste locuri… Te invităm să parcurgi această listă și să decizi pe cont propriu care dintre acestea ar merita incluse în planurile vacanțelor tale viitoare.

1. Pădurea de calcar din China

Apărute în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, aceste straturi groase de calcar din mare au format stânci uriașe, iar mișcările tectonice le-au scos la suprafață. Dar porțiunea cu adevărat uimitoare se află în subteran, în peștera Qifeng.

Din august până în noiembrie, râul subteran dă naștere unui vortex la fiecare 30 de minute. Vortexul durează câteva minute și apoi se disipează.

2. Cascada sângerie

Citește și 13 curiozități despre Antarctica, deșertul misterios de la Polul Sud

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În Antarctica, albul imaculat al zăpezii este pigmentat strident de un izvor de „sânge” – o cascadă roșie. Pe lângă faptul că are culoarea sângelui, aceasta nu îngheață niciodată.

Este considerată unul dintre cei mai reci ghețari cu apă curgătoare lichidă. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că nuanța ciudată și lipsa punctului de îngheț sunt legate de microbii care trăiesc în acest ghețar.

3. Castelul Frangokastello

Pe insula Creta se află un „miraj al timpului” care este singurul de felul său în lume. Ce este un miraj al timpului? Se pare că în fiecare an, pe la sfârșitul lui mai, aceeași iluzie optică își face simțită prezența.

Fenomenul are loc dimineața devreme, când marea este liniștită și aerul este încărcat cu umiditate. Durează numai zece minute. Mirajul implică umbrele unor soldați înarmați, atât pedeștri, cât și călare.

Soldații călătoresc de la mănăstirile din Agios Charalambos la fortul Frangokastello. Pentru greci, apariția soldaților marchează aniversarea bătăliei din 1828, un eveniment notoriu în timpul Războiului de Independență al Greciei.

Reprezentare artistică a mirajului de la Frangokastello

După un asediu de șapte zile, forțele turcești i-au masacrat pe cei aproximativ 350 de soldați cretani și epiroți care s-au baricadat în interiorul cetății. Turcii au împrăștiat pe plajă cadavrele soldaților uciși, care au putrezit sub soarele mediteranean.

O legendă locală spune că trupele germane care au ocupat teritoriul au fost înspăimântate când au văzut mirajul, deschizând focul asupra prespuselor fantome.

4. Dealurile gravitaționale

Una dintre țările în care poate fi întâlnit acest fenomen ciudat este India. Dacă îți parchezi mașina la baza dealului și o scoți din viteză, va începe să se deplaseze la deal.

Există chiar și o pancartă care îți explică cum să faci asta, alături de niște marcaje cu vopsea care indică locul în care ar trebui să-ți parchezi mașina. Nimeni nu știe cu exactitate de ce are loc acest fenomen, însă unii cred că este doar o iluzie optică.

Cunoscut și ca „dealul magnetic” sau „dealul misterios”, dealul gravitațional apare mai ales atunci când peisajul înconjurător dă impresia că un coborâș este, de fapt, un urcuș.

5. Catacombele cehe

anomalii de pe planeta pamant_6_comp

Citește și Osuarul din Sedlec – Biserica făcută din schelete de om

Simpla existență a catacombelor este destul de sinistră, dar există și o legendă care spune că în aceste catacombe din Cehia poți auzi sunetul unei orgi.

Savanții s-au decis să investigheze povestea în 1996 și au descoperit că pasajul subteran are adâncimea de 9 metri și că în el nu există încăperi în care ar putea să încapă o orgă.

Psihologii au examinat martorii, ca să se asigure că nu erau victimele unei halucinații în masă. Și mai ciudat este faptul că acest pasaj este cunoscut drept „coridorul strălucitor”.

La început, pare destul de normal, însă apoi începe să emită o luminiscență roșie-portocalie, cu toate că în acest coridor nu se află fosfor sau alte substanțe care să explice culorile.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu