5 minuni inginerești ale lumii antice orientale

Lumea este plină de minuni arhitecturale antice cu adevărat uluitoare. Cu toții am auzit de megastructuri precum Marea Piramidă din Gizeh, Colosseum sau Stonehenge, pentru a numi câteva.

Cu toate acestea, există și câteva frumuseți orientale din piatră cu care nu toată lumea este familiarizată. Design-ul și tehnicile prin care au fost ridicate diferă mult de ceea ce vedem în Vest.

Chiar dacă unele dintre aceste structuri nu se numără printre cele mai populare, sunt, cu siguranță, niște frumoase opere de artă. Așadar, iată cinci minuni inginerești antice „ascunse” în Orient.

1

Fântâna în trepte Chand Baori, India

Foto: Wikimedia

Situată în Rajasthan, India, Chand Baori este o splendoare arhitecturală realizată acum mai bine de o mie de ani. Una dintre cele mai mari fântâni în trepte din lume, acest loc a fost construit de regele Chandra la sfârșitul secolului IX.

Această structură unică are aproximativ 3.500 de trepte realizate în zig-zag, dând naștere unui tipar geometric deosebit.

Structura avea mai multe întrebuințări: ajuta la adunarea apei potabile, era un loc unde se organizau spectacole și constituia o operă de artă, un obiect de o frumusețe remarcabilă.

Totuși, principalul motiv pentru care a fost realizată fântâna Chand Baori a fost acela de a furniza apă pe tot parcursul anului în această regiune aridă.

Astăzi, locul este atracție turistică, iar labirintul magic – cu ale sale jocuri de lumini și umbre – îi fascinează pe turiștii veniți din toate colțurile lumii.

2

Buddha uriaș din Leshan, China

Sculptată în secolul VIII, această uriașă statuie a lui Buddha este situată la est de orașul Leshan.

Cunoscută și sub numele de Dafo, această structură gigantică este situată la intersecția a trei râuri, Min, Qingyi și Dadu. Statuia are înălțime de 71 de metri, are degete de 8.3 metri lungime, și umeri de 24 de metri lățime.

Foto: Wikimedia

De asemenea, are o scobitură de 9 metri în care încap cu ușurință 100 de persoane. Totuși, Buddha uriaș din Leshan nu este ieșit din comun doar prin dimensiunea sa.

De exemplu, părul lui Buddha este împletit în 1.021 de șuvițe. Trebuie menționat și strălucitul sistem de drenaj, construit în statuie și alcătuit dintr-o rețea complicată de rigole și canale ascunse.

Când a fost realizată statuia, cu mii de ani în urmă, trebuie să fi fost incredibil de dificil pentru meșteri să creeze toate detaliile minuscule la o scară atât de mare.

Din fericire, au realizat o minune inginerească extrem de rezistentă, care a făcut față cu brio trecerii veacurilor.

3

Complexul de temple Angkor Wat, Cambodgia

Situat în nordul Cambodgiei, Angkor Wat este un complex masiv de temple budiste. Angkor Wat se traduce drept „Orașul templelor” sau pur și simplu „Orașul-templu”.

A fost construit la începutul secolului XII, ca templu hindus, de către împăratul Suryavarman II. Cu toate acestea, a fost transformat în templu budist în secolul XIV.

Foto: Wikimedia

Complexul se întinde pe 160 de hectare și conține o serie de sculpturi și statui prețioase. Astăzi, Angkor Wat face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar templul este cunoscut drept cel mai mare monument religios din lume.

Turnul central are înălțimea de 65 de metri și este înconjurat de patru turnuri mai mici, împreună cu o serie de ziduri de incintă.

Deși nu mai este un templu activ și a suferit deteriorări în timpul conducerii autocratice a dinastiei Khmerilor Roșii din anii ‘70, Angkor Wat este în continuare o atracție turistică importantă.

4

Templul Borobudur, Indonezia

Foto: Wikimedia

Borobudur, care datează din secolul IX, este cel mai mare complex monahal budist din lume. Magnificul ansamblu este situat pe insula Java și a fost construit în timpul domniei dinastiei Sailendra.

Templul este împodobit cu sculpturi frumoase din piatră reprezentând imagini din viața lui Buddha. În mod surprinzător, la construcția acestor temple nu s-a folosit mortar.

În schimb, meșterii au modelat pietrele în așa fel încât structurile să se întrepătrundă într-o ordine predeterminată.

Templul a supraviețuit mai multor dezastre naturale și a fost lăsat abandonat ani de zile înainte de a fi redescoperit în secolul XIX.

5

Templul lui Bacchus, Liban

Cunoscut drept unul dintre cele mai bine conservate temple romane din lume, Templul lui Bacchus este situat în Liban. Templul este dedicat zeului roman al vinului, Bacchus, cunoscut și sub numele de Dionis.

Această structură magnifică și unică din punct de vedere arhitectural a fost construită între anii 150 și 250. Nu se știe cine a fost arhitectul, dar construcția a fost comandată de împăratul roman Antonin Pius în jurul anului 150.

Foto: Wikimedia

Ca sit arheologic, este incredibil de bine conservat. Aici putem găsi încă sculpturi de lei, tauri, vulturi, printre alte figuri, și texte despre câteva ritualuri și practici religioase din acea epocă.

Intrarea principală este împodobită cu sculpturi de struguri și viță de vie, împreună cu diferite reprezentări ale lui Bacchus. Unul dintre semnele distinctive ale acestui templu sunt cele 42 de coloane corintice, ce pun în valoare această operă de artă magnifică.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>