5 mari mistere din istoria antică, „pete albe” în trecutul omenirii

Anumite mistere din istoria antică nu vor fi elucidate niciodată. Asta, din cauza faptului că materialul excavat relevant s-a pierdut sau pentru siturile arheologice au fost distruse.

În alte situații, necunoscutele sunt generate de faptul că doar obiectele au rezistat trecerii timpului, nu și contextul în care ele au fost create. Lipsa de răspunsuri face ca aceste enigme să intrige cu atât mai mult.

În acest articol trecem în revistă cinci mistere din istoria antică și tot atâtea întrebări la care ne-ar plăcea să găsim răspunsuri.

1. Grădina Edenului

mistere din istoria antică
Adam, Eva și Dumnezeu în Grădina Edenului, așa cum este prezentată în prima parte din tripticul lui Hieronymus Bosch, realizat între 1490 și 1510. Opera include multe animale exotice și ființe imaginare. Foto: Wikimedia

Descrisă în Cartea Genezei drept locul în care au fost creați și au locuit Adam și Eva, Grădina Eden a fost obiectul multor speculații cu privire la poziționarea sa exactă.

Geneza spune că Grădina era situată într-o zonă înconjurată de patru râuri mari, așa că oamenii au făcut tot felul de speculații cu privire la locația sa.

Cele mai comune teorii spun că Grădina Edenului se afla în Orientul Mijlociu, în Mesopotamia (între râurile Tigru și Eufrat), dar au fost propuse și alte locații din zone precum Etiopia, Java, Sri Lanka sau chiar Florida.

Știai că…

2. Mistere din istoria antică: Pietrele de la Carnac

Pietrele de la Carnac sunt aproximativ 3.000 de megaliți aflați pe coasta Bretaniei, în Franța. Pietrele sunt dispuse în șiruri bine aliniate pe o distanță de 12 kilometri și au fost cioplite în Neolitic de un grup necunoscut de oameni.

mistere din istoria antică
Pietrele de a Carnac. Foto: Universitatea Stetson, din SUA

Cel mai misterios este motivul pentru care toate aceste pietre au fost plasate într-o dispunere simetrică. Explicațiile mitologice spun că fiecare structură este un soldat al legiunilor romane, transformat în piatră de vrăjitorul Merlin sau de Sfântul Cornelius.

Însă teoriile științifice spun că structurile de piatră erau un fel de detector de cutremure sofisticat.

3. Calendarul mayaș

Dacă urmărești cât de cât evenimentele curente, ar trebui să știi că sfârșitul lumii a fost așteptat de mai multe ori până acum. În zilele noastre, mulți au crezut că anul 2012 va aduce sfârșitul lumii.

Numeroase profeții indicau acest lucru, însă motivul principal al acestor calcule era faptul că mayașii și-au sfârșit calendarul pe data de 21 decembrie 2012.

mistere din istoria antică
Calendarul mayaș datează din secolul V î.e.n. Foto: Shutterstock

Bazat pe un sistem care datează din secolul V î.e.n., acest artefact a fost folosit drept calendar care măsura cu acuratețe perioade de mii de ani.

Motivul adevărat pentru care calendarul ia sfârșit la această dată nu este cunoscut, însă teoriile mai raționale spun că motivul ar putea fi faptul că mayașii nu mai foloseau acest sistem de măsurare și încă nu creaseră unul nou.

Cu toate acestea, anumite comunități din America Latină încă mai folosesc sistemul calendaristic mayaș.

4. Mistere din istoria antică: Cadavrele din mlaștini

Cadavrele de mlaștină sunt câteva sute de trupuri, vechi de mii de ani, descoperite în mlaștinile din nordul Europei.

Conservate extrem de bine, cadavrele și-au păstrat pielea și organele interne mulțumită condițiilor neobișnuite în care au fost îngropate (apă foarte acidă, temperaturi scăzute și lipsa oxigenului).

Omul de Windeby a fost descoperit în nordul Germanei și datează din perioada 41 î.e.n.-118 e.n. Foto: pbs.org

Nu se știe cu siguranță care este motivul pentru care aceste cadavre au fost lăsate aici, însă multe dintre ele au semne de tortură, ceea ce îi face pe arheologi să creadă că este vorba de victimele unor sacrificii rituale din cadrul practicilor păgânismului germanic.

5. Liniile Nazca

Iată și primul dintre aceste mistere din istoria antică. Aflate la 320 de kilometri sud de Lima, Peru, liniile Nazca sunt printre cele mai misterioase situri istorice cunoscute.

Descoperit în anii ’30, locul a fost botezat astfel datorită liniilor și figurilor create pe o câmpie cu o lungime de 60 de kilometri. Liniile merg în paralel și se intersectează, creând figuri cum ar fi cea a unui păianjen, a unei maimuțe și a unei păsări colibri.

Nu s-a stabilit niciodată cu exactitate care era rolul liniilor, dar există mai multe teorii. Autorul Erich von Daniken spune că liniile erau niște piste pentru navele extraterestre.

„Păianjenul” de la Nazca. Foto: Wikimedia

Totuși, speculațiile sale trebuie privite cu scepticism, deoarece a recunoscut că a falsificat anumite „dovezi” care să-i susțină teoriile prezentate în cărți (foarte populare la vremea publicării lor).

Alții spun că liniile Nazca aveau un rol astronomic sau religios sau că indicau calea spre surse de apă din vremurile antice.


Distribuie:

Citește în continuare

>